Cornicabra
Nejprodávanější
Značky
Silný olivový olej Cornicabra
Z hlediska počtu obdělávaných hektarů jde o druhou nejrozšířenější odrůdu, z hlediska produkce jí patří místo třetí. Cornicabra původně pochází z obce Mora (obec v provincii Toledo, v autonomní komunitě Castile-La Mancha ve Španělsku), dnes se nachází hlavně v provinciích Toledo, Ciudad Real a Madrid, ale také v provinciích Cáceres a Badajoz. Její název odkazuje na zakřivený tvar ovoce, který připomíná kozí roh.
Odrůda Cornicabra je dnes jedinou odrůdou, ze které se dnes získává Montes de Toledo CHOP (CHOP – Chráněné označení původu. Jde o ochrannou známku zaručující, že všechny části procesu výroby, zpracování a přípravy se vykonávají ve specifickém regionu).
Jak chutná a voní olej z Cornicabry
Plodina je neustále vystavována drsnému prostředí, které v uvedených oblastech panuje, zejména si musí vystačit s nepříliš úrodnou půdou. Plody tak vlivem přizpůsobování se přírodním podmínkám získaly osobitou vůni, která se promítá i do výsledného olivového oleje. Olivový olej z odrůdy Cornicabra se proto vyznačuje hutnou konzistencí v ústech, ovocnou a aromatickou chutí se střední až intenzivní hořkostí a štiplavostí. Barva oleje se liší v závislosti na době sklizně a místu výroby a může být od zlatavě žluté po intenzivní zelenou. Cornicabra z farmy Casas de Hualdo je specifická celou paletou vůní, kdy žádná není dominantní. Tuto zvláštnost jí zaručuje zejména vysoký podíl antioxidantů, pochlubit se může také velkým množstvím polyfenolů. Z chutí lze v ústech pocítit rukolu, mandle, čekanku, o něco méně také zelená jablka a posečenou trávu.
Silná chuť Cornicabry je vhodná pro přípravu podobně charakteristických jídel s výraznou nebo kořenitou chutí. Tento extra panenský olivový olej je perfektní s pečeným jehněčím a s různými variacemi dušeného masa, v malém množství skvěle dochutí těstoviny, rizoto nebo zeleninovou pizzu. Nic nezkazíte, pokud ji vyzkoušíte s grilovanou zeleninou jako jsou artyčok, lilek, cuketa nebo s listovými saláty výrazných chutí jako je řeřicha. Ve Španělsku se Cornicabra používá v kombinaci s tradičními pochoutkami jako je tapas, patatas bravas nebo pinchos morunos (vepřové nebo kuřecí kousky na špejli). Výrazné olivové oleje jsou skvělé také v kombinaci s čokoládovými dezerty.
Farma Casas de Hualdo a její příběh
Farma Casas de Hualdo byla založena relativně nedávno. V roce 1986 Francisco Riberas zakoupil statek Finca La Ventilla, aby zde začal postupně pěstovat různé plodiny. První olivové stromy se zde začaly vysazovat okolo roku 1996. Šlo už o vzrostlejší stromy, a tak první sklizeň oliv mohla nastat už o tři roky později. Farma se už od samotného počátku zaměřila na čtyři druhy, a to Arbequina, Picual, Cornicabra a Manzanilla.
Olivové háje Casas Hualdo se nacházejí na jižním svahu řeky Tajo, což je nejdelší řeka na Pyrenejském poloostrově. Stromy rostou ve výšce okolo 600 metrů nad mořem, což sebou nese specifické počasí. Podnebí, ve kterém se nacházejí olivové háje Casas de Hualdo, je drsné a kombinuje chladné zimy s extrémně horkými suchými léty. Na podzim teploty výrazně klesají, což zaručuje vynikající podmínky v době sklizně.
Farmu Casas de Hualdo najdete v Kastilii ve středním Španělsku poblíž krásného historického města Toledo. Zajímavostí je, že samotná farma se nezabývá pouze pěstováním oliv. Její produkce se zaměřuje i na další zemědělské plodiny, jako jsou například kukuřice, vojtěška, pšenice, ječmen, hrášek nebo pistácie. Chovají zde také ovce, konkrétně původní místní plemeno Manchego. Drtivá většina produkce z rostlinné výroby se spotřebuje v rámci života samotné farmy. Obilovinami a pícninou se krmí ovce, jejich hnůj se pak používá k hnojení olivových stromů a půdy, na kterých se pěstují plodiny, stejný osud v podobě přírodního hnojiva pak čeká i tráva, která roste v olivových hájích. Vniveč nepřijdou ani zbytky z větví olivových stromů. Ty se totiž nadrtí a opět použijí jako organické hnojivo.
Medaile a ocenění ze světových soutěží
Pokud chcete uspět v konkurenci ostatních prémiových olivových olejů z celého světa, je téměř nutností být účastníkem různých prestižních soutěží a porovnávat tak svou kvalitu s dalšími výrobci. Za posledních zhruba deset let vyrazila rodinná farma Casas de Hualdo na celou řadu těchto akcí nejen u sebe doma ve Španělsku, ale také v sousedním Portugalsku, Francii, Itálii, Německu, Číně, Japonsku, Kanadě, Spojených státech, Argentině a v dalších zemích. V konkurenci ostatních se rozhodně neztrácí. Špičkovou kvalitu jejich olejů potvrzuje zisk celé řady ocenění a medailí z těchto soutěží a výstav.
Excelentní hodnocení získává Casas de Hualdo i od italského průvodce Flos Olei, který je takovou obdobou Michelinského průvodce ve světě prémiových olivových olejů. Flos Olei vybírá 500 nejlepších olivových olejů světa a Casas de Hualdo má hodnocení 99 bodů ze 100!
Chcete se více dozvědět o prémiových extra panenských olivových olejích?
Podívejte se na naše články
DESATERO, jak vybrat dobrý extra panenský olivový olej
Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba
Vliv olivového oleje na zdraví
Výroba olivového oleje