Úbeda – hlavní město olivového světa

Španělsko patří mezi nejoblíbenější evropské dovolenkové destinace, ale většina turistů směřuje na pobřeží do oblastí jako je Costa Brava nebo jižní Costa del Sol. Pokud máte rádi historii a rádi objevujete zajímavá místa, tak opusťte pobřeží a vydejte se do vnitrozemí. Španělsko je krásná a rozhlehlá země s bohatou historií, jejíž připomínky budete potkávat na každém kroku. Na monumentální katedrálu narazíte v kdejakém menším městečku a množství historických památek dokazuje, že Španělsko bylo po staletí velmi úspěšným a bohatým královstvím. Nebylo to jen díky zámořské expanzi a dovozu zlata z amerických kolonií, ale také díky olivám.

První olivovníky vysadili Féničané

Olivovníky se na Pyrenejský ostrov dostali pravděpodobně s Féničany a postupně se stali klíčovou hospodářskou surovinou. Dnes, 4 000 let po vysazení prvních olivovníků, je Španělsko největším producentem olivového oleje na světě. Nejvíce olivovníků najdete v Andalusii, kde je centrem pěstování region Jaén s více než šedesáti milióny olivovníků. Olivovým centrem Jaénu je městečko Úbeda, které můžeme klidně označit za hlavní město olivového světa. Samozřejmě Řekové a Italové s tím nebudou souhlasit :-)

Plaza de Andalúcia v ÚbedaPlaza de Andalúcia v Úbeda

Úbeda na sezamu UNESCO

Úbeda je relativně malé město, žije zde necelých 40.000 obyvatel, ležící skoro v geografickém středu provincie Jaén. Nějaké turisty zde potkáte, ale nepatří k vyhlášeným turistickým lokalitám. To ovšem neznamená, že by zde nebylo co vidět. Prodej olivového oleje zajistil tomuto městu po staletí prosperitu, a tak se zde okázale stavělo. Důkazem toho je, že staré centrum Úbedy bylo zapsáno na seznam světového dědictví, společně s nedaleko Baezou.

Basílica de Santa María de los Reales Alcázares v ÚbedaSacra Capilla del Salvador v Úbeda

Historické budovy na Plaza de Vázquez Molina v ÚbedaHistorické budovy na Plaza de Vázquez Molina v Úbeda

Krásné paláce i dobré restaurace

Historickým centrem Úbedy je náměstí Vázquez de Molina, které je obklopeno impozantními budovami jako je Palacio de las Cadenas. Najdete zde také krásný chrám Sacra Capilla del Salvador z 16. století nebo rozlehlý Palacio del Deán Ortega, který je proměněn v Hotel Parador.

Pokud hledáte zábavu, bary a restaurace, vydejte se z náměstí Vázquez de Molina severně ulicí C. Juan Montilla, která přechází v ulici C. Real. Zde najdete řadu barů a restaurací. Pokud si chcete opravdu pochutnat, vyzkoušejte Antique Restaurante y Tapas. Ulice C. Real ústí na náměstí Plaza de Andalucía, kde je také poměrně živo. Máte-li rádi vyhlídky, tak se vydejte směrem k parku Parque de la Cava, odkud je krásný výhled do kraje a na nekonečné olivové háje. Podobných výhledů ve městě najdete více, protože centrum Úbedy bylo vystavěno na kopci.

Dobroty v Antique Restaurante y Tapas v ÚbedaDobroty v Antique Restaurante y Tapas v Úbeda

Bary a restaurace na ulici C. Real v ÚbedaVýhled Parque de la Cava na olivovníky v krajině

Ubytujte se v historickém paláci

K vyhledání ubytování pravděpodobně využijete Booking.com, ale můžeme doporučit Hotel Álváro de Torres stojící na stejnojmenném malém náměstí Álváro de Torres. Hotel je v historickém paláci, kde se příjemně kombinuje historie s moderním pohodlím. Vše je čisté a útulné, design interiéru je velmi harmonicky vyladěn do přírodních tónů. Pokoje jsou samozřejmě klimatizované, což oceníte zejména v letních měsících, kdy se teploty šplhají vysoko nad 40 stupňů. Také paní majitelka je velmi příjemná a ochotná a v podstatě nic není problém, jen ta angličtina trochu pokulhává. Výhodou hotelu je také blízké parkoviště na Plaza de Santa Clara, které je od hotelu vzdálené jen 100 metrů.

Hotel Álváro de Torres v ÚbedaHotel Álváro de Torres v Úbeda

Centrum ÚbedaCentrum Úbeda

Když jsme do Úbedy jeli poprvé, neměli jsme přehnané očekávaní, ale město nás úplně nadchlo. Pokud chcete v tomto regionu zůstat několik dní, je určitě lepší volbou než hlavní město provincie Jaén. Kousek o Úbedy je najdete v malém městečku Castellar olivový mlýn Nobleza del Sur, jehož prémiový olivový olej zakoupíte na našem e-shopu. V okolí najdete také další zajímavá místa jako je Baeza, Castillo de Canena s krásným hradem a milovníky hor jistě potěší divoká Sierra Mágina. O tom zase někdy příště.

Dagmar :-)