Na naší letní cestě po Itálii jsme se zastavili v Apulii, v menším městečku Conversano, v rodinném podniku Frantoio D'Orazio. Mlýn byl založen v roce 1964 a olivový olej zde vyrábí třetí generace farmářů. Zpracovávají zde olivy z vlastních 3.000 olivovníků a část oliv nakupují od farmářů z blízkého okolí. Na farmě roste pestrá směsice olivovníků a najdete zde odrůdy Simone, Coratina, Leccino, Cima di Mola, Cima di Melfi, Nociara a Pesciolen. Olivový olej z Fran...
OLIVOVÝ BLOG, Strana 14
Minulý týden jsme vám představili novou značku prémiových olivových olejů Grubić, která pochází z malého istrijského městečka Bale. Kolem Bale jsme projížděli mnohokrát, ale nikdy jsme se zde na delší dobu nezastavili. Až letos v dubnu, kdy jsme hledali na Istrii další zajímavé výrobce olivového oleje, jsme zabloudili do centra a nestačili jsme se divit, jaký historický klenot jsme míjeli. V dubnu ještě na Istrii moc turistů nepotkáte, protože turistická sezóna začíná pozdě...
Olivová sklizeň je vyvrcholením celoroční práce a nejdůležitějším obdobím každé olivové farmy. My jsme se minulý týden vypravili na pár dní za bratry Chiavalon na Istrii, abychom omrkli, jak se jim daří v novém mlýně. Mlýn zprovoznili minulý rok, bohužel ve složitém covidovém období jsme se na sklizeň nedostali. Máme ovšem srovnání s rokem 2019, kdy ještě používali „starý“ mlýn a hned na začátku musíme přiznat, že je to opravdu velká změna, resp. velký skok vpřed. Přijíždíme do ...
Od jara jsme objížděli různé olivové farmy a hledali jsme pro vás další olivové oleje, které nejsou jen dobré, ale jsou skvělé a je za nimi nějaký zajímavý lidský příběh. Olivové oleje rodiny Grubić jsme v jejich mlýně ochutnali v dubnu, ale chtěli jsme počkat na nový olej z letošní sklizně. Rodinný mlýn stojí na okraji městečka Bale na chorvatské Istrii. Mlýn pochází z roku 1927 a dnes je zde výroba i malé muzeum se showroomem. Rodina hospodaří v relativně malém olivové...
Dneska jsme dostali aktuální informace od Roberty z jihoitalské farmy Frantoio Tini. Tady sklizeň pomalu finišuje a olivy budou sklizené do konce tohoto týdne. Poslední odrůda, která se sklízí je Leccio del Corno. Nejvíce nás zajímala odrůda Dritta, která je typická pro kraj Abruzzo, v jehož kopcích farma sídlí. Právě Dritta v olivovém oleji Caravaggio nám natolik zachutnala, že jsme se rozhodli zařadit tuto farmu do naší nabídky. Letošní úroda je, dle Roberty, obzvláště povedená....
Máte rádi dárky? Kdo by neměl :-) Proto dnešním dnem spouštíme novou dárkovou akci pro vás, naše zákazníky. Při nákupu nad 1.499 Kč od nás získáte dárek a může to být doprava zdarma, testovací vzorky nebo praktická kuchařka. Při nákupu nad 1.499 Kč máte dopravu zdarma, ale to není žádná novinka :-) Při nákupu nad 1.999 Kč si můžete vybrat z aktuální nabídky testovacích vzorků, které mohou sloužit i jako malý dárek. Při nákupu nad 2.499 Kč můžete získat zdarma prémiový olivový olej Casa...
Na většině „našich“ farem se již tento týden rozběhla sklizeň oliv nové sezóny. Zatím to bohužel vypadá, že výnos ze sklizně bude nepříznivě ovlivněn letošním počasím. Chorvatská farma Chiavalon zahájila sklizeň v pondělí. Přes původní ambice navýšit objem oproti minulému roku o cca 30% to dle posledních informací vypadá spíše na úrodu o 20 až 30% nižší. Úrodu nepříznivě ovlivnily extrémní výkyvy počasí na jaře. Překvapivé sněžení o Velikonocích a následný rychlý nástup vysokých teplo...
Tento rok je to 10 let, co se Lola Sagra, šéfka farmy Nobleza del Sur, rozhodla jít cestou výroby prémiových olivových olejů a přinášet tak milovníkům dobrého jídla a zdravého životního stylu něco navíc. Rozhodnutí to ale nebylo vůbec jednoduché, protože rodina se dříve, stejně tak jako většina ostatních olivářů v regionu Jaén, zaměřovala spíše na kvantitu. I přes řadu překážek si ale Lola šla za svým snem a dnes jí patří náš velký obdiv. Olivový olej Picual ze staletých olivovníků tak dostal...
Olivový olej již zdomácněl ve většině našich kuchyní, ale ne každý ví, že olivový olej má celou škálu různých chutí a vůni. Je to podobné jako s vínem, tisíciletým souputníkem olivového oleje. Dobrá vína se párují s konkrétními jídly, aby se chutě podtrhly a harmonicky ladily. Stejné je to i s olivovým olejem, kdy je důležité zvolit správný oliváč pro právě připravovaný pokrm. Olivový olej musí jídlo a jeho přirozenou chuť doladit, a ne jej svou intenzitou „přerazit“. Pro začátek...
Jméno městečka Motovun evokuje myšlenku, že je to místo zaslíbené všem motorkářům. Motorkářům se zde určitě líbí, protože zdejší krajina vyloženě láká k projížďce. My jsme do Motovunu zavítali na základě doporučení Ivana Karliće. Toto jméno asi znáte z našeho e-shopu, protože rodina Karlić v nedalekém Buzetu již třetí generaci hledá a zpracovává lanýže. Pokud vám tyto názvy nic neříkají, tak jen upřesním, že Motovun se nachází v Chorvatsku v centrální části Istrijského ...
Celer je od pohledu dost neatraktivní kořenová zelenina. Avšak z hlediska chuti, a hlavně zdravotních benefitů, je to učiněný poklad. Celer dříve rostl dost hojně na březích Středozemního moře a už staří Řekové jej používali jako lék. Je chutný, aromatický a v kuchyni jej využijete až do poslední mrtě. Ač na to nevypadá, je doslova nabitý vitamíny a stopovými prvky. Listy jsou bohaté na vitamín A a kořen je zásobárnou vitamínu C, B1, B2, B6, a dále draslíku, hořčíku, vápníku železa, fo...
Toto datum má pro mě mnoho významů. Je to den, na který jsem se už jako malá vždy moc těšila díky oslavě jmenin mého milovaného dědečka Václava, který velmi významně ovlivnil mé dětství díky toulkám přírodou, četným posezením na často zakázaných posedech, houbaření, zahradničení, hraní šachů i karet o desetníky nebo třeba nakládání kvašáků. Děda Vašek tu sice už nějaký ten rok s námi není, přesto mám pocit, že mě sleduje s tím svým úsměvem od ucha k uchu a fandí mi, tak jak to vžd...
Olivové a balzamikové perly byly v naší nabídce mezi prvními produkty. Tato netradiční forma olivového oleje a balsamica pochází původně z molekulární gastronomie, ale široké uplatnění najde i v běžném vaření. Krásně ozdobí výsledný pokrm, a navíc chuť po rozkousnutí perel je výrazně intenzivnější. Proto nás velmi mrzí, že se nám nedaří zajistit dodávku oblíbených perel Full Moon. Výrobce, farma Pago Baldíos San Carlos, vyrábí perly jen ve větších dávkách na základě objednávek z ...
Pokud si myslíte, že výroba olivového oleje je vážný a v podstatě nudný business bez špetky humoru, tak naše nová značka vás vyvede z omylu. Tušíte správně, španělské kachny dělají kvak, kvak, kvak a CUAC je název značky, jejíž hlavním motivem je malá gumová kačenka. Zakladatele této značky inspirovaly vzpomínky na dětství prožité v blízkosti řeky a jezera v Sierra de Cazorla. Olivovníky, šumění vody a „kvákání“ kačen je milou vzpomínkou na dětské roky. Gumová kačenka je zvol...
V italském Molise již Marina Colonna zahájila sklizeň oliv. V první vlně se sklízí stolní olivy, ale v následujících dnech začne i sklizeň pro výrobu olivového oleje. Když jsme se u Mariny zastavovali v létě, byla velmi roztrpčena ze sucha, které trvalo několik měsíců. Oba zásobníky vody na farmě byly vyschlé, a tak nebylo možné olivovníky zavlažovat. Navíc dlouhodobě vysoké teploty přes 40 ֯C a četné požáry okolo byly rizikem, že letošní úroda nebude dobrá. Olivy odrůdy Asc...
Španělsko patří mezi nejoblíbenější evropské dovolenkové destinace, ale většina turistů směřuje na pobřeží do oblastí jako je Costa Brava nebo jižní Costa del Sol. Pokud máte rádi historii a rádi objevujete zajímavá místa, tak opusťte pobřeží a vydejte se do vnitrozemí. Španělsko je krásná a rozhlehlá země s bohatou historií, jejíž připomínky budete potkávat na každém kroku. Na monumentální katedrálu narazíte v kdejakém menším městečku a množství historických památek dokazuje, že Španě...