OLIVOVÝ BLOG, Strana 7

Vliv teploty na kvalitu olivového oleje

Kvalita extra panenského olivového oleje záleží na každém jednom kroku procesu, který začíná zráním oliv a končí balením. Je tedy třeba dbát na správné zemědělské postupy při pěstování, na kvalitu oliv, jejich sklizeň a skladování, jakož i technologii zpracování. Faktory, které vstupují do hry a které ovlivňují životnost i kvalitu extra panenského olivového oleje, jsou zejména kyslík, světlo a teplota. Obecně je doba po kterou se nemění senzorické vlastnosti 18-24 měsíců, i když bylo dokázáno, ž...

Italské Tini z nové sklizně skladem

K našim "srdcovkám" patří olivové oleje Tini z italského Abruzza. V minulých dnech jsme obdrželi dodávku z nové sklizně, takže je již máme skladem. Nejoblíbenější z této trojice je citrónový olej Botticelli, který se vyrábí rozemletím oliv a citrónů. Skvělý na dochucení ryb nebo salátů. Letos poprvé je Botticelli v certifikované BIO kvalitě. Dagmar KublováSommelier olivových olejů ...

Antioxidační zelené smoothie s olivovým olejem

Pokud vám není lhostejné, co jíte, a chcete ze stravy vždy vytěžit maximum pro své tělo, pak je toto zelené smoothie určeno přesně pro vás. Tento recept vás ráno „nakopne“ nebo skvěle zasytí během dopoledne jako svačinka. Díky ingrediencím, které obsahuje, je protizánětlivý a antioxidační. A troufáme si tvrdit, že chutná božsky! Jíst ovoce a zeleninu je skvělé, ale pít je je ještě lepší! A tím lepší myslíme jednodušší. Díky mnoha pokusům a omylům jsme nakonec našli kombinaci, která je jednodu...

Oslavte s olivovým olejem měsíc středomořské diety!

Květen je mezinárodním měsícem středomořské stravy. Ta je, jak již název napovídá, založena na stravovacích zvyklostech národů žijících v oblasti Středomoří. Kuchyně v zemích, které sousedí se Středozemním mořem, jsou velmi rozmanité. A i když se země od země liší, jedno mají společné, a to je skladba každodenního jídelníčku: Vysoká spotřeba ovoce a zeleniny Celá zrna a luštěniny Ořechy a semena Bylinky a koření Konzumace ryb a mořských plodů dvakrát týdně Umírněná konzumace vaj...

Luxusní polévka z červené řepy

Také patříte do fanklubu červené řepy? Červená řepa v posledních letech opět nabývá na své oblíbenosti a není divu. Díky svému složení je to doslova pokladnice pro lidské zdraví. V polovině 20.století byly provedeny výzkumy, při nichž se potvrdilo, že řepa obsahuje řadu významných protirakovinných látek, které zabraňují tvorbě volných radikálů a pomáhají chránit zdravé buňky před poškozením. Poměrně vysoký obsah železa, manganu a kyseliny listové ovlivňuje krvetvorbu, působí proti ané...

Olivovník a Den Země … olivovník prospívá nejen zdraví, ale i naší planetě

Olivovník je symbolem míru, moudrosti, plodnosti, prosperity, zdraví, štěstí, vítězství, stability a klidu. Symbolizuje také věčné spojení mezi člověkem a zemí. Žádný jiný strom nebyl v historii tolik chválen, malován a opěvován tak jako olivovník. Je to strom, který miluje moře a středomořské slunce, roste i na vyprahlých a kamenitých půdách a přežívá i v suchu a silném větru. Doprovázel středomořské národy v dobách prosperity i strádání a zanechal svůj jedinečný otisk v každém aspektu jejich k...

NOVINKA Extra panenský olivový olej Bembo Buža

Po minulém „výletu“ do světa olivové kosmetiky, kdy jsme vám představili balzámy z včelího vosku Kyklopas, máme pro vás pořádnou olivovou novinku jménem BEMBO. Bembo je název rodinné olivové farmy z malebného chorvatského městečka Bale. Farmu vlastní manželé Elena a Vedran Lupić, kteří první olivovníky vlastnoručně zasadili v roce 2000. Oba jsou neskuteční dříči, kteří vlastníma rukama za necelé čtvrt století vybudovali farmu, kde pěstují 5400 olivovníků, 450 mandloní, 400 fíků a...

Pomůže olivový olej předcházet diabetu 2.typu?

14.duben je Světový den monitoringu diabetu. Diabetes 2. typu neboli cukrovka, vznikající v dospělosti, je v současnosti jedním z nejzávažnějších onemocnění, a to nejen v ČR. Diabetiků na celém světě významně přibývá. V České republice je to až 10% z celkové populace, tedy přibližně 1 milión. Ve světě je to pak více než 370 miliónů diabetiků a počty každoročně dramaticky stoupají. Diabetes 2. typu je metabolickou poruchou, resp. onemocněním slinivky břišní, projevu...

NOVINKA Balzám z včelího vosku s levandulí a heřmánkem

Milí příznivci olivového oleje, dnes společně podnikneme malý výlet do světa kosmetiky. Při té příležitosti  jsme si pro vás připravili dvě novinky z Řecka. Olivová farma Kyklopas, to není jen extra panenský olivový olej. Rodina Kelidis se rozhodla využít darů přírody oblasti Makri a spojila dohromady benefity olivového oleje, včelího vosku a místních bylin. Vznikl tak zcela jedinečný přírodní produkt, který navazuje na tradici výroby přírodních léčivých produktů v Řecku, a který, jak se d...

Domácí pesto z medvědího česneku a olivový olej

Teploměr se za oknem sice ještě zdráhá, ale kalendář už hlásí, že jaro je v plném proudu. Na zahradách kvetou první sněženky a bledule a při procházkách v přírodě můžete kromě petrklíčů narazit i na medvědí česnek. Malé lístky se derou ven ze země často už koncem února, ale v plné síle jsou většinou až začátkem dubna, než česnek rozkvete. Posel jara, který má odér podobný klasickému česneku, obsahuje silici allicin se silnými antibakteriálními, antivirovými a fungicidními účinky. ...

NOVINKA Michelinský olivový olej od Lago di Garda

Milí příznivci olivového oleje, jak je již zvykem, co dva týdny vám přinášíme novinky a informace z Olivového světa, typy a doporučení. Jsme rádi za vaše milé komentáře a zpětnou vazbu. Vždy s napětím očekáváme, jak vás olivové novinky zaujmou a zda jsme výběr nových produktů zvolili tak, aby vám byly ku prospěchu, potěšily vás a přinesly vám radost a zdraví. Dnes přicházíme s něčím naprosto výjimečným. Představujeme vám michelinský extra panenský olivový olej Queen Maripa od La...

MÝTY vs. FAKTA o olivovém oleji

1.Mýtus: Extra panenský olivový olej je vhodný pouze do salátů. 1.Fakt: Extra panenský olivový olej je 100% olivová šťáva a jeden z nejzdravějších tuků vůbec, a to nejen díky antioxidantům a vitamínům, ale také díky obsahu mononenasycených mastných kyselin. Filtrovaný extra panenský olivový olej má vysoký kouřový bod, a tudíž je vhodný i na vaření. Kvalitní tuk je nositelem chuti a vaření s olivovým olejem dělá ve skutečnosti vaše jídlo zdravější. Jak uvádí studie zveřejněná v č...

JRE průvodce 2023 a výběr extra panenského olivového oleje nové sezóny

Milujete dobrého jídlo? Tak to byste si určitě neměli nechat ujít kulinářský zážitek v některé z JRE restaurací. JRE (Jeunes Restaurateurs) je sdružení mladých restauratérů a kuchařů s jedním společným cílem – sdílet talent, vášeň a lásku k jídlu s podobně smýšlejícími jedinci. 350 restaurací, 160 hotelů v 15 zemích světa. Jak říká Daniel Lehmann, prezident JRE-Jeunes Restaurateurs, v JRE se vše točí kolem sdílení nadšení a talentu, vzájemného povzbuzování a i...

NOVINKY Balsamico s vůní růží, kalamata olivy, bruschettina,

Milí příznivci olivového oleje, před čtrnácti dny jsme vám představili skvělý olivový olej Orlandi Fioi z Verony, na kterém si už mnozí z vás pochutnávají. Dnes vám pro změnu přinášíme pár specialit ve středomořském stylu z naší oblíbené farmy Marina Colonna. Balsamico s vůní růží Začněme netradičním balsamicem s vůní růží. Je to úplně něco jiného než nedávno představené tradiční modenské Il Borgo del Balsamico. Vinagro Rosé je vinný ocet, který zraje v sudech z jasanového dřeva po ...

Strašák jménem cholesterol a olivový olej

Téma cholesterolu je v současné době skloňované snad ve všech pádech. Optimální hladina cholesterolu, vysoký cholesterol, jak snížit cholesterol, co je dobrý cholesterol, špatný cholesterol, … ale kdo se v tom má vyznat? Cholesterol je voskovitá steroidní látka, která je součástí naší krve. V dnešní době je jeho zvýšený cholesterol velkým strašákem, protože bývá spojován s onemocněním kardiovaskulárního typu. Na druhou stranu, a o čem se moc nemluví, je to taky velký pomocní...

OLEATO … káva s olivovým olejem

Revoluce v oblasti kávy je tady! Možná jste v posledních dnech zaznamenali informaci, že Starbucks rozšířil svoji nabídku kávy o tak zvané Oleato. Někteří to nazývají nečekanou alchymií či inovací ve světě kávy, jiní, a to zejména Italové, se podivují, že zbytek světa to označuje za novinku. Spojení přírodních ingrediencí plných chuti a aroma totiž není pro Italy žádným velkým překvapením. Výsledkem tohoto kávového obřadu je však sametově hladká káva, která povznáší každý šálek svou ne...