Oxidační stres a olivový olej

Oxidační stres, fenomén, který je v posledních letech skloňovaný snad ve všech pádech. Je třeba se ho obávat? Jak vzniká a jak s ním bojovat?

Naše tělo je komplexní systém, ve kterém se každou sekundu odehrávají stovky procesů a chemických reakcí. Tyto procesy nám mimo jiné dodávají tolik potřebnou energii nezbytnou pro jakoukoliv činnost tím, že přeměňují to, co jíme, v nutriční látky, které vyživují a podporují každou buňku našeho těla. Jídlo je tedy jakýmsi palivem, které nám poskytuje nejen energii, ale také ochranu v boji s některými negativními dopady metabolických reakcí, které se v našem těle odehrávají, jako je tvorba volných radikálů, nestabilních molekul zodpovědných za tolik obávaný oxidační stres.

Kvalitní ovoce, zeleniny, ořechy a olivový olej

Environmentální, fyzické a psychické stresory způsobují produkci reaktivních sloučenin kyslíku, známých také jako volné radikály. Ty vznikají jako vedlejší produkt okysličování a látkové výměny. Produkce volných radikálů vede k tomu, že lidské tělo je vystaveno tlakům oxidačního stresu.

Volné radikály jsou vysoce reaktivní nestabilní buňky skládající se z molekul, které nejsou spárované s elektrony. Buňkám se nelíbí existovat v tomto nepárovém stavu, a proto prohledávají tělo, aby našly stabilní, ale možná zranitelné oblasti, ze kterých by mohly ukrást elektrony. Volné radikály nediskriminují. Potřebují se stabilizovat, a tak kradou elektrony všude tam, kde je najdou dostupné.

Přestože volné radikály hrají důležitou roli v těle a jeho imunitní obraně a funkci buněk, příliš mnoho volných radikálů vede k rozsáhlému poškození. Oxidační stres produkovaný volnými radikály je spojen s rozvojem onemocnění, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, rakovina a neurodegenerativní onemocnění.

Oxidační stres je v podstatě nerovnováha mezi oxidačními a antioxidačními systémy těla. Antioxidanty stabilizují volné radikály tím, že zajišťují dodávku elektronů pro stabilizaci buněk. Pokud tedy můžeme tělu pomoci poskytnutím více antioxidantů, znamená to, že oxidační stres se sníží. Tím se sníží i poškození buněk, tkání a orgánů i naše zranitelnost vůči nemocem a chronickým zánětům či poškození DNA, které vede k předčasnému stárnutí.

A jaké jsou příčiny vzniku oxidačního stresu? Nevhodná strava, nedostatek pohybu, stres, přetížení, UV záření, alkohol, kouření, drogy, ale také znečištěné životní prostředí. Organismus tak často není schopen zvládat tuto „nálož“, sníží se jeho obranyschopnost a nemoc na sebe nenechá dlouho čekat. Vážné nemoci jsou tak často jen důsledkem rozvinutého oxidačního stresu. Ten může nechat plně rozvinout Parkinsonovu nebo Alzheimerovu chorobu, aterosklerózu, nebo může stát za chronickým únavovým syndromem či depresemi. Svoji roli ale hraje také u kardiovaskulárních selhání, alergiích, autoimunitních onemocněních či zánětlivých procesech.

A jak poznáme, že je naše tělo „napadeno“ oxidačním stresem? Naše tělo je velmi chytrý systém, který v případě disharmonie vysílá varovné signály. Otázkou je, jestli je v tomto splašeném životním stylu a odpojení se od sebe dokážeme včas zaregistrovat. Varovné signály jako únava, nechutenství, nedostatek energie, přichází velmi plíživě. Přidat se může unavená pleť, vznik vrásek a pigmentových skvrn, apatie.

Jak bojovat s oxidačním stresem

A jak s tím prevítem jménem oxidační stres bojovat? Porazme ho u stolu!

Kvalitní ovoce, zelenina, ořechy a semena jsou jedním z nejlepších biologicky dostupných zdrojů antioxidantů pro lidské tělo, přičemž extra panenský olivový olej (EVOO) je jedním z nejvíce studovaných zdrojů antioxidantů, protože snižuje riziko a progresi mnoha onemocnění.

Antioxidanty obsažené v olivovém oleji se označují jako polyfenoly. Nejvýznamnější z nich jsou ty, které jsou odvozeny od tyrosolu, tedy samotný tyrosol a hydroxytyrosol, oleuropein či oleocanthal, dále lignany, flavonoly a anthokyany. Polyfenoly působí nejen jako přírodní konzervant, ale mají řadu příznivých účinků pro naše zdraví.

Množství polyfenolů v olivovém oleji se liší v závislosti na olivové odrůdě, klimatických podmínkách, regionu, množství vláhy i způsobu zpracování. Proto se také množství polyfenolů v olivových olejích každý rok mění.

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz