Pomůže olivový olej předcházet diabetu 2.typu?

14.duben je Světový den monitoringu diabetu. Diabetes 2. typu neboli cukrovka, vznikající v dospělosti, je v současnosti jedním z nejzávažnějších onemocnění, a to nejen v ČR. Diabetiků na celém světě významně přibývá. V České republice je to až 10% z celkové populace, tedy přibližně 1 milión. Ve světě je to pak více než 370 miliónů diabetiků a počty každoročně dramaticky stoupají.

Diabetes 2. typu je metabolickou poruchou, resp. onemocněním slinivky břišní, projevující se sníženou produkcí inzulínu. V důsledku toho dochází v krvi k vzestupu hladiny krevního cukru (glukózy). Slinivka, byť je orgán v těle naprosto nenápadný, je životně důležitá. Vyrábí trávící enzymy a ovlivňuje funkci veškerých sliznic v těle. Proto určitě stojí za to o ni pečovat s maximální láskou a pozorností. Klasickými symptomy cukrovky jsou nadměrná žíznivost, časté močení a nevolnost. Cukrovka 2. typu tvoří přibližně 92% všech případů diabetu, zbývajících 8% spadá do kategorií cukrovky 1. typu a těhotenského diabetu. Více než 90% diabetiků 2. typu má problém s nadváhou či trpí obezitou.

Diabetes

Cukrovka nebolí, její nástup je plíživý, a proto se snadno podcení. Přitom ale prevence a důsledná léčba jsou v případě této nemoci paradoxně klíčové. Pokud totiž diabetes není včas a správně léčen, vede k vážným zdravotním komplikacím, které mohou končit dokonce i předčasnou smrtí.

Univerzální lék na cukrovku zatím neexistuje. Jak tedy této vážné nemoci předcházet nebo ji zvládat, když už nám zaklepe na dveře? Především „zdravým“ životním stylem. Už několikátým rokem byla Středomořská dieta vyhlášená jako nejlepší dieta vůbec. Nejedná se totiž o dietu v pravém slova smyslu, ale spíše o životní styl, který vede k celkové harmonii těla i ducha, a to díky vyvážené a výživné stravě, dostatku pohybu a spánku.

Jedná se o stravu, která je založená na konzumaci zeleniny a ovoce, luštěnin, ořechů a semen, celozrnných výrobků, bylinek a olivového oleje. V přijatelné míře pak akceptuje mléčné výrobky, ryby, mořské plody a vejce. Červené maso a červené víno se konzumují jen velmi zřídka, zatímco na konzumaci průmyslově zpracovaných potravin obsahujících řadu chemických přísad a trans tuků je dobré zapomenout úplně. 

Diabetes 2. typu je stav ovlivňující způsob, jakým naše tělo přeměňuje jídlo na energii. Přesněji řečeno, jde o narušení způsobu, jakým naše tělo využívá cukr (glukózu) jako palivo, což vede k tomu, že příliš mnoho cukru zůstává v krevním řečišti.

Kvalitní olivový olej je skvělým parťákem při dietě zaměřené na prevenci nebo léčbu diabetu 2. typu. Extra panenský olivový olej pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Studie ukazují, že přidání extra panenského olivového oleje do jídla s vysokým glykemickým indexem pomáhá snížit glykemickou odezvu těla [1,2]. Dokáže tedy vyrovnat nebezpečné skoky v krevním cukru. Je to zejména díky vysokému procentu mononenasycených mastných kyselin a obsahu polyfenolových sloučenin.

Mononenasycené tuky, včetně kyseliny olejové, jsou podtypem nenasycených tuků, které jsou vysoce protizánětlivé a podporují vyváženou hladinu cukru v krvi, zatímco polyfenoly jsou bioaktivní sloučeniny se silnými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi. Nejvíce převládajícími polyfenoly v extra panenském olivovém oleji jsou hydroxytyrosol, oleuropein a oleocanthal. Právě tyto sloučeniny společně dělají z extra panenského olivového oleje jeden z nejzdravějších tuků pro každého, kdo hledá prevenci nebo možnost léčby diabetu 2.typu [3].

Studie z roku 2017 [4] zjistila, že lidé konzumující alespoň 20 mg (přibližně 1,5 polévkové lžíce) olivového oleje denně, byli až o 16% méně vystaveni riziku diabetu 2. typu. Olivový olej zlepší nejen metabolické zdraví, ale pomůže i zhubnout, jak dokládá jiná studie z roku 2017 [5]. Ta si vzala pod drobnohled ženy s nadbytkem tělesného tuku a dokládá výrazný úbytek hmotnosti a snížení krevního tlaku při pravidelné konzumaci 1,5 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje k snídani. To je skvělá zpráva, vezmeme-li v úvahu skutečnost, že tukové buňky vylučují zánětlivé cytokiny, které mohou přispívat k inzulínové rezistenci a poškozovat pankreatické ostrůvky, tedy ty oblasti slinivky břišní, které obsahují buňky produkující inzulín.

Navíc bylo prokázáno, že fenolické sloučeniny v extra panenském olivovém oleji snižují zánět a oxidační stres, tedy faktory, které mohou významně přispívat ke vzniku cukrovky 2. typu.

Diabetes 2.typu vzniká tam, kde dojde k oslabení slinivky břišní. Často tedy zaklepe na dveře nejen těm, kdo holduje nezdravým stravovacím návykům, ale také těm, kdo jsou velmi přemýšliví a často příliš přemítají nad každým krokem v životě. Kromě toho, že nastartujete „zdravé“ stravování, zkuste taky občas úplně vypnout hlavu a celkově zvolnit. Jídlu věnujte dostatečný prostor, zkoumejte kombinaci chutí a jídlo si náležitě vychutnávejte. K vypnutí hlavy a zharmonizování metabolismu vám pomůže procházka v přírodě, při které si navíc můžete obstarat bylinky jako kopřivy, pampelišky nebo sedmikrásky, které vaší slinivce polahodí.

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz

Zdroj:

[1] Extra Virgin Olive Oil Reduces Glycemic Response to a High-Glycemic Index Meal in Patients With Type 1 Diabetes: A Randomized Controlled Trial, 2016

[2] Eating healthy facts in place of carbs or saturated fats improves risk of factors for diabetes, 2016

[3] Metabolic syndrome, Mediterranean diet, and Polyphenols: Evidence and perspectives, 2019

[4] Olive oil the prevention and management of type 2 diabetes mellitus

[5] Consumption of extra Virgin olive oil improves bodz composition and blood pressure in women with excess body fat