28.září … Den plný oslav

Toto datum má pro mě mnoho významů. Je to den, na který jsem se už jako malá vždy moc těšila díky oslavě jmenin mého milovaného dědečka Václava, který velmi významně ovlivnil mé dětství díky toulkám přírodou, četným posezením na často zakázaných posedech, houbaření, zahradničení, hraní šachů i karet o desetníky nebo třeba nakládání kvašáků. Děda Vašek tu sice už nějaký ten rok s námi není, přesto mám pocit, že mě sleduje s tím svým úsměvem od ucha k uchu a fandí mi, tak jak to vždy dělal.

Nový mlýn a showroom Chiavalon

Druhým důvodem k dnešním oslavám jsou vzpomínky na jednu z našich cest na Istrii před 4 lety. Chtěli jsme si ještě trochu prodloužit léto a načerpat energii posledních slunných dní, a protože nejsme žádní peciválové a rádi objevujeme nová místa, rozjeli jsme se po okolí malebného městečka Rabac. Na Istrii všude narážíte na cedule, které vás lákají k ochutnávkám olivového oleje a jeho výroby. Bylo za deset pět, když jsme narazili na ceduli farmy Chiavalon, která nás zvala do malé uličky V. Nazora ve Vodnjan, tak úzké, že jste se tam stěží vešli s autem. V pět hodin zavírali, ale i přesto nás sympatický mladík  s úsměvem pozval dál. A přesně tehdy, když jsme procházeli mezi olivovníky k malému domečku, kde většinou probíhaly ochutnávky, mi celým tělem projel velmi zvláštní pocit. Bylo to jak procitnutí, aha moment, …pocit, že přesně víte, že jste ve správný čas na správném místě. Tehdy jsem ještě tak úplně netušila, co to znamená.

Bratři Tedi a Sandi ChiavalonNový mlýn a showroom Chiavalon

Mladík jménem Tedi nám s nadšením popovídal celý příběh rodiny Chiavalon, zatímco nám postupně naléval panáky olivového oleje. Byli jsme ohromeni. I když jsme kvalitní olivový olej znali již dříve, převážně z našich pracovních cest po světě v rámci automobilového průmyslu, tady bylo něco víc. Ta vůně, harmonická chuť,… Až o něco později jsem pochopila, že to je ta přidaná hodnota olivového oleje, který je opečováván a zpracováván s neuvěřitelnou láskou. A právě tehdy, před 4 lety při západu sluníčka mezi olivovníky, začalo klíčit ono olivové semínko v mé hlavě.

Nový mlýn a showroom ChiavalonNový mlýn a showroom Chiavalon

A ještě jeden důvod k oslavám dnes máme. Je to právě rok, co se rodina Chiavalon přestěhovala z olivového háje s malým domečkem do nádherného olivového mlýna, kde nejen že můžete ochutnat všechny druhy olejů, ale dokonce můžete na vlastní oči vidět, jak se olivy zpracovávají krok za krokem, aby z nich vznikl tak fantastický olej, který mě/nás před 4 lety úplně posadil na zadek. Bratři Tedi a Sandi se svojí rodinou i celým týmem vytvořili naprosto jedinečný prostor, který nemá široko daleko obdoby. Nejen že zde používají tu nejmodernější technologii pro výrobu olivového oleje, mají zde úžasný showroom s obchůdkem, degustační prostory, ale hlavně, cítíte tu něco, co tyto lidi spojuje a co automaticky přenáší do olivového oleje – lásku, přátelství, pokoru a vděčnost – a co je víc, velmi rádi se o to s vámi podělí a přijmou vás do své olivové rodiny. Jsme velmi vděční, že jsme součástí olivové rodiny Chiavalon. Děkujeme! Hvala vam!

A jak to při oslavách bývá, je třeba si přiťuknout! A čím jiným než panákem skvělého oliváče! Tak na zdraví!!!

Dagmar :-)