AZIENDA MONTAGANO

Rodinná farma z italského regionu Apulie, která sídlí ve městečku San Severo. Farma byla založena v roce 1933 a současný majitel Umberto Montagano je třetí generací farmářů. Farma Montagano se specializuje na pěstování a výrobu extra panenského olivového oleje odrůdy Peranzana, která je typická pro tento region. Peranzana má jemnější chuť než v Apulii více rozšířená Coratina. Další specializací farmy Montagano jsou ochucené oleje.

Nejprodávanější

Mandarinkový olej Montagano 250 ml
Mandarinkový olej Montagano 250 ml
Skladem (>5 ks)
Kód: 1290
 
349 Kč
2 položek celkem

Cena

349439
1349439

Značky

Položek k zobrazení: 2
Mandarinkový olej Montagano 250 ml
349 Kč

Italský olej s příchutí mandarinek vyrobený lisováním zralých oliv odrůdy Peranzana a mandarinek z poloostrova Gargano. Ochucený olej s příchutí mandarinek 100% přírodní...

Kód: 1290
Prémiový extra panenský olivový olej Montagano Peranzana 500 ml
Novinka Tip
439 Kč

Olivový olej odrůdy Peranzana, která byla do jižní Itálie přivezena z Provence v 18.století, je díky své jemné vyvážené chuti velmi oblíbený. Žlutozelená barva s jasně...

Kód: 1296

Olivová farma AZIENDA MONTAGANO

Olivový olej z farmy Azienda Montagano jsme poprvé ochutnali v únoru 2023 na Olio Capitale v italském Terstu. Uchvátil nás mandarinkový olej, který má úžasnou intenzivní chuť, kterou hned tak někde nenajdete. Proto jsme se rozhodli zařadit tento olej do naší nabídky a přibrat i extra panenský olivový olej odrůdy Peranzana, který je typický pro severní oblast Apulie v okolí města Foggia.

Olivový mlýn rodiny Montagano se nachází v městečku San Severo a olivové háje v jeho bezprostředním okolí. San Severo je poměrně malebné město s krásnou architekturou, ale pokud jej budete chtít navštívit, buďte velmi opatrní. Stejně jako nedalekou Foggiu trápí San Severo vysoká kriminalita. San Severo leží v severní oblasti Apulie a podmínky pro pěstování oliv jsou zde velmi příhodné. Město totiž leží na okraji náhorní plošiny Tavoliere delle Puglie a příhodné klima vytváří kombinace teplého středomořského počasí a chladnějšího větru z Apenin.

Umberto Montagona ve svém olivovém mlýněOlivový mlýn Montagano

Farma Montaganao byla založena v roce 1933, kdy Umberto Montagano zakoupil první pozemek s olivovníky za 1500 lir. Farma se postupně rozrůstala a dnes ji řídí vnuk zakladatele, který nese i jeho jméno. Mladý Umberto Montagano dnes pěstuje ve svých olivových hájích okolo 10 000 olivovníků. Převládá především odrůda Peranzana, která je typická pro tento region. Nejedná se ovšem o původní italský kultivar, ale byla v 18. století dovezena z francouzské Provence. Peranzana má jemnější chuť než místní tradiční Coratina a tak přirozeně doplňuje chuťovou škálu místní kuchyně. Peranzana je mezi farmáři také oblíbená díky své odolnosti vůči nemocem.

Technologie olivového mlýnu MontaganoDepozity k uskladnění olivového oleje v olivovém mlýnu Montagano

Umberto si je moc dobře vědom, že jen tradice a skoro století historie nestačí. Proto v roce 2015 vybudoval vlastní olivový mlýn, který je umístěný v moderní budově. Díky tomu má celý výrobní proces pod kontrolou. Sklizené olivy je schopen zpracovat v řádu hodin v řízeném režimu, kdy je hlídána teplota a všechny klíčové operace výroby olivového oleje. Olivový olej je uložen v nerezových tancích pod ochranou atmosférou a stáčen do lahví je až před expedicí zákazníkovi.

Olivový háj rodinné farmy MontaganoOlivový háj rodinné farmy Montagano

O vysoké kvalitě olivového oleje z farmy Montagano svědčí řada ocenění, které Umberto a jeho tým získal na mezinárodních soutěžích a v renomovaných průvodcích, jako jsou Gambero Rosso a Slow Food.

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz

Benefity