Když se zahradnická sezóna vydaří, tak nás bohatá úroda často nutí vymýšlet různé nové varianty zpracování ovoce a zeleniny. Takže co je tentokrát třeba naplnit a ugrilovat? No přece rajčata! 😊Budete překvapení, jak rychle vykouzlíte tento chutný a lehký oběd či večeři.
Věděli jste, že rajčata, nejen že skvěle chutnají, ale jsou i zásobárnou řady zdraví prospěšných látek?
Syrová rajčata obsahují enzymy, vitamín C, kyselinu listovou a rutin. Pokud je tepelně upravíme, tyto látky se vytratí, protože jsou termolabilní. Tepelně upravené rajče má ale jinou přednost – obsahuje karotenoid lykopen a jeho obsah se zvyšuje právě s narůstající teplotou a v kombinaci s tukem. Kromě toho v rajčatech najdeme také sloučeninu zvanou lutein, která podporuje správnou funkci zraku.
Ingredience pro 2 osoby:
- 8 velkých rajčat
- 4 plátky bílého toastového chleba
- 60 ml olivového oleje Lamacupa LUMA
- 2 stroužky česneku
- 2 jarní cibulky
- 100 g strouhaného parmezánu
- 100 g strouhané mozzarelly
- Hrst čerstvé petržele
- Čerstvě mletý pepř
- Sůl
Rajčata omyjte, seřízněte vršky a vydlabejte dužinu. Toastový chleba nakrájejte na malé kostičky, česnek utřete se solí a jarní cibulku nasekejte najemno. Na pánvi opečte kostičky chleba na 2 lžících olivového oleje. Tento krok určitě nevynechejte. Tuk je nositelem chuti a opečený chleba dá náplni šmrnc. Na druhé pánvi orestujte na olivovém oleji česnek a cibulku. Do náplně je můžete použít i syrové, ale lehce orestované budou lehce stravitelné a díky olivovému oleji se opět lépe uvolní jejich chuť. Opečený chleba, česnek, cibuli, čerstvou petrželku i nastrouhané sýry společně promíchejte, dochuťte pepřem a solí. Rajčata naplňte směsí, lehce zakápněte olivovým olejem a přiklopte vršky. Grilujte v troubě na 190 ֯C cca 20 minut. Podávat můžete samotné nebo s lehkým listovým salátkem. Dobrou chuť!
Dagmar Kublová