Španělské olivové oleje
Objevte fascinující svět španělských olivových olejů, kde se slunce a tisíciletá tradice mění v tekuté zlato plné vášně. Proč je Španělsko králem olivových hájů a jak se odrůdy jako Picual či Arbequina liší svou chutí? Ponořte se s námi do příběhu, který vám odhalí tajemství nejlepších olejů a inspiruje vás, jak jimi obohatit vaši kuchyni. Připravte se na cestu plnou vůní a chutí, která začíná právě zde!
Nejprodávanější
Značky

Lehce pikantní chuť, ovocné aroma, olivový olej opravdových znalců, kteří ocení vyváženou chuť, která vám bude dlouho doznívat v ústech. Ovocné aroma s vůní...

Výraznější pikantní až lehce nahořklá chuť, prémiový olivový olej vyrobený v BIO kvalitě, podle nejpřísnějších zásad ekologického zemědělství. Elegantní design láhve...

Cornicabra je skvělá v kombinaci s výraznými až kořeněnými jídly jako je pečené jehněčí, dušené maso, grilovaný lilek, artyčok, salát z řeřichy. Aroma je ovocné a...

Prémiový extra panenský olivový olej odrůdy Arbequina je výjimečným Elixírem pro tělo, mysl i duši. Tekuté zlato olivových hájů Katalánska polahodí chuťovým buňkám i zdraví....

Olivový olej silné chuti s vytrvalým aroma, který ocení každý gurmán. To nejlepší co nabízejí olivové háje Casas de Hualdo v elegantní černé láhvi. Prestižní italský...

Jemný extra panenský olivový olej v BIO kvalitě s ovocnou chutí a vůní, který je vyroben ze dvou olivových odrůd pro mlsné dětské jazýčky. Děti si zamilují si jeho ovocné...

Využijte naši akční nabídku a kupte 3 láhve olivového oleje Elixír. Jako dárek od nás dostanete zdarma řecké olivy Hrysos. Prémiový extra panenský olivový olej odrůdy Arbequina...

Centenarium Premium Limited Edition je extra panenský olivový olej ze stoletých olivovníků v láhvi, která připomíná desetileté výročí uvedení na trh. Výraznější olivová...

BIO extra panenský olivový olej výrazně pikantnější až nahořklé chuti, vyrobený v prémiové BIO kvalitě z oliv sklizených v říjnu. Skleněná lahvička ve tvaru...

Eco Night od Nobleza del Sur je BIO prémiový extra panenský olivový olej vyrobený podle nejpřísnějších standardů ekologického zemědělství. Krásné designové balení...

BIO olivový olej vyvážené chuti s vůní rajčat, čekanky, avokáda a mandlí, který je skvělý s rýžovými jídly, králičím masem, smaženou chobotnicí nebo saláty...

BIO olivový olej vyvážené chuti s vůní rajčat, čekanky, avokáda a mandlí, který je skvělý s rýžovými jídly, králičím masem, smaženou chobotnicí nebo saláty...

Otestujte výrazný olivový olej Cornicabra s ovocným aroma vonící po mandlích, rukole, jablku a čekance. Je skvělý s těstovinami, grilovanou zeleninou jako artyčok nebo...

Prémiový olivový olej Nobleza del Sur Eco Night je vyrobený v BIO kvalitě. Jedná se o jemný olivový olej s ovocným aroma vhodný pro lehká jídla. Balení ve skleněné...

Vyzkoušejte olivový olej opravdových fajnšmekrů, kteří ocení vyváženou chuť, která vám bude dlouho doznívat v ústech. Ovocné aroma s vůní olivových listů,...

Prémiový olivový olej Centenarium má výraznější chuť a ovocné aroma, balený je do elegantní dárkové láhve s motivy květů, které rostou na této farmě. ...
Španělsko: Kde se slunce mění v tekuté zlato a vášeň teče proudem olivového oleje
Zavřete oči a představte si nekonečné, sluncem zalité kopce, kde se stříbřitě zelené listy olivovníků chvějí v teplém vánku. Ve vzduchu je cítit jemná vůně kvetoucích oliv a bzukot pilných včel. Vítejte ve Španělsku, zemi, kde je olivový olej mnohem víc než jen potravina – je to duše národa, tekuté zlato vtělené do každodenního života, kultury, a především do nezapomenutelné kuchyně. Není divu, že právě odsud, ze země flamenca a vášnivých srdcí, pocházejí oleje, které sbírají ta nejvyšší ocenění po celém světě a okouzlují gurmány svou rozmanitostí – od sametově jemných pohlazení až po robustní exploze chutí, které probudí všechny vaše smysly.
Španělsko hrdě stojí na vrcholu světové produkce olivového oleje. Ale nenechte se zmýlit, není to jen o kvantitě. Je to o hluboké úctě k tradici, o staletích zdokonalování umění a o nekompromisním důrazu na kvalitu, která z každé kapky činí skutečný poklad.
Příběh psaný olivovníky: Tisíciletá cesta španělského oleje
Cesta španělského olivového oleje je příběhem starým jako sama civilizace. Představte si starověké fénické mořeplavce, jak na pobřeží Iberského poloostrova přivážejí první olivové stromky – dary bohů, které navždy změní tvář i chuť této země. Římané, mistři agrikultury, pak rozšířili olivové háje do nevídaných rozměrů, stavěli mohutné lisy a jejich amfory, plné vzácného "oleum hispanum", putovaly do všech koutů impéria. Tento olej nejen sytil, ale také léčil, zkrášloval a svítil na cestu věků.
Později Arabové, kteří zde vládli po staletí, přinesli nové znalosti a technologie, zdokonalili zavlažovací systémy a obohatili jazyk o slovo "alzait", z něhož pochází dnešní španělské "aceite" – olej. Každá kultura zanechala svou nesmazatelnou stopu, vplétajíc olivovník hluboko do španělské identity. Stal se symbolem míru, plodnosti, odolnosti a prosperity. Dodnes mnoho španělských rodin s hrdostí pečuje o olivové háje zděděné po předcích, předávajíc si vášeň a umění výroby z generace na generaci.
Srdce Španělska bije v rytmu oliv: Klíčové regiony a jejich unikátnost
Epicentrem španělského olivového království je bezpochyby Andalusie. Představte si doslova "moře olivovníků" (mar de olivos), které se v provincii Jaén vlní až k obzoru – pohled, který vám vezme dech. Právě odsud, ze sluncem vyprahlé, a přesto neuvěřitelně úrodné půdy, pochází většina španělské produkce. Ale Andalusie není jen Jaén. I další provincie jako Córdoba či Sevilla rodí oleje světové třídy, každá s lehce odlišným charakterem daným místním mikroklimatem.
Španělsko však nabízí mnohem širší paletu chutí. V Katalánsku na severovýchodě země, zejména v okolí Lleidy a Tarragony, kraluje jemná a ovocná odrůda Arbequina, dávající vzniknout elegantním, téměř nasládlým olejům. Kastilie-La Mancha, země Dona Quijota, je domovem robustní odrůdy Cornicabra, jejíž oleje jsou ceněny pro svou stabilitu a aromatický profil. Každý region má svůj unikátní terroir, své specifické odrůdy a své příběhy, které se odrážejí v konečné chuti oleje.
Symfonie španělských chutí: Poznejte hvězdné odrůdy
Rozmanitost španělských olivových olejů je skutečně ohromující, a to především díky široké škále pěstovaných odrůd. Pojďme se seznámit s těmi největšími hvězdami:
Picual
Bezpochyby král španělských olivovníků, nejrozšířenější zejména v Andalusii. Představte si robustní a plnou chuť, ve které ucítíte sílu andaluského slunce. Tóny zelených rajčat, čerstvě posečené trávy a někdy i fíkových listů jsou doprovázeny příjemnou hořkostí a výraznou pikantností, která přetrvává na jazyku a vybízí k dalšímu ochutnání. Picual je také šampionem v obsahu antioxidantů (polyfenolů) a kyseliny olejové, což z něj činí nejen chuťový, ale i zdravotní poklad.
- Náš tip: Jeho síla a charakter vyniknou s červenými masy, zvěřinou, zrajícími sýry, nebo jednoduše kápnutý na čerstvě opečený chléb s rajčaty. Výborný je také do tradičního gazpacha nebo salmoreja.
Arbequina
Jemná a delikátní princezna, pocházející především z Katalánska a Aragonie. Pokud hledáte pohlazení na jazyku, Arbequina je tou pravou volbou. Její vůně je sladce ovocná, připomínající zralá jablka, banány a mandle, někdy s lehkým nádechem fenyklu. Chuť je jemná, máslová, téměř bez hořkosti a pikantnosti.
- Náš tip: Perfektní volba pro finální dochucení salátů, bílých ryb, mořských plodů, k přípravě domácích majonéz, lehkých omáček, nebo dokonce do některých dezertů, jako je čokoládová pěna.
Hojiblanca
Elegantní dáma s komplexním charakterem, typická pro provincie Córdoba, Málaga a Sevilla. Název ("bílý list") odkazuje na světlou spodní stranu jejích listů. Nabízí širokou škálu aromatických vjemů – od čerstvě posečené trávy a zelených jablek po tóny artyčoku a aromatických bylin. V chuti objevíte příjemnou, lehkou až střední hořkost a pikantní dotek v závěru, který připomíná čerstvý pepř.
- Náš tip: Skvěle se hodí k těstovinám, drůbeži, modrým rybám "pescado azul" (sardinky, markely, ančovičky, tuňák, losos, sleď, …), do zeleninových krémových polévek nebo k přípravě emulzí a marinád.
Cornicabra
Divoká a aromatická kráska ze srdce Španělska, především z regionu Kastilie-La Mancha. Její název ("kozí roh") je odvozen od charakteristicky zahnutého tvaru plodu. Olej z Cornicabry je vysoce stabilní, s intenzivním ovocným aroma, kde můžete rozpoznat tóny zelených listů, jablek a někdy i avokáda. Chuť je vyvážená, s příjemnou hořkostí a pikantností, která se postupně rozvíjí.
- Náš tip: Výborně doplní chuť grilované zeleniny, jehněčího masa, luštěninových pokrmů nebo se hodí k přípravě výrazných marinád.
Manzanilla
Ačkoliv je odrůda Manzanilla celosvětově proslulá především jako královna zelených stolních oliv, její transformace v extra panenský olivový olej je skutečným pokladem pro náročné gurmány a ty, kdo vyhledávají špičkovou kvalitu spojenou se zdravotními benefity. Olej z oliv Manzanilla, zejména z variant jako Manzanilla Cacereña, se vyznačuje elegantním, avšak výrazně ovocným profilem, často s tóny zelených jablek, mandlí, čerstvě posečené trávy a někdy i rajčatových listů. Co jej však skutečně definuje a řadí mezi oleje pro znalce, je jeho mimořádně vysoký obsah polyfenolů. Tyto mocné antioxidanty propůjčují oleji nejen vynikající stabilitu a svědectví o čerstvosti, ale především znatelnou příjemnou hořkost a výraznou, pikantní až peprnou dochuť, která může příjemně zaštípat v krku – jasný podpis oleje plného síly a charakteru. Je to olej pro ty, kteří se nebojí intenzity a oceňují komplexnost chutí.
- Náš tip: Právě pro svůj robustní a řízný charakter je tento olej ideálním partnerem k pokrmům, které jeho intenzitu unesou nebo které jím získají nový rozměr. Vynikne zakápnutý na grilované zelenině (papriky, lilek), v luštěninových salátech a polévkách, na bruschettách s rajčaty a česnekem, nebo k dochucení vydatnějších zeleninových polévek těsně před servírováním. Skvěle doplní i výraznější listové saláty jako rukola či čekanka. Milovníci intenzivních chutí si ho zamilují i jen tak s kvalitním řemeslným chlebem, kde jeho polyfenolická síla a komplexní chuť mohou naplno zazářit.
A to je jen malá ochutnávka! Španělsko nabízí stovky dalších odrůd, z nichž mnohé jsou lokální speciality, každá s jedinečným příběhem a chuťovým profilem, čekající na své objevení.
Tajemství kvality: Proč je španělský olivový olej tak výjimečný?
Co tedy stojí za mimořádnou kvalitou španělských olivových olejů? Je to dokonalá souhra několika faktorů. Za prvé, ideální klimatické podmínky – spousta slunečního svitu, optimální teploty a vhodná půda dávají olivovníkům vše, co potřebují k růstu a tvorbě kvalitních plodů.
Za druhé, je to spojení staleté tradice s nejmodernějšími technologiemi. Farmy, jejichž olivový olej prezentujeme na této stránce, stále ctí tradiční postupy, ale zároveň investují do moderního vybavení, které umožňuje rychlé a šetrné zpracování oliv, do několika málo hodin po sklizni. Tím se zachovává maximum cenných látek, čerstvost a autentická chuť.
A v neposlední řadě je to vášeň a péče španělských farmářů. Pro mnohé z nich není výroba oleje jen prací, ale posláním a rodinným dědictvím. Tento osobní přístup a hrdost na svůj produkt se promítá do každé lahve.
Španělský olivový olej ve vaší kuchyni: Inspirace pro gurmánské zážitky
Španělský olivový olej není jen obyčejným tukem na smažení – je to klíčová ingredience, která dokáže proměnit i to nejjednodušší jídlo v kulinářský zážitek. Zapomeňte na kompromisy a objevte jeho kouzlo!
- Dopřejte si typickou španělskou snídani: čerstvě opečený venkovský chléb (pan tostado) potřený rozmačkaným zralým rajčetem a štědře zakápnutý aromatickým Picualem. Jednoduchost, která vás dostane.
- Oživte své saláty: místo těžkých dresinků použijte lehkou a ovocnou Arbequinu, která podtrhne svěžest zeleniny.
- Dodejte hloubku chuti grilovaným masům, rybám či zelenině: marináda s Hojiblancou nebo Cornicabrou udělá divy.
- Staňte se mistrem tapas: olivy marinované v bylinkách a kvalitním oleji, ančovičky, krevety al ajillo (v česnekovém oleji), patatas bravas... fantazii se meze nekladou a olivový olej je vždy hvězdou.
- Nebojte se experimentovat: kvalitní extra panenský olivový olej můžete použít i při pečení nebo do dezertů.
Pozvěte přátele, připravte společně hostinu inspirovanou Španělskem a sdílejte radost z dobrého jídla, skvělého vína a samozřejmě, prvotřídního olivového oleje.
Zajímavosti, které vás (možná) překvapí
- Věděli jste, že Španělsko produkuje přibližně polovinu veškerého olivového oleje na světě? To je neuvěřitelné množství tekutého zlata!
- Některé olivovníky ve Španělsku jsou skutečnými pamětníky – jejich stáří se odhaduje na více než tisíc let (například olivovník Farga del Arion v Ulldeconě má údajně přes 1700 let) a stále plodí olivy!
- Španělé patří mezi největší konzumenty olivového oleje na světě. Každý Španěl spotřebuje v průměru více než 10 litrů ročně. Dobře vědí, co je pro jejich zdraví a chuťové buňky nejlepší!
Vaše cesta za španělským pokladem začíná zde
Španělský olivový olej je mnohem víc než jen kulinářská přísada. Je to esence sluncem zalité země, tisícileté tradice, neúnavné vášně a neuvěřitelné palety chutí a vůní. Je to pozvánka k objevování, k prožitkům a k radosti ze života.
Doufáme, že jsme vás tímto malým výletem do světa španělských olivových olejů inspirovali. Nyní je čas vydat se na vlastní cestu objevování. Prozkoumejte naši pečlivě vybranou nabídku španělských olivových olejů na www.olivum.cz a najděte ten pravý, který obohatí vaši kuchyni, potěší vaše smysly a přinese kousek autentického Španělska až k vám domů.
Kterou lahvinku plnou slunce a skvělé chuti si vyberete vy?
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů