5 položek celkem

Cena

25399
125399

Značky

Položek k zobrazení: 5
Casas de Hualdo Manzanilla 250 ml
179 Kč

Pikantní chuť, ovocné aroma, olivový olej opravdových znalců, kteří ocení vyváženou chuť, která vám bude dlouho doznívat v ústech.  Ovocné aroma s vůní...

Kód: 1019
Casas de Hualdo Manzanilla 500 ml – prémiový extra panenský olivový olej
299 Kč

Lehce pikantní chuť, ovocné aroma, olivový olej opravdových znalců, kteří ocení vyváženou chuť, která vám bude dlouho doznívat v ústech.  Ovocné aroma s vůní...

Kód: 1020
Casas de Hualdo Manzanilla 500 ml – prémiový extra panenský olivový olej v dárkové kazetě
399 Kč

Luxusní dárková kazeta, která obsahuje prémiový olivový olej opravdových fajnšmekrů. Plná a vybalancovaná chuť, která vám bude dlouho doznívat v ústech.  Ovocné...

Kód: 1021
Casas de Hualdo Manzanilla 25 ml - testovací vzorek
25 Kč

Vyzkoušejte olivový olej opravdových fajnšmekrů, kteří ocení vyváženou chuť, která vám bude dlouho doznívat v ústech.  Ovocné aroma s vůní olivových listů,...

Kód: 1018
Testovací sada Olive Troter od Casas de Hualdo
149 Kč

Nevíte, který jednodruhový prémiový olivový olej od Casas de Hualdo vybrat? V této testovací sadě jsou malá balení Arbequiny, Picualu, Cornicabry a Manzanilly. Může...

Kód: 1027

Španělská olivová farma Casas de Hualdo

Prémiový extra panenský olivový olej Manzanilla

Odrůda Manzanilla Cacereña pochází ze severu Cáceres, což je město na západě Španělska a zároveň sídlo stejnojmenné provincie. Zde se tento druh pěstuje tradičně již po dlouhou dobu. Jedná se o mimořádně univerzální odrůdu, která najde využití jako stolní olivy i pro výrobu oleje. Výtěžek oleje je ovšem z plodů nízký, v porovnání s odrůdou Picual lze získat ze stejného množství zhruba o polovinu méně oleje. I proto je většina produkce využita právě k přímé konzumaci plodů. 

Odrůda je také známá pod dalšími různými jmény jako costaleña, carrasqueña, avellanina a další. Plody jsou středně velké a váží zhruba 3 – 4 gramy, mají zaoblený nebo vejčitý tvar. Ve Španělsku se tato odrůda pěstuje na přibližně 60 tisíc hektarech.  

Olivy Manzanilla jsou známé také jako královna zelených stolních oliv. Zahrnutí různých variant tohoto olivového ovoce přináší celou řadu zdravotních výhod, které jsme sepsali v samostatném článku „9 působivých zdravotních výhod oliv Manzanilla“.

Jak chutná a voní olej z Manzanilly

Podíl polyfenolů je Manzanilly velmi proměnlivý a sklizeň od sklizně se může výrazně lišit. Manzanilla sklizně 2020 měla 752 mg/kg a byla velmi silná a pikantní. Manzanilla sklizně 2021 má jen 370 mg/kg a její chuť je jemná a nepříliš pálivá. Výrazné ovocné aroma ve vás bude evokovat vůni listů rajčat, čekanky, bazalky, zelených banánů. 

Manzanilla je perfektní pro přípravu mastných ryb jako je makrela, losos nebo také tuňák. Skvěle se hodí k přípravě omáček jako je boloňská omáčka, španělská omáčka (někdy uváděná jako hnědá omáčka - angl. brown sauce) nebo pro přípravu pesta. U těstovin vyniká především se zeleninovými lasagnemi nebo s raviolami a ricottou. Můžete také vyzkoušet v kombinaci s luštěninami, především s vařenou čočkou. Ve Španělsku se kombinuje s místním oblíbeným jídlem Cocido madrileño (Madrilenian guláš), což je tradiční guláš na bázi cizrny, zeleniny a masa. Ideální jídlo pro zimní období.

Farma Casas de Hualdo a její příběh

Farma Casas de Hualdo byla založena relativně nedávno. V roce 1986 Francisco Riberas zakoupil statek Finca La Ventilla, aby zde začal postupně pěstovat různé plodiny. První olivové stromy se zde začaly vysazovat okolo roku 1996. Šlo už o vzrostlejší stromy, a tak první sklizeň oliv mohla nastat už o tři roky později. Farma se už od samotného počátku zaměřila na čtyři druhy, a to Arbequina, Picual, Cornicabra a Manzanilla.

Olivové háje Casas Hualdo se nacházejí na jižním svahu řeky Tajo, což je nejdelší řeka na Pyrenejském poloostrově. Stromy rostou ve výšce okolo 600 metrů nad mořem, což sebou nese specifické počasí. Podnebí, ve kterém se nacházejí olivové háje Casas de Hualdo, je drsné a kombinuje chladné zimy s extrémně horkými suchými léty. Na podzim teploty výrazně klesají, což zaručuje vynikající podmínky v době sklizně.

Farmu Casas de Hualdo najdete v Kastilii ve středním Španělsku poblíž krásného historického města Toledo. Zajímavostí je, že samotná farma se nezabývá pouze pěstováním oliv. Její produkce se zaměřuje i na další zemědělské plodiny, jako jsou například kukuřice, vojtěška, pšenice, ječmen, hrášek nebo pistácie. Chovají zde také ovce, konkrétně původní místní plemeno Manchego. Drtivá většina z produkce rostlinné výroby se spotřebuje v rámci života samotné farmy. Obilovinami a pícninou se krmí ovce, jejich hnůj se pak používá k hnojení olivových stromů a půdy, na kterých se pěstují plodiny, stejný osud v podobě přírodního hnojiva pak čeká i tráva, která roste v olivových hájích. Vniveč nepřijdou ani zbytky z větví olivových stromů. Ty se totiž nadrtí a opět použijí jako organické hnojivo. 

Medaile a ocenění ze světových soutěží

Pokud chcete uspět v konkurenci ostatních prémiových olivových olejů z celého světa, je téměř nutností být účastníkem různých prestižních soutěží a porovnávat tak svou kvalitu s dalšími výrobci. Za posledních zhruba deset let vyrazila rodinná farma Casas de Hualdo na celou řadu těchto akcí nejen u sebe doma ve Španělsku, ale také v sousedním Portugalsku, Francii, Itálii, Německu, Číně, Japonsku, Kanadě, Spojených státech, Argentině a v dalších zemích. V konkurenci ostatních se rozhodně neztrácí. Špičkovou kvalitu jejich olejů potvrzuje zisk celé řady ocenění a medailí z těchto soutěží a výstav.

Excelentní hodnocení získává Casas de Hualdo i od italského průvodce Flos Olei, který je takovou obdobou Michelinského průvodce ve světě prémiových olivových olejů. Flos Olei vybírá 500 nejlepších olivových olejů světa a Casas de Hualdo má hodnocení 99 bodů ze 100!

Chcete se více dozvědět o prémiových extra panenských olivových olejích?
Podívejte se na naše články

DESATERO, jak vybrat dobrý extra panenský olivový olej
Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba
Vliv olivového oleje na zdraví
Výroba olivového oleje