AZIENDA MONTAGANO
Rodinná farma z italského regionu Apulie, která sídlí ve městečku San Severo. Farma byla založena v roce 1933 a současný majitel Umberto Montagano je třetí generací farmářů. Farma Montagano se specializuje na pěstování a výrobu extra panenského olivového oleje odrůdy Peranzana, která je typická pro tento region. Peranzana má jemnější chuť než v Apulii více rozšířená Coratina. Další specializací farmy Montagano jsou ochucené oleje.
Nejprodávanější
Značky

Olivový olej odrůdy Peranzana, která byla do jižní Itálie přivezena z Provence v 18.století, je díky své jemné vyvážené chuti velmi oblíbený. Žlutozelená barva s jasně...
Olivový olej z farmy Azienda Montagano jsme poprvé ochutnali v únoru 2023 na Olio Capitale v italském Terstu. Uchvátil nás mandarinkový olej, který má úžasnou intenzivní chuť, kterou hned tak někde nenajdete. Proto jsme se rozhodli zařadit tento olej do naší nabídky a přibrat i extra panenský olivový olej odrůdy Peranzana, který je typický pro severní oblast Apulie v okolí města Foggia.
Olivový mlýn rodiny Montagano se nachází v městečku San Severo a olivové háje v jeho bezprostředním okolí. San Severo je poměrně malebné město s krásnou architekturou, ale pokud jej budete chtít navštívit, buďte velmi opatrní. Stejně jako nedalekou Foggiu trápí San Severo vysoká kriminalita. San Severo leží v severní oblasti Apulie a podmínky pro pěstování oliv jsou zde velmi příhodné. Město totiž leží na okraji náhorní plošiny Tavoliere delle Puglie a příhodné klima vytváří kombinace teplého středomořského počasí a chladnějšího větru z Apenin.
Farma Montaganao byla založena v roce 1933, kdy Umberto Montagano zakoupil první pozemek s olivovníky za 1500 lir. Farma se postupně rozrůstala a dnes ji řídí vnuk zakladatele, který nese i jeho jméno. Mladý Umberto Montagano dnes pěstuje ve svých olivových hájích okolo 10 000 olivovníků. Převládá především odrůda Peranzana, která je typická pro tento region. Nejedná se ovšem o původní italský kultivar, ale byla v 18. století dovezena z francouzské Provence. Peranzana má jemnější chuť než místní tradiční Coratina a tak přirozeně doplňuje chuťovou škálu místní kuchyně. Peranzana je mezi farmáři také oblíbená díky své odolnosti vůči nemocem.
Umberto si je moc dobře vědom, že jen tradice a skoro století historie nestačí. Proto v roce 2015 vybudoval vlastní olivový mlýn, který je umístěný v moderní budově. Díky tomu má celý výrobní proces pod kontrolou. Sklizené olivy je schopen zpracovat v řádu hodin v řízeném režimu, kdy je hlídána teplota a všechny klíčové operace výroby olivového oleje. Olivový olej je uložen v nerezových tancích pod ochranou atmosférou a stáčen do lahví je až před expedicí zákazníkovi.
O vysoké kvalitě olivového oleje z farmy Montagano svědčí řada ocenění, které Umberto a jeho tým získal na mezinárodních soutěžích a v renomovaných průvodcích, jako jsou Gambero Rosso a Slow Food.
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů