10 tipů na jarní úklid s olivovým olejem

Jaro s sebou přináší slunce, nový život, více energie do každé oblasti života…a taky chuť uklízet a vymetat všechny kouty našeho domova. Že neuklízíte rádi, protože vám není dobře z chemických čistících prostředků? Jste citliví na jejich zápach i výpary? Použijte na úklid olivový olej! Budete překvapení, jaké budou výsledky v kombinaci s dalšími přírodními přísadami jako je ocet, citrón či esenciální oleje. Těmito přírodními zdravotně nezávadnými směsmi můžete čistit podlahy, leštit nábytek, osvěžovat vzduch a mnohem, mnohem víc.

10 tipů na jarní úklid s olivovým olejem

Náš domov, resp. prostor, který nás obklopuje, nás formuje. Otiskuje se do nás a my do něj. Když je náš domov čistý, uspořádaný a voňavý, tak i náš život je dobře fungující a otevřený novým příležitostem.

Přinášíme vám deset tipů, jak vám olivový olej může pomoci s jarním úklidem, a přitom vás nebude bolet hlava z výparů chemických čisticích prostředků.

  1. Leštění lakovaného nábytku: Smíchejte 2 díly olivového oleje a 1 díl citrónové šťávy nebo bílého octa v misce nebo čisté lahvičce s rozprašovačem. Naneste tenkou vrstvu na povrch lakovaného nábytku. Nechte cca 5 minut působit a poté setřete čistým, suchým, měkkým hadříkem a vyleštěte.
  2. Ošetření koženého nábytku: Olivový olej můžete použít k lehkému ošetření vašich kožených pohovek a židlí. Pro pěkný lest použijte čistý, suchý a měkký hadřík. Použijte jen velmi malé množství olivového oleje. A pozor, vždy jen na kůži a ne na semiš či jiné umělé materiály.
  3. Vyleštěné žaluzie: Chcete, aby vaše žaluzie zářily „novotou“? Zbavte žaluzie prachu, otřete je mokrým hadříkem namočeným v mýdlovém roztoku, opláchněte a nechte uschnout. Potom je natřete tenkou vrstvou olivového oleje a krátce vyleštěte – budou vypadat zase jako nové.
  4. Už ani zrnko prachu: Nesnášíte prach? Zkuste tedy přírodní přípravek z olivového oleje a octa, které smícháte v poměru 1:1. Směs nanášejte měkkým hadříkem. Poté setřete do sucha.
  5. Odstranění „koleček“ na nábytku: Máte na stolech kolečka od sklenic a hrnků? Smíchejte 2 díly olivového oleje s 1 dílem citrónové šťávy. Vznikne směs, kterou naneste krouživými pohyby na znečištěné místo. Nechte chvíli působit a setřete.
  6. Promazání pantů: Olivovým olejem natřete všechny vrzající panty. Vrzání pantů přece nemůže přehlušit jarní zpěv ptáků! 😊
  7. Čištění a leštění podlah: Po zametení, případně umytí podlahy čistou vodou nebo mýdlovou vodou můžete podlahu naleštit olivovým olejem. Pamatujte, stačí jen malé množství. Vaše podlaha bude krásně lesklá a bude výrazně delší dobu působit čistým dojmem.
  8. Čisté svícny: Máte na svícnech vrstvy starého vosku? Žádný problém. Smíchejte ½ šálku olivového oleje a 2 polévkové lžíce jedlé sody. Namočte suchý hadřík do této směsi a krouživými pohyby odstraňte zbytky vosku. Mosazný, keramický nebo kovový svícen bude opět zářit čistotou.
  9. Nerezová ocel v kuchyni jako nová: Pokud použijete kapku nebo dvě olivového oleje na nerezové spotřebiče nebo úchytky v kuchyni, budou opět jako nové.
  10. Čisté zahradní nářadí: Po každém použití nářadí umyjte a osušte. Poté naneste olivový olej, který působí proti rzi.

Tak krásné jaro a ať vám jde úklid dobře od ruky!

Dagmar Kublová

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz