Plněná grilovaná rajčata

Když se zahradnická sezóna vydaří, tak nás bohatá úroda často nutí vymýšlet různé nové varianty zpracování ovoce a zeleniny. Takže co je tentokrát třeba naplnit a ugrilovat? No přece rajčata! 😊Budete překvapení, jak rychle vykouzlíte tento chutný a lehký oběd či večeři.

Plněná grilovaná rajčata

Věděli jste, že rajčata, nejen že skvěle chutnají, ale jsou i zásobárnou řady zdraví prospěšných látek?

Syrová rajčata obsahují enzymy, vitamín C, kyselinu listovou a rutin. Pokud je tepelně upravíme, tyto látky se vytratí, protože jsou termolabilní. Tepelně upravené rajče má ale jinou přednost – obsahuje karotenoid lykopen a jeho obsah se zvyšuje právě s narůstající teplotou a v kombinaci s tukem. Kromě toho v rajčatech najdeme také sloučeninu zvanou lutein, která podporuje správnou funkci zraku.

Ingredience pro 2 osoby:

  • 8 velkých rajčat
  • 4 plátky bílého toastového chleba
  • 60 ml olivového oleje Lamacupa LUMA
  • 2 stroužky česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 100 g strouhaného parmezánu
  • 100 g strouhané mozzarelly
  • Hrst čerstvé petržele
  • Čerstvě mletý pepř
  • Sůl

Rajčata omyjte, seřízněte vršky a vydlabejte dužinu. Toastový chleba nakrájejte na malé kostičky, česnek utřete se solí a jarní cibulku nasekejte najemno. Na pánvi opečte kostičky chleba na 2 lžících olivového oleje. Tento krok určitě nevynechejte. Tuk je nositelem chuti a opečený chleba dá náplni šmrnc. Na druhé pánvi orestujte na olivovém oleji česnek a cibulku. Do náplně je můžete použít i syrové, ale lehce orestované budou lehce stravitelné a díky olivovému oleji se opět lépe uvolní jejich chuť. Opečený chleba, česnek, cibuli, čerstvou petrželku i nastrouhané sýry společně promíchejte, dochuťte pepřem a solí. Rajčata naplňte směsí, lehce zakápněte olivovým olejem a přiklopte vršky. Grilujte v troubě na 190 ֯C cca 20 minut. Podávat můžete samotné nebo s lehkým listovým salátkem. Dobrou chuť!

Dagmar Kublová

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz