Arbequina
Nejprodávanější
Značky
Jemný olivový olej Arbequina
Arbequina je jedním z mnoha olivových kultivarů. Plody této odrůdy jsou velmi aromatické, malého, ale symetrického tvaru. Mají tmavě hnědou barvu, zaoblený vrchol a širokou stopku. V Evropě se většinou pěstuje ve Španělsku, ale své místo našla také v Kalifornii, Argentině, Chile, Austrálii nebo Azerbajdžánu. Z tohoto je zřejmé, že stromy jsou přizpůsobivé různým klimatickým a půdním podmínkám. Nejlépe se jim ale daří v alkalických půdách.
Prospívají jim sice dlouhá, horká a suchá léta, jsou ale na druhou stranu mrazuvzdorná a odolná vůči škůdcům. Jde o velmi produktivní odrůdu, která plodí poměrně brzy.
Olivy Arbequina mají jedny z nejvyšších koncentrací oleje. Proto se také většinou používají k výrobě olivového oleje, ale prodávají se také jako stolní olivy. Samotná sklizeň bývá na rozdíl od jiných odrůd relativně snadná. Větve stromů totiž rostou obvykle nízko nad zemí, což umožňuje snadný ruční sběr.
Jak chutná a voní olej z Arbequiny
Olej vyrobený z Arbequiny má máslovou, ovocnou a velmi jemnou ale za to intenzivní chuť, ve které se snoubí aroma zelených oliv s tóny čerstvě posekané trávy, artyčoku a rajčat. Výrazně pak vystupuje už zmíněné ovocná aroma v podobě jablek a banánů.
Olej se vyznačuje nižším obsahem polyfenolů, ale zase vysokou hladinou polynenasycených mastných kyselin.
Je ideální v kombinaci s rybami, drůbeží nebo zeleninou. Ve Španělsku jde o velmi oblíbenou odrůdu a oleje z těchto stromů jsou základem tamní kuchyně. Je přímo stvořený k pečivu, dochucení listových salátů, grilované zeleniny, chybu s ním neuděláte ani v kombinaci s modrými a bílými sýry nebo dezerty. Často se ve Španělsku používá do tradičních studených polévek gazpacho a salmorejo.
Farma Casas de Hualdo a její příběh
Farma Casas de Hualdo byla založena relativně nedávno. V roce 1986 Francisco Riberas zakoupil statek Finca La Ventilla, aby zde začal postupně pěstovat různé plodiny. První olivové stromy se zde začaly vysazovat okolo roku 1996. Šlo už o vzrostlejší stromy, a tak první sklizeň oliv mohla nastat už o tři roky později. Farma se už od samotného počátku zaměřila na čtyři druhy, a to Arbequina, Picual, Cornicabra a Manzanilla.
Olivové háje Casas Hualdo se nacházejí na jižním svahu řeky Tajo, což je nejdelší řeka na Pyrenejském poloostrově. Stromy rostou ve výšce okolo 600 metrů nad mořem, což sebou nese specifické počasí. Podnebí, ve kterém se nacházejí olivové háje Casas de Hualdo, je drsné a kombinuje chladné zimy s extrémně horkými suchými léty. Na podzim teploty výrazně klesají, což zaručuje vynikající podmínky v době sklizně.
Farmu Casas de Hualdo najdete v Kastilii ve středním Španělsku poblíž krásného historického města Toledo. Zajímavostí je, že samotná farma se nezabývá pouze pěstováním oliv. Její produkce se zaměřuje i na další zemědělské plodiny, jako jsou například kukuřice, vojtěška, pšenice, ječmen, hrášek nebo pistácie. Chovají zde také ovce, konkrétně původní místní plemeno Manchego. Drtivá většina z produkce rostlinné výroby se spotřebuje v rámci života samotné farmy. Obilovinami a pícninou se krmí ovce, jejich hnůj se pak používá k hnojení olivových stromů a půdy, na kterých se pěstují plodiny, stejný osud v podobě přírodního hnojiva pak čeká i tráva, která roste v olivových hájích. Vniveč nepřijdou ani zbytky z větví olivových stromů. Ty se totiž nadrtí a opět použijí jako organické hnojivo.
Medaile a ocenění ze světových soutěží
Pokud chcete uspět v konkurenci ostatních prémiových olivových olejů z celého světa, je téměř nutností být účastníkem různých prestižních soutěží a porovnávat tak svou kvalitu s dalšími výrobci. Za posledních zhruba deset let vyrazila rodinná farma Casas de Hualdo na celou řadu těchto akcí nejen u sebe doma ve Španělsku, ale také v sousedním Portugalsku, Francii, Itálii, Německu, Číně, Japonsku, Kanadě, Spojených státech, Argentině a v dalších zemích. V konkurenci ostatních se rozhodně neztrácí. Špičkovou kvalitu jejich olejů potvrzuje zisk celé řady ocenění a medailí z těchto soutěží a výstav.
Excelentní hodnocení získává Casas de Hualdo i od italského průvodce Flos Olei, který je takovou obdobou Michelinského průvodce ve světě prémiových olivových olejů. Flos Olei vybírá 500 nejlepších olivových olejů světa a Casas de Hualdo má hodnocení 99 bodů ze 100!
Chcete se více dozvědět o prémiových extra panenských olivových olejích?
Podívejte se na naše články
DESATERO, jak vybrat dobrý extra panenský olivový olej
Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba
Vliv olivového oleje na zdraví
Výroba olivového oleje