Léto je tady! Plavková sezóna a vysoké teploty doslova nabádají k odlehčenému jídelníčku. A co by to bylo za léto bez ovoce, zeleniny a salátů! Že byste si salát i dali, ale nevíte, jak jej ochutit? Díky našim receptům na skvělé dresinky už vždy půjdete na jistotu. Zeleninové či ovocné saláty vás zasytí, osvěží, a navíc jsou cenným zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny.
Dobrá zálivka se neobejde bez zdroje zdravých tuků. Extra panenský olivový olej je v tomto případě značka ideál. Obsahuje zdraví prospěšné mononenasycené mastné kyseliny, vitamíny a antioxidanty. Navíc tuk pomáhá vstřebávat některé vitamíny a je nositelem chuti, takže čím kvalitnější tuk, tím lepší chuť výsledného pokrmu. Zálivka by vždy měla být chuťově vyvážená. Vyváženosti dosáhneme kombinací chuti tuku, kyselé složky, sladidla a případně soli. Použít ale můžete i další dochucovadla jako jsou bylinky, česnek, chilli či semínka a ořechy, které dají salátu šmrnc. Buďte kreativní, hrajte si a improvizujte. Vždyť je léto!
A jaké jsou ty nejlepší zálivky nejen na léto?
1. Vinaigrette zálivka
- 4 lžíce vinného octa s esencí růží Vinagro Rosé Marina Colonna
- 6 lžic extra panenského olivového oleje Casas de Hualdo Arbequina
- ½ lžičky dijonské hořčice
- Čerstvě mletý pepř
- Sůl
Všechny ingredience společně prošlehejte ve šroubovací sklenici. Tato zálivka se hodí především k lehkým listovým salátům. Se salátem ji promíchejte vždy až těsně před podáváním. Pokud ji celou nespotřebujete, nevadí. V lednici vám pár dní vydrží.
2. Krémový tahini dresink
- 2 lžičky tahini pasty
- 1 lžíce vlažné vody
- 6 lžic extra panenského olivového oleje Nobleza del Sur ECO Day
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce tamari
- Špetka soli (dle chuti)
- Čerstvě mletý pepř
Všechny ingredience dejte do místy a metličkou vyšlehejte. Konzistence dresinku je krémovitá a skvěle ladí s brokolicí nebo květákem připraveným na páře, grilovanou zeleninou, zelenými fazolkami, salátem z pak choi, fazolovými saláty nebo cizrnou.
3. Balzamiková zálivka
- 3 lžíce balzamika Il Borgo del Balsamico Yelow Label / Marina Colonna Vinagro
- 6 lžic extra panenského olivového oleje Castillo de Canena Arbequina nebo Casas de Hualdo Arbequina
- ¼ lžičky sušeného česneku
- ½ lžičky dijonské hořčice
- Špetka soli (dle chuti)
- Čerstvě mletý pepř
Všechny ingredience dejte do šroubovací sklenice a pořádně protřepejte. Vzniklá zálivka skvěle ladí s listovými saláty či grilovanou zeleninou.
Všechny ingredience byly namíchány tak, abyste si mohli vychutnat 60 ml skvělé zálivky a to nejen na salát a nejen v létě 😊Tak dobrou chuť!
Dagmar Kublová