Olivová sklizeň 2022 je tady!

Tak už to vypuklo. Olivová sklizeň sezóny 2022 je v plném proudu. Toto období je pro naše farmáře jedno z nejlepších, nejnáročnějších a nejobávanějších zároveň. A není se čemu divit, protože během pár dnů nebo týdnů sklizně zúročí své celoroční úsilí. Během dne pilně sbírají v olivových hájích a v mlýně pak netrpělivě vyhlíží první kapky zdravého zeleno zlatavého moku. Rok 2022 nebyl z pohledu olivových farmářů vůbec jednoduchý. Pohrávala si s nimi nejen Matka příroda, ale hodně stresu a bezesných nocí přinesly i výpadky ve výrobě lahví, uzávěrů, kartonů způsobené globální pandemií covidu. Abnormálně vysoké teploty, nedostatek vody, škůdci v olivových hájích, rostoucí náklady energií i obalového materiálu … to vše naše farmáře strašilo dnem i nocí. V těchto dnech se už ale všichni těší, jak ochutnají první olivový olej sezóny 2022 a dostanou odpovědi na všechny své otázky. Jaká je letos kvalita oliv a tím pádem i olivového oleje? Měly olivy dostatek vláhy, slunce,…byly olivovníky dobře prostříhané? Bude lepší výnos než vloni? Odpovědi na tyto otázky budeme znát brzy i my. Jakmile budeme mít nový olivový olej na cestě, budeme vás včas informovat. Ještě si ale pár dní budeme muset počkat, a to nejen v případě jedno druhových olivových olejů, ale zejména pokud jde o olivové kupáže.  Namíchat totiž tu správně harmonickou chuť je alchymie a ta si vyžaduje čas.

Zelené olivy při sklizni

Na sociální sítě průběžně přidáváme videa či fotky ze sklizně jednotlivých farem. Letos byl mezi prvními mladý Dimitris se svým Marmaro, který začal se sklizní již ve druhé polovině září. Je pravdou, že letošní teploty na Chalkidiki převyšovaly běžný průměr, jak jsme měli možnost v červenci pocítit i na vlastní kůži. A protože se olivy na prémiový olivový olej sbírají ještě zelené, aby měl olej výrazné aroma a maximum zdraví prospěšných látek, bylo třeba se přizpůsobit přírodě. Těsně v závěsu se drží Marina Colonna v italském regionu Molise nebo Frantoio Tini v regionu Abruzzo. Symbolicky 1.10.2022 spustili svůj krásný moderní lis také Tedi a Sandi Chiavalon nebo rodina Grubić v istrijském Bale. Tento týden se sklizeň rozběhla také ve Španělsku v Nobleza del Sur. Casas de Hualdo bude startovat své náročné období až v polovině října, protože většina olivových hájů je posazena ve vyšší nadmořské výšce a tak olivy potřebují ještě pár dní, aby byly v perfektní kondici.

Každá farma kultivuje jiné olivové odrůdy a má své rodinné know how a proto moc dobře ví, kdy je pro ně ten správný čas. Někteří na to jdou vědecky, jiní to prostě jen tak cítí v kostech :-) Pro nás je to s „našimi“ farmáři již čtvrtá sklizeň, a tak víme, že se na ně můžeme spolehnout, protože do toho dávají své srdce, znalosti, energii, čas i finance. Držíme palce, Dimitrisi, Marino, Roberto, Tedi & Sandi, Lolo, Mercedes…!

V naší olivové nabídce aktuálně najdete olivové oleje sezóny 2021. Nicméně většina byla přivezena během měsíce září. Do té doby olivový olej odpočíval v nerezových tancích pod ochrannou atmosférou, aby si zachoval své svěží aroma, vitamíny i polyfenoly. Je tedy v perfektní kondici, a navíc v cenách tohoto roku. Nová sklizeň s sebou přinese nejen novou svěží chuť, ale bohužel také vyšší ceny. Máte teď tedy jedinečnou možnost předzásobit se na Vánoce či na další měsíce řádění v kuchyni. Pokud vám ve výběru můžeme nějak pomoci, neváhejte se nás obrátit.

Dagmar Kublová - someliérka olivového oleje