Sklizeň u Frantoio Tini finišuje

Dneska jsme dostali aktuální informace od Roberty z jihoitalské farmy Frantoio Tini. Tady sklizeň pomalu finišuje a olivy budou sklizené do konce tohoto týdne. Poslední odrůda, která se sklízí je Leccio del Corno. Nejvíce nás zajímala odrůda Dritta, která je typická pro kraj Abruzzo, v jehož kopcích farma sídlí. Právě Dritta v olivovém oleji Caravaggio nám natolik zachutnala, že jsme se rozhodli zařadit tuto farmu do naší nabídky. Letošní úroda je, dle Roberty, obzvláště povedená. 

Olivový kultivar DrittaLisovaný olivový olej

Olivy na dopravníku do mlýna

Olivy před mletím a lisovánímOlivový olej z odrůdy Dritta

Takže Dritta se letos opravdu povedla a podle Roberty je lepší než minulý rok. Olivový olej si musí ještě chvíli stabilizovat, takže za pár dní jej budou znovu přechutnávat. Roberta a její manžel Vicenzo jsou profesionální someliéři, a tak na jejich názor je spoleh. Celkově je Roberta a malý tým Frantoio Tini s úrodou spokojení. Tak držíme palce, ať sklizeň v pohodě dokončí a těšíme se na nový olej.

Dagmar :-)