Motovun – městečko na kopci

Jméno městečka Motovun evokuje myšlenku, že je to místo zaslíbené všem motorkářům. Motorkářům se zde určitě líbí, protože zdejší krajina vyloženě láká k projížďce. My jsme do Motovunu zavítali na základě doporučení Ivana Karliće. Toto jméno asi znáte z našeho e-shopu, protože rodina Karlić v nedalekém Buzetu již třetí generaci hledá a zpracovává lanýže.

Pokud vám tyto názvy nic neříkají, tak jen upřesním, že Motovun se nachází v Chorvatsku v centrální části Istrijského poloostrova. Pokud jste někdy byli na Istrii a veškerý čas jste trávili jen u moře, udělali jste velkou chybu. Centrální část Istrie je totiž velmi malebná a ani vám nepřijde, že jste v Chorvatsku. Místní hory jsou pokryté lesy a v zimě tu bývá i sníh. Cesty jsou zde zpravidla úzké a klikaté, ale stále je na co se dívat. Vesnice a městečka byly v dřívějších dobách stavěny na kopcích, aby je bylo možné snáze bránit. Jedním z takových městeček je i Motovun.

Motovun (Chorvatsko)Motovun (Chorvatsko)

Motovun (Chorvatsko)Motovun (Chorvatsko)

Krásný výhled ze středověkých hradeb

V Motovunu žije jen necelá pětistovka obyvatel a je to dnes spíše turistický skanzen. Po druhé světové válce se z města odstěhovalo italské obyvatelstvo a Motovun se vylidnil. Dobu chátrání ukončily až aktivity chorvatských umělců, kteří do města vrátili život. Nejzajímavější částí je tzv. horní město. To je obehnáno prstencem středověkých hradeb, které jsou přístupné a horní část města můžete po nich obejít. Naskytnou se vám úžasné výhledy do místní krajiny. Na horním náměstí můžete nakouknout do kostela sv. Štěpána nebo je zde také Městský palác pocházející ze 14. století.

Motovun (Chorvatsko)

Ochutnejte lanýžovou zmrzlinu

Protože je městečko turistickou atrakcí, je zde řada restaurací, barů, obchodů s tretkami i uměleckými předměty. Samozřejmě nechybí obchody s místním vínem, pálenkou, olivovým olejem a lanýži. Pokud se budete chtít občerstvit, zastavte se v „Bistro Bar Montona Gallery“. Hospůdka se zahrádkou se nachází hned za městskou branou, je odsud nádherný výhled směrem na Novigrad. Zdejší specialitou je lanýžová zmrzlina a fakt je skvělá. Tedy, pokud máte rádi lanýže, jinak vás asi moc nenadchne:-) Společnost vám při posezení na zahrádce bude dělat hned několik místních koček, které jsou vděčné za každý kousek žvance, který hostům „náhodou“ upadne.

Motovun (Chorvatsko)Motovun (Chorvatsko)

Motovun (Chorvatsko)Motovun (Chorvatsko)

Když daleko zaparkujete, čeká vás výšlap do kopce

Motovun je poměrně malý a na prohlídku městečka vám bohatě postačí jedna hodina. Parkovat se dá na parkovišti v novější části Motovunu pod kopcem (GPS: 45.33472, 13.82484). Pak si ale cestou do kopce pěkně roztáhnete plíce. Další parkovací místa jsou na příjezdové cestě, která vede k hornímu městu. Poslední parkoviště je u starého hřbitova (GPS: 45.33736, 13.83354) a odsud je to už jen kousek do starého centra. Toto parkoviště není příliš velké, a tak v turistické špičce může být problém zde zaparkovat.

Motovun (Chorvatsko)

Spousta dalších zajímavých míst v okolí

Pokud budete v této oblasti, tak se určitě vydejte prozkoumat další zajímavá místa. Podobným městečkem jako Motovun je i nedaleký Grožnjan. Starobylé městečko na kopci, působící dojmem, že se zde zastavil čas. Samozřejmě vám nemůžeme nedoporučit návštěvu u Karlićů. Jejich lanýžové království se nachází jen 20 minut jízdy autem ve vesnici Paladini kousek od Buzetu. Můžete zde v restauraci ochutnat lanýžové speciality, koupit si různé lanýžové výrobky anebo vyrazit s pejsky hledat lanýže do lesa. Super zábava, která potěší hlavně děti.

Dagmar :-)