Olivový olej … tajemství zdravého stárnutí

Představa odchodu do důchodu a trávení času v idylické středomořské vilce s romantickým výhledem, na snídani ovoce ze zahrady, na oběd čerstvou rybu z moře od souseda rybáře a večer … No, komu by se taková představa nelíbila, že? Otázku útulné vilky na břehu moře směřujte spíše na šikovného makléře, nicméně žít „středomořsky“ můžete v každé fázi života, a to i bez šumění moře za barákem.  Jak totiž výzkum ukazuje, pravděpodobnost šťastného a zdravého stárnutí můžete zvýšit právě přijetím středomořského stylu života, a to ať žijete kdekoliv. A navíc mezi všemi těmi léky a farmaceutickými doplňky stravy pro delší a kvalitnější život může být ta nejdůležitější tajná složka zdravého stárnutí už dávno ve vaší domácí spižírně.

Užívejte si života i ve vyšším věku

Řeč je jak jinak než o olivovém oleji jako nezbytné součásti středomořské diety, která je spojena s mnoha zdravotními přínosy. Strava bohatá na zeleninu, ovoce, ryby, celozrnné výrobky, ořechy, semena a olivový olej dodává tělu důležité živiny, které mohou lidem pomoci žít zdravěji po celý životní cyklus, zejména pak v pozdějších letech života.

A co znamená „zdravé stárnutí“? Pojem „zdravé stárnutí“ může pro každého z nás mít úplně jiný význam. Pro některé je to snížení rizika vzniku nemocí souvisejících s věkem, pro ostatní udržení kvality života i s přibývajícími roky.

Světová zdravotnická organizace definuje „zdravé stárnutí“ jako „proces rozvoje a udržování funkčních schopností, které umožňují pohodu ve vyšším věku“. Jinými slovy, zdravé stárnutí má mnoho společného s tím, jak dokážeme žít a fungovat způsobem, který mimo jiné podporuje schopnost uspokojovat základní potřeby a udržovat kvalitní vztahy.

Je celá řada oblastí, kterým je třeba s přibývajícím věkem věnovat pozornost – dostatek fyzické aktivity, zvládání stresu, odbourání kouření, … a samozřejmě výběr stravy, která má velký dopad na proces stárnutí.

A proč se olivový olej považuje za elixír mládí? Kvalitní olivový olej, ať už ho použijete jen na doladění svého pokrmu nebo jej běžně používáte na vaření a pečení, je ingrediencí bohatou na živiny, u které bylo prokázáno, že má spoustu jedinečných zdravotních přínosů po celý životní cyklus. Ukázalo se, že extra panenský olivový olej pomáhá omezit mnoho aspektů procesu stárnutí, částečně díky obsahu mononenasycených mastných kyselin a jejich bioaktivních sloučenin jako jsou polyfenoly. A protože olivový olej pomáhá v boji proti oxidativnímu stresu i chronickým zánětům, jeho zařazení do stravy proti stárnutí by mělo být přirozené.

Ischemická choroba srdeční a zdraví srdce

Potenciální přínosy olivového oleje při prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění jsou dobře zdokumentovány. Jedna ze studií, která zařadila olivový olej na mapu zdravé výživy je Studie sedmi zemí. Ta zkoumala, zda existuje vztah mezi dietou, životním stylem a rizikovými faktory kardiovaskulárních onemocnění v různých zemích. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace olivového oleje snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění i úmrtí u jedinců s vysokým rizikem tohoto onemocnění. [5]

Alzheimerova choroba

Alzheimerova choroba je spojena s příznaky jako je ztráta paměti a kratší doba pozornosti. Zkušenost s touto nemocí může mít za následek zásadní změnu v kvalitě života člověka a může mu odebrat schopnost samostatného života. I když se toto onemocnění může vyskytovat po celý životní cyklus, častěji postihuje starší populaci. 

Konzumace olivového oleje může nabídnout určité výhody při snaze snížit riziko rozvoje Alzheimerovy choroby. Data ve skutečnosti ukazují, že polyfenoly přirozeně se vyskytující se v extra panenském olivovém oleji mohou pomoci tělu vyčistit a rozložit amyloid-beta plaky, které se mohou tvořit v mozku. Tyto plaky mají schopnost v konečném důsledku vést k diagnóze tohoto škodlivého onemocnění, takže proaktivní přístup, který pomůže tělu zbavit se těchto faktorů, je určitě přínosem. 

Osteoporóza 

Degenerace skeletu v důsledku stárnutí, známá také jako osteoporóza, je celosvětově závažným zdravotním problémem. Nemoc charakterizovaná „křehkostí kostí“ může udeřit v každém věku. Řídnutí kostí se považuje spíše za nemoc starších lidí, ale může postihnout i třicetileté či čtyřicetileté. Pravděpodobnost řídnutí kostí se však s věkem zvyšuje, protože kosti přirozeně slábnou a jejich hustota klesá. U žen je navíc riziko osteoporózy až čtyřikrát vyšší než u mužů, a to zejména po menopauze. Proto je třeba tělu dodávat vápník. Potraviny bohaté na vápník nejsou pouze mléčné výrobky, ale i ty rostlinné, přičemž doporučená denní dávka vápníku u dospělého člověka je 1000 mg. Potřeba příjmu tohoto minerálu se zvyšuje nejen v době růstu a ve stáří, ale také v těhotenství a při kojení. Svoji roli ale hraje také vstřebatelnost vápníku a jeho využitelnost organismem.

Některé složky stravy poskytují našemu kosternímu systému ochranu před osteoporózou. Bylo prokázáno, že konzumace oliv, olivového oleje a olivových polyfenolů zlepšuje zdraví kostí. [1]

Nový výzkum ukazuje, že pravidelná konzumace olivového oleje a složek v něm obsažených, jako je polyfenol zvaný oleuropein, může snížit riziko zlomenin až o 51% právě tím, že předchází dvěma základním příčinám osteoporózy, zánětu a oxidačnímu stresu. [2]

Olivový olej sám o sobě obsahuje jen velmi malé množství vápníku, napomáhá ale jeho absorpci z potravin, které jsou na vápník bohaté.

Artróza

Naše klouby stářím degenerují. Podle Americké nadace pro artrózu postihuje toto onemocnění téměř 21 milionů Američanů, většinou starších 45 let. Ve skutečnosti je téměř každá artritida charakterizována chronickým zánětem, který způsobuje bolest. Ta může omezit pohyblivost a snížit tak kvalitu života. 

Studie zjistily, že olivový olej má četné protizánětlivé sloučeniny, polyfenoly. Mezi těmito sloučeninami je jedna zvaná oleocanthal, která má nápadně podobné účinky jako ibuprofen. Tato sloučenina působí na snížení a prevenci zánětu inhibicí prozánětlivých enzymů. To je to samé, co dělá ibuprofen. [3,4]

Rakovina

Pravděpodobnost vzniku rakoviny roste s věkem. Molekuly volných radikálů v těle mohou způsobit abnormální dělení a nekontrolovatelné bujení do té doby zdravých buněk. A kde je příčina? Žijeme ve velmi znečištěném prostředí s kontaminovanou půdou i ovzduším, v každodenním stresu, bez možnosti odpočinku se honíme za svými povinnostmi i sny, často se stravujeme jen tak „za chodu“, přičemž konzumujeme jídlo bez jakýchkoliv živin a vitamínů. Naše tělo je velmi moudrý a stabilní systém, ale je z těchto vlivů často překyselené. Naše vnitřní prostředí by mělo být zásadité, jen tak si můžeme udržet trvalé zdraví. Kyselé prostředí je živnou půdou pro bakterie, kvasinky a viry.

Olivový olej, díky obsahu polyfenolů, působí antioxidačně tím, že brání vzniku poškozených buněk, které mohou stát v počátku rakovinového bujení. Navíc kyselina olejová, hlavní mononenasycená mastná kyselina v olivovém oleji, ve spojení s fenoly může být klíčovou sloučeninou snižující riziko vzniku rakoviny kůže, prsu nebo tlustého střeva. [6]

Obezita

Muži i ženy mají ve středním věku zvýšený sklon k tloustnutí, jednak kvůli hormonálním změnám, ale také díky pomalejšímu metabolismu. Obezita obecně zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí i cukrovky 2.typu.

Konzumace olivového oleje snižuje chuť k jídlu. Olivový olej ve spojení s potravinami jako je zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny či ryby navodí rychleji pocit sytosti a napomáhá udržení štíhlé postavy po celý život.

Všichni toužíme po dlouhém a zdravém životě. Zařazení kvalitního olivového oleje do vaší každodenní stravy vám může pomoci dosáhnout obojího. Olivový olej je vynikající čistě přírodní doplněk stravy, který vám pomůže udržet si zdraví i s přibývajícím věkem. Zakápněte si trochou olivového oleje zeleninu, polévku, použijte jej místo másla na chleba nebo si jej přidejte do domácího dipu či marinády. A rozhodně s ním vařte i pečte na místo méně zdravých a méně chutných tuků. Vaše tělo vám za to poděkuje.

Dagmar Kublová
sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - sommelier olivových olejů

Zdroje:

[1] Olives and Bone: A Green Osteoporosis Prevention Option

[2] Extra virgin olive oil consumption reduces the risk of osteoporotic fractures in the PREDIMED trial

[3] Molecular mechanisms of inflammation. Anti-inflammatory benefits of virgin olive oil and the phenolic compound oleocanthal

[4] Oleocanthal, a phenolic derived from virgin olive oil: a review of the beneficial effects on inflammatory disease

[5] Higher Olive Oil Intake Associated with Lower Risk of CVD Mortality

[6] Olive oil intake and cancer risk: A systematic review and meta-analysis