Olivovník a Den Země … olivovník prospívá nejen zdraví, ale i naší planetě

Olivovník je symbolem míru, moudrosti, plodnosti, prosperity, zdraví, štěstí, vítězství, stability a klidu. Symbolizuje také věčné spojení mezi člověkem a zemí. Žádný jiný strom nebyl v historii tolik chválen, malován a opěvován tak jako olivovník. Je to strom, který miluje moře a středomořské slunce, roste i na vyprahlých a kamenitých půdách a přežívá i v suchu a silném větru. Doprovázel středomořské národy v dobách prosperity i strádání a zanechal svůj jedinečný otisk v každém aspektu jejich kulturní tradice.

Olivovník

Olivovníky existují déle než moderní lidé. Fosilie divokých olivových listů z řeckého ostrova Evia pocházejí z doby před 23 miliony let. Na Santorini, 37 000 až 50 000 let staré fosilie listů olivovníku druhu Olea europaea byly objeveny v sopečném kráteru. Podle stop v misce nalezené v jeskyni Gerani v Rethymnu na Krétě lidé začali používat olivový olej v období středního neolitu, až 4500 let před naším letopočtem. Stopy olivového oleje nalezené v Rethymnu asi před 6 500 lety naznačují, že olivový olej byl již tehdy součástí krétské stravy a do roku 2000 př. n. l. Kréťané podle všeho začali strom systematicky využívat a produkovat olivový olej, jak jej známe dnes. Již za dob Homéra získal olivovník velmi důležitou roli v každodenním životě Řeků. V klasických Athénách byl považován za posvátný dar z nebes a byl patřičně chráněn státem.

Homer nazval olivový olej „tekutým zlatem“ a Hippokrates „velkým léčitelem“, protože jej používal při mnoha svých léčebných postupech.

Olivový olej si v posledních letech získává stále větší oblibu díky nesčetným zdravotním přínosům, které jsou postupně odhalovány v nekonečném proudu výzkumů. Olivový olej však není dobrý jen pro naše zdraví, ale také pro naši planetu. Změna klimatu se pomalu stává strašákem nejen současné generace, ale zejména generace našich dětí. Všichni si jistě uvědomujeme potřebu snížit emisi plynů.

A je to právě olivovník, který dokáže naprosto přirozeně absorbovat uhlíkové emise!

Nedávné vědecké studie Mezinárodní rady pro olivy (IOC) odhalily překvapivou zprávu, že ze všech stromů jsou olivovníky těmi nejschopnějšími absorbovat emise CO2 a fixovat je v půdě. Ve skutečnosti se ukázalo, že jeden hektar olivového háje neutralizuje roční ekologickou stopu jedné lidské bytosti. Pokud je tedy jeden olivovník schopen absorbovat 2 kila CO2 za den, hektary současných olivových hájů i těch nově vysazovaných mohou být jedním z velkých spojenců v prevenci před poškozováním atmosféry uhlíkovými emisemi a být platnou reakcí na globální oteplování. Vždyť jen v Andalusii najdeme více než 64 milionů olivovníků!

A kdy jindy bychom se měli zamyslet nad životním prostředím a hrozbou globálního oteplování než právě v Den Země, který připadá na 22.dubna. Je to svátek naší planety, kdy si možná o to více uvědomujeme důležitost zeleně a biodiverzity všude kolem nás.

A tak, jak si budete zase dávat svého zdravotního panáčka olivového oleje, vyšlete myšlenku vděčnosti směrem k olivovníkům, které nejen že nám přináší tekuté zlato, ale navíc chrání i naši Zemi. Děkujeme!

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz