6 položek celkem

Cena

251350
1251350

Značky

Položek k zobrazení: 6
Casas de Hualdo Arbequina 500 ml
NOVÁ SKLIZEŇ 23/24
349 Kč

V ovocném aroma tohoto jemného olivového oleje ucítíte vůni rajčat, posekané trávy, jablek. Je skvělý s mořskými rybami, drůbežím masem, grilovanou zeleninou a saláty....

Kód: 1004
Casas de Hualdo Arbequina 250 ml
NOVÁ SKLIZEŇ 23/24
199 Kč

Jemný olivový olej vhodný pro přípravu mořských ryb, drůbežího masa, grilované zeleniny nebo salátů. Aroma je ovocné s vůni rajčat, posekané trávy, zelených jablek. Ovocné...

Kód: 1002
Casas de Hualdo Arbequina 500 ml – prémiový extra panenský olivový olej v dárkové kazetě
449 Kč

Luxusní dárková kazeta s jemným olivový olejem Arbequina, který je skvělý k dochucení mořských ryb, drůbežího masa, grilované zeleniny nebo salátů. Ovocné aroma s...

Kód: 1005
Casas de Hualdo Arbequina 25ml - testovací vzorek
NOVÁ SKLIZEŇ 23/24
25 Kč

Ochutnejte jemný prémiový olivový olej oblíbené španělské odrůdy Arbequina. Ve voňavém ovocném aroma rozpoznáte rajčata, čerstvě posekanou trávu a zelená jablka. Ovocné aroma...

Kód: 1001
Dárkové balení prémiových olivových olejů Arbequina, Picual a Cornicabra od Casas de Hualdo (3x 500 ml)
NOVÁ SKLIZEŇ 23/24
1 350 Kč

Hledáte elegantní dárek, který potěší milovníky dobrého jídla a zdravého životního stylu? Dárková kazeta od Casas de Hualdo obsahuje tři prémiové olivové oleje špičkové kvality....

Kód: 1014
Testovací sada Olive Troter od Casas de Hualdo
NOVÁ SKLIZEŇ 23/24
159 Kč

Nevíte, který jednodruhový prémiový olivový olej od Casas de Hualdo vybrat? V této testovací sadě jsou malá balení Arbequiny, Picualu, Cornicabry a Manzanilly. Může...

Kód: 1027

Španělská olivová farma Casas de Hualdo

Jemný olivový olej Arbequina

Arbequina je jedním z mnoha olivových kultivarů. Plody této odrůdy jsou velmi aromatické, malého, ale symetrického tvaru. Mají tmavě hnědou barvu, zaoblený vrchol a širokou stopku. V Evropě se většinou pěstuje ve Španělsku, ale své místo našla také v Kalifornii, Argentině, Chile, Austrálii nebo Azerbajdžánu. Z tohoto je zřejmé, že stromy jsou přizpůsobivé různým klimatickým a půdním podmínkám. Nejlépe se jim ale daří v alkalických půdách.

Prospívají jim sice dlouhá, horká a suchá léta, jsou ale na druhou stranu mrazuvzdorná a odolná vůči škůdcům. Jde o velmi produktivní odrůdu, která plodí poměrně brzy.

Olivy Arbequina mají jedny z nejvyšších koncentrací oleje. Proto se také většinou používají k výrobě olivového oleje, ale prodávají se také jako stolní olivy. Samotná sklizeň bývá na rozdíl od jiných odrůd relativně snadná. Větve stromů totiž rostou obvykle nízko nad zemí, což umožňuje snadný ruční sběr.

Jak chutná a voní olej z Arbequiny

Olej vyrobený z Arbequiny má máslovou, ovocnou a velmi jemnou ale za to intenzivní chuť, ve které se snoubí aroma zelených oliv s tóny čerstvě posekané trávy, artyčoku a rajčat. Výrazně pak vystupuje už zmíněné ovocná aroma v podobě jablek a banánů.

Olej se vyznačuje nižším obsahem polyfenolů, ale zase vysokou hladinou polynenasycených mastných kyselin.

Je ideální v kombinaci s rybami, drůbeží nebo zeleninou. Ve Španělsku jde o velmi oblíbenou odrůdu a oleje z těchto stromů jsou základem tamní kuchyně. Je přímo stvořený k pečivu, dochucení listových salátů, grilované zeleniny, chybu s ním neuděláte ani v kombinaci s modrými a bílými sýry nebo dezerty. Často se ve Španělsku používá do tradičních studených polévek gazpacho a salmorejo.

Farma Casas de Hualdo a její příběh

Farma Casas de Hualdo byla založena relativně nedávno. V roce 1986 Francisco Riberas zakoupil statek Finca La Ventilla, aby zde začal postupně pěstovat různé plodiny. První olivové stromy se zde začaly vysazovat okolo roku 1996. Šlo už o vzrostlejší stromy, a tak první sklizeň oliv mohla nastat už o tři roky později. Farma se už od samotného počátku zaměřila na čtyři druhy, a to Arbequina, Picual, Cornicabra a Manzanilla.

Olivové háje Casas Hualdo se nacházejí na jižním svahu řeky Tajo, což je nejdelší řeka na Pyrenejském poloostrově. Stromy rostou ve výšce okolo 600 metrů nad mořem, což sebou nese specifické počasí. Podnebí, ve kterém se nacházejí olivové háje Casas de Hualdo, je drsné a kombinuje chladné zimy s extrémně horkými suchými léty. Na podzim teploty výrazně klesají, což zaručuje vynikající podmínky v době sklizně.

Farmu Casas de Hualdo najdete v Kastilii ve středním Španělsku poblíž krásného historického města Toledo. Zajímavostí je, že samotná farma se nezabývá pouze pěstováním oliv. Její produkce se zaměřuje i na další zemědělské plodiny, jako jsou například kukuřice, vojtěška, pšenice, ječmen, hrášek nebo pistácie. Chovají zde také ovce, konkrétně původní místní plemeno Manchego. Drtivá většina z produkce rostlinné výroby se spotřebuje v rámci života samotné farmy. Obilovinami a pícninou se krmí ovce, jejich hnůj se pak používá k hnojení olivových stromů a půdy, na kterých se pěstují plodiny, stejný osud v podobě přírodního hnojiva pak čeká i tráva, která roste v olivových hájích. Vniveč nepřijdou ani zbytky z větví olivových stromů. Ty se totiž nadrtí a opět použijí jako organické hnojivo. 

Medaile a ocenění ze světových soutěží

Pokud chcete uspět v konkurenci ostatních prémiových olivových olejů z celého světa, je téměř nutností být účastníkem různých prestižních soutěží a porovnávat tak svou kvalitu s dalšími výrobci. Za posledních zhruba deset let vyrazila rodinná farma Casas de Hualdo na celou řadu těchto akcí nejen u sebe doma ve Španělsku, ale také v sousedním Portugalsku, Francii, Itálii, Německu, Číně, Japonsku, Kanadě, Spojených státech, Argentině a v dalších zemích. V konkurenci ostatních se rozhodně neztrácí. Špičkovou kvalitu jejich olejů potvrzuje zisk celé řady ocenění a medailí z těchto soutěží a výstav.

Excelentní hodnocení získává Casas de Hualdo i od italského průvodce Flos Olei, který je takovou obdobou Michelinského průvodce ve světě prémiových olivových olejů. Flos Olei vybírá 500 nejlepších olivových olejů světa a Casas de Hualdo má hodnocení 99 bodů ze 100!

Chcete se více dozvědět o prémiových extra panenských olivových olejích?
Podívejte se na naše články

DESATERO, jak vybrat dobrý extra panenský olivový olej
Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba
Vliv olivového oleje na zdraví
Výroba olivového oleje

Benefity