JRE průvodce 2023 a výběr extra panenského olivového oleje nové sezóny

Milujete dobrého jídlo? Tak to byste si určitě neměli nechat ujít kulinářský zážitek v některé z JRE restaurací.

JRE (Jeunes Restaurateurs) je sdružení mladých restauratérů a kuchařů s jedním společným cílem – sdílet talent, vášeň a lásku k jídlu s podobně smýšlejícími jedinci. 350 restaurací, 160 hotelů v 15 zemích světa. Jak říká Daniel Lehmann, prezident JRE-Jeunes Restaurateurs, v JRE se vše točí kolem sdílení nadšení a talentu, vzájemného povzbuzování a inspirace. Všechny kuchaře JRE spojuje hluboká vášeň pro jídlo s vynikající úrovní kulinářských znalostí, stejně jako láska k lokálním surovinám a silný smysl pro tradici. Kromě jídla top kvality tyto restaurace poskytují také skutečně podmanivou atmosféru. Pokud si tak objednáte jídlo v některé z JRE restaurací v Austrálii, Rakousku, Belgii, Chorvatsku, Německu, Francii, Irsku, Itálii, Nizozemsku, Rumunsku, Srbsku, Slovinsku, Španělsku, UK či Švýcarsku, můžete očekávat mimořádnou kulinářskou událost a nezapomenutelný zážitek v jednom. Bohužel v Čechách si na JRE restauraci budeme muset ještě počkat.

Degustace olivových olejů pro JRE průvodce

Tak jako každoročně, i letos, se konalo shromáždění chorvatské asociace JRE, na kterém se vybíralo víno a extra panenský olivový olej, které se budou používat v kuchyních JRE restaurací nejen po celém Chorvatsku. Hostitelem tohoto dvoudenního setkání, kde byl mimo jiné představen i nový průvodce JRE pro rok 2023, byl Boutique Hotel San Rocco v Brtonigli. Sešli se tady špičky gastronomického světa, kuchaři, someliéři, výrobci olivového oleje, vinaři a další producenti kvalitních surovin, které spojuje láska k dobrému jídlu. A tak tu nemohli chybět Tedi a Sandi Chiavalon s jejich špičkovým extra panenským olivovým olejem.

Bratři Sandi a Tedi Chiavalon prezentují olivové oleje pro JRE

Bratři Chiavalon představili kuchařům restaurací JRE tři různé kupáže extra panenského olivového oleje, které speciálně „namíchali“ právě pro tuto událost. Akce se nesla v duchu ochutnávání, párování s pokrmy, diskutování a vybírání olivového oleje, který hrdě ponese stříbrnou etiketu JRE. Jako první vzorek Tedi a Sandi vybrali jemnou kupáž, pro druhý vzorek pak olivový olej střední intenzity a třetí vzorek obsahoval výraznou kupáž s pepřovým tónem. Kuchaři si nakonec anonymně odhlasovali vzorek číslo dvě, kupáž typických istrijských olivových odrůd Buža a Rosignola. Tento středně intenzivní vysoce aromatický olej, který dokáže podtrhnout chuť jakéhokoliv jídla, najdete již brzy na stolech restaurací JRE nebo v Chiavalon mlýně ve Vodnjan. Chtěli byste jej najít také v naší nabídce?

Pokud rádi cestujete, a to třeba i za dobrým jídlem, přinášíme vám seznam JRE restaurací: https://www.jre.eu/en/restaurants

Tak šťastnou cestu do některé z JRE restaurací, krásný zážitek a dobrou chuť!

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz