Kupáže
Nejprodávanější
Značky
BIO olivový olej vyvážené chuti s vůní rajčat, čekanky, avokáda a mandlí, který je skvělý s rýžovými jídly, králičím masem, smaženou chobotnicí nebo saláty s rajčaty a ořechy....
BIO olivový olej vyvážené chuti s vůní rajčat, čekanky, avokáda a mandlí, který je skvělý s rýžovými jídly, králičím masem, smaženou chobotnicí nebo saláty s rajčaty a ořechy....
Kupáže extra panenských olivových olejů z Casas de Hualdo
Určitě jste už někdy slyšeli slovo kupáž označující míchání vín. Věděli jste ale, že podobný proces je možný také v případě olivových olejů? Na trhu existuje celá řada jednoodrůdových olivových olejů vyrobených výhradně z jednoho konkrétního druhu oliv. V tzv. kupáži je ale naproti tomu smícháno několik různých odrůd oliv. Hned v úvodu musíme upozornit - u renomovaných výrobců mícháním různých druhů oleje rozhodně nedochází ke zhoršení kvality. Naopak. Cílem je získat ještě lepší prémiový olivový olej. Obtíž nebo talent – podle toho, jak se na to díváte – je vědět, které odrůdy smíchat, abyste získali skutečně skvostnou zlatavou tekutinu.
Klíčovou úlohou, která vede k získání špičkového výsledku je zajistit důsledný výběr těch nejlepších vstupních surovin. Je to stejná alchymie, ne-li možná větší, jako v případě vín. Důležité při procesu je úplně vše. Výběr správných odrůd, jejich vlastnosti, počasí v průběhu zrání, doba i způsob sklizně, způsob a rychlost zpracování, lahvování, skladování a další. Ve výsledku je pak každá láhev olivového oleje jedinečným zážitkem na patře – ostatně jako láhev vína.
Hlavní roli při přípravě jakéhokoli olivového oleje, a tedy jakéhokoli kupážování, hraje mistr olivového oleje - odborník na lisování oliv, který dohlíží na proces získávání každého druhu olivového oleje z různých odrůd oliv. Organoleptické vlastnosti (posuzování, které využívá hlavní smyslové vjemy k hodnocení vlastností - vzhled, vůně, chuť, teplota atd.) každé odrůdy a stupeň chuťové kompatibility s jinými odrůdami - nejlépe ze stejné oblasti - pomáhají určit, které z nich mají být smíchány dohromady. Cílem je vytvořit extra panenský olivový olej s vysoce evokujícím vzhledem, chutí a vůní. Z ochutnávky nových chutí a vůní vychází kupáž, dokud mistr olivového oleje nenarazí na olivový olej, který je jedinečnou kombinací různých oliv.
Casas de Hualdo produkuje čtyři základní jednodruhové prémiové olivové oleje odrůdy Arbequina, Picual, Cornicabra a Manzanilla. Seřazeny jsou podle intenzity chuti od nejjemnější po nejsilnější, chcete-li nejpikantnější. Tyto čtyři druhy jsou doplněny tzv. kupážemi, tzn. olivovými oleji, které se mísí z několika jednodruhových olejů. Kupáž Reserva de Familia je silný a výrazný olivový olej, kupáž Casitas de Hualdo je jemný, protože je určený pro děti. Kupáží je také BIO olivový olej Casas de Hualdo Organic, kde je potlačena hořkost a pikantnost.
Farma Casas de Hualdo a její příběh
Farma Casas de Hualdo byla založena relativně nedávno. V roce 1986 Francisco Riberas zakoupil statek Finca La Ventilla, aby zde začal postupně pěstovat různé plodiny. První olivové stromy se zde začaly vysazovat okolo roku 1996. Šlo už o vzrostlejší stromy, a tak první sklizeň oliv mohla nastat už o tři roky později. Farma se už od samotného počátku zaměřila na čtyři druhy, a to Arbequina, Picual, Cornicabra a Manzanilla.
Olivové háje Casas Hualdo se nacházejí na jižním svahu řeky Tajo, což je nejdelší řeka na Pyrenejském poloostrově. Stromy rostou ve výšce okolo 600 metrů nad mořem, což sebou nese specifické počasí. Podnebí, ve kterém se nacházejí olivové háje Casas de Hualdo, je drsné a kombinuje chladné zimy s extrémně horkými suchými léty. Na podzim teploty výrazně klesají, což zaručuje vynikající podmínky v době sklizně.
Farmu Casas de Hualdo najdete v Kastilii ve středním Španělsku poblíž krásného historického města Toledo. Zajímavostí je, že samotná farma se nezabývá pouze pěstováním oliv. Její produkce se zaměřuje i na další zemědělské plodiny, jako jsou například kukuřice, vojtěška, pšenice, ječmen, hrášek nebo pistácie. Chovají zde také ovce, konkrétně původní místní plemeno Manchego. Drtivá většina z produkce rostlinné výroby se spotřebuje v rámci života samotné farmy. Obilovinami a pícninou se krmí ovce, jejich hnůj se pak používá k hnojení olivových stromů a půdy, na kterých se pěstují plodiny, stejný osud v podobě přírodního hnojiva pak čeká i tráva, která roste v olivových hájích. Vniveč nepřijdou ani zbytky z větví olivových stromů. Ty se totiž nadrtí a opět použijí jako organické hnojivo.
Medaile a ocenění ze světových soutěží
Pokud chcete uspět v konkurenci ostatních prémiových olivových olejů z celého světa, je téměř nutností být účastníkem různých prestižních soutěží a porovnávat tak svou kvalitu s dalšími výrobci. Za posledních zhruba deset let vyrazila rodinná farma Casas de Hualdo na celou řadu těchto akcí nejen u sebe doma ve Španělsku, ale také v sousedním Portugalsku, Francii, Itálii, Německu, Číně, Japonsku, Kanadě, Spojených státech, Argentině a v dalších zemích. V konkurenci ostatních se rozhodně neztrácí. Špičkovou kvalitu jejich olejů potvrzuje zisk celé řady ocenění a medailí z těchto soutěží a výstav.
Excelentní hodnocení získává Casas de Hualdo i od italského průvodce Flos Olei, který je takovou obdobou Michelinského průvodce ve světě prémiových olivových olejů. Flos Olei vybírá 500 nejlepších olivových olejů světa a Casas de Hualdo má hodnocení 99 bodů ze 100!
Chcete se více dozvědět o prémiových extra panenských olivových olejích?
Podívejte se na naše články
DESATERO, jak vybrat dobrý extra panenský olivový olej
Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba
Vliv olivového oleje na zdraví
Výroba olivového oleje