Extra panenský olivový olej CHIAVALON

5 položek celkem
Chiavalon Atilio - extra panenský olivový olej vhodný na steaky
od 325 Kč

Extra panenský olivový olej Chiavalon ATILIO vyniká silnou chutí a je ideálním doplňkem pro všechny druhy bílých a červených mas. Neměl by chybět v žádné kuchyni...

Kód: 56/250
Ex Albis
od 325 Kč

Chiavalon EX ALBIS je naprostou špičkou ve světě extra panenských olivových olejů. Prestižní průvodce Flos Olei, který bývá přezdíván „biblí“ olivových olejů, zařadil...

Kód: 53/250
Chiavalon Mlado
od 325 Kč

Extra panenský olivový olej Chiavalon Mlado je „olejovou“ verzí francouzského vinařského Beaujolais nouveau. Jedná se olej vyrobený v prvních třech dnech sklizně a...

Kód: 59/250
Organic
od 325 Kč

Bio extra panenský olivový olej Chiavalon ORGANIC má intenzivní chuť a je vhodný především pro dochucení tepelně upravených ryb, marinovaného či grilovaného tuňáka, měkkýšů,...

Kód: 50/250
Romano
od 325 Kč

Chiavalon ROMANO je špičkový extra panenský olivový olej s jemnou chutí. Je ideální pro dochucení tepelně upravených a grilovaných ryb, také je vhodný pro rybí carpacio,...

Kód: 44/250

Olivový olej CHIAVALON

Olivový olej se díky osvětě a výsledkům různých zdravotních studují prosazuje čím dál více i v českých kuchyních. Jistě je to jen dobře, neboť středomořská strava je balzámem na psychickou pohodu, ale také výrazně prospívá kardiovaskulárnímu systému a zažívání. Velmi kvalitní olivový olej už není jen doménou Itálie a Španělska, ale na mezinárodní scéně se stále významněji prosazují i výrobci z Chorvatska. Je zajímavé, že hlavním regionem, kde se soustředí výrobci prémiových olivových olejů je Istrie.

Istrie je centrem prémiových olivových olejů v Chorvatsku

Jadran je z mnoha důvodů místem zaslíbeným.  Až milion Čechů se vydá ročně právě do Chorvatska! A právě zde, na severu Chorvatska, na Istrii, dozrávají olivy špičkové kvality. Je severnější poloha regionu nevýhodou oproti například Krétě nebo Andalusii? Právě naopak!

Léto je na Istrii o něco kratší než v jižnějších částech Evropy, a tak olivy dozrávají až po odeznění největších veder. I když je olivovník teplomilná rostlina, vysoké teploty kvalitě dozrávajících oliv příliš neprospívají. Sklizeň zde začíná zpravidla začátkem října a správně odhadnout zralost oliv je tak trochu alchymie. Zralost oliv totiž zásadně ovlivňuje kvalitu získaného oleje.  Prémiové olivové oleje se vyrábějí z prvně sklizených oliv. Výnos je o dost nižší, než když se nechají olivy na stromech déle, ale kvalita je výrazně vyšší. Proto i ceny prémiových olivových olejů jsou vyšší než je běžná produkce nabízená v supermarketech.

Rodinná farma Chiavalon

Jedním z nejúspěšnějších výrobců prémiového olivového oleje na Istrii je Chiavalon. Tato značka je spojena se Sandi Chiavalonem. Olivám propadl již v dětství a místo čutání do fotbalového míče trávil čas v olivových hájích. Jeho prvním učitelem byl jeho dědeček. Sandi začínal v roce 1997 s padesátkou olivovníků, které byly přes 300 let staré. Poté, co jeho dědeček těžce onemocněl, převzal správu olivových hájů již jako čtrnáctiletý a s pomocí rodiny začal budovat firmu na výrobu prémiového olivového oleje. Vystudoval zemědělskou školu v Poreči a pokračoval na Zemědělské fakultě v Záhřebu, poznal nové postupy výroby a zužitkoval je na své farmě, která má skvělé výsledky.

Olivový olej Chiavalon ale není produktem jen Sandiho. Na pěstování, výrobě a prodeji se podílí celá rodina. Druhou hlavní oporou rodinné firmy je Tedi Chiavalon, který se stará o marketing a obchod. Do provozu rodinné farmy je zapojená také maminka obou bratrů a jejich manželky včetně dětí. Možná i to je jeden z důvodů, proč v Chiavalonu vzniká tak svělý olivový olej. Nadšení, vášeň a láska k jejich práci je cítit při každém našem setkání.

Bratři Sandi (vlevo) a Tedi (vpravo) ChiavalonBratři Chiavalonovi - Sandi (vlevo) a Tedi (vpravo)

Důkazem úspěchu Chiavalonu je i řada mezinárodních ocenění. Namátkou zmiňme například zařazení mezi patnáctku nejlepších olivových olejů světa magazínem Flos Olei v roce 2008, ale i medaile z mezinárodních soutěží v Curychu nebo Los Angeles. O úspěchu nerozhodují jen porotci na soutěžích, ale hlavně zákazníci, kteří si vybírají, za jaký produkt utratí své peníze. Kromě evropských zemí si na Chiavalonu pochutnávají zákazníci v Kanadě, USA, Peru, Japonsku, Tchaj-wanu nebo na Madagaskaru.

Pět druhů prémiových olivových olejů Chiavalon

Olivový olej Chiavalon nabízí na trhu pětici možností, pojďme si je postupně trochu blíže představit. Liší se nejen barvou etikety, ale některé z nich jsou přímo určené pro konkrétní kulinářské speciality. Pokud máte rádi grilované ryby, tradiční zeleninové saláty nebo steaky prvotřídní kvality, určitě byste teď měli zbystřit…

  • Chiavalon Romano - bylinkové aroma, lehce pikantní, vhodné k rybám, ale také grilované zelenině. Výborně vynikne v kombinaci s mozzarellou, ale také oblíbeným tatarákem z lososa.
  • Chiavalon Ex Albis - intenzivní vůně, která dobře ladí s tuňákem, červeným masem nebo polévkám z hub, vynikající je i souznění se sýry a těstovinami. Poznáte podle černé etikety.
  • Chiavalon Organic - hluboká a intenzivní chuť, kterou ocení hlavně milovníci zeleninových salátů, grilovaných ryb, těstovin a také různých sladkostí – i vanilková zmrzlina může být povznesena na zcela jinou úroveň .
  • Chiavalon Atilio - silná a štiplavá chuť, kde se projevuje odstín černého pepře. Aroma rozmarýnu a máty. Jedinečný olej na přípravu steaků a červeného masa. Také se skvěle pojí s dezerty, zejména čokoládovými. Oranžová etiketa!
  • Chiavalon Mlado - špička mezi olivovými oleji, limitovaná edice z prvních tří dnů každoroční sklizně. Vaječná omeleta, zeleninový salát, sýr, těstoviny i grilovaná ryba – zkuste to také!

Oleje Chiavalon

Všechny olivové oleje Chiavalon jsou blendované, tzn. že výsledný olej je smíchán z několika jednodruhových olejů. Díky tomu se dosahuje vyvážené chutě. Sběr se provádí ručně a olivy se pečlivě zbavují všech nečistot, které by mohly nepříznivě ovlivnit chuť. Olivy jsou vylisovány nejpozději do 24 hodin od sklizně při teplotě do 24°C. Díky tomu v olivovém oleji zůstává maximum kvalitních a zdraví prospěšných živin. Při výrobě olivového oleje i při jeho skladování jsou dodržovány ty nejpřísnější standardy. Olivový olej neobsahuje žádné chemické přísady nebo aditiva, které by vylepšovaly jeho chuť. Proč taky!? :-)

Tak co? Zaujal vás extra panenský olivový olej Chiavalon? Pokud chcete ochutnat opravdu výjimečný olivový olej, tak s Chiavalonem nešlápnete vedle. Podívejte se do našeho e-shopu a vyberte si olej podle použití. Až vám olej zašleme, tak jej nezapomeňte ochutnat samotný. Nalijte si olivový olej do malé skleničky, kterou zahřívejte v dlani ruky a druhou dlaní ji zakryjte. Krouživými pohyby olej 2 – 3 minuty pomalým otáčením rozlejte po stěnách sklenice. Olej se zahřeje a díky větší ploše stěn sklenice se uvolní aroma. Přičichněte, a zjistíte, jak krásně voní. Pomalu se napijte a nechte olej v přední části úst. Olej v ústech lehce provzdušněte a poté nechte sklouznout do krku. Na kořenu jazyku zjistíte, jak dokáže být silný až štiplavý. Tak chutná dobrý olivový olej.

Mějte se olivově, Dagmar :-)