BIO olivové oleje
Nejprodávanější
Značky
Eco Night od Nobleza del Sur je BIO prémiový extra panenský olivový olej vyrobený podle nejpřísnějších standardů ekologického zemědělství. Krásné designové balení s motivem...
Elegantní dárkové balení Eco Day zaujme obdarovaného nejen designem, ale také silnou a výrazněji nahořklou chutí. Tento extra panenský olivový olej je vyrobený v BIO kvalitě,...
Prémiový olivový olej Eco Night od Nobleza del Sur je v elegantní krabici krásným dárkem. Láhev obsahuje BIO extra panenský olivový olej vyrobený podle nejpřísnějších standardů...
Prémiové BIO extra panenské olivové oleje Nobleza del Sur
Bio olivové oleje z farmy Nobleza del Sur jsou vyráběné podle nejpřísnějších standardů ekologického zemědělství a patří k TOP produktům v nabídce tohoto výrobce. Kromě pečlivého zpracování oliv si majitelka farmy dává také záležet na prvotřídním a elegantním obalu. Z bio produkce nabízí rodinná farma dva druhy oleje, přičemž každý z nich má svůj osobitý a jedinečný příběh. Zatímco oleji Eco Day vévodí na etiketě včela, Eco Night je zase charakterizován nočním motýlem.
Oleje v bio kvalitě pocházejí v Nobleza del Sur z oliv sklizených v měsíci říjen. Pro kvalitu výsledného olivového oleje je toto období nejideálnějším v celém roce. Olivy sklizené v říjnu totiž mají v sobě nejvyšší podíl vitamínů, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Nevýhodou je, že v tomto období plody nemají v sobě tolik oleje. Pokud by se sklízely později, tak by produkce zlatavé tekutiny byla určitě znatelně větší, výrazně by ovšem utrpěla kvalita samotného oleje. A tak v Nobleza del Sur sklízejí v říjnu, v období, kdy na jeden litr oleje v bio kvalitě spotřebují zhruba 10 – 14 kilogramů oliv. A aby kvalita jejich oleje byla skutečně prvotřídní, zpracovávají utržené olivy do 4 hodin po sběru. I taková relativní drobnost má vliv na kvalitu výsledného oleje a jeho nízkou aciditu.
Včela versus motýl
Milujeme příběhy a určitě i vás zajímá jaký je vlastně rozdíl mezi bio extra panenským olejem, který má v případě farmy Nobleza del Sur v názvu „Noc“ a „Den“. Varianta „Eco Night“ je kupáží několika odrůd (Arbequina, Picual, Frantoio), zatímco „Eco Day“ je jednodruhová varianta odrůdy Picual. V případě Eco Night je chuť jemná, lehce nasládlá, ve které převažují ovocné a bylinkové tóny. Olivový olej Eco Day je pro změnu velmi silný, hořký a pikantní s chutěmi, ve kterých dominují banány, zelené jablko a bylinky.
Určitě se ptáte, proč v Nobleza del Sur sáhli při výběru grafiky na etikety láhví po motivech včely a motýla. Podstata je mnohem hlubší, než by se mohla zdát. Včela je standardním opylovačem, který primárně „pracuje“ v průběhu dne. Naopak v noci přichází čas vybraných druhů motýlů. Oba tito zástupci hmyzí říše se pečlivě starají o olivové háje patřící farmě Nobleza del Sur. V obou případech pak farma Nobleza del Sur říká: Naše produkty jsou naprosto ekologické, bez zásahu jakýchkoli pesticidů či jiných chemikálií. Včely v průběhu dne a motýli v noci jsou přirozenými indikátory, které říkají, že naše olivové háje jsou naprosto zdravé. Včela ani motýl by totiž v chemicky udržovaném sadě nevydržely.
Jak chutná bio olej „Eco Day“?
Tento ovocný, zelený, bylinkový olej má vůni banánů a jablečných slupek, s čerstvou chutí, lehkou hořkostí a středně kořeněným závěrem. Vytváří vynikající spojení s různými druhy masa, mořských plodů a tvrdých sýrů. Funguje také pěkně jak v omáčkových přípravcích, tak i při dokončování dezertů, jako je čokoládová zmrzlina.
Jak chutná bio olej „Eco Night“?
Tento ovocný, sladký a harmonický olej, vykazuje komplexní vůni připomínající mnoho různých rostlin, které ve svých olivových hájích koexistují. Olej má mnoho použití, a to jak v kuchyni, kde jej lze použít na saláty a při přípravě omáček, tak na jídelním stole jako dochucovací olej na ryby a jiná masa.
Extra panenské olivové olej v bio kvalitě od Nobleza del Sur nabízíme v každé variantě ve dvou velikostech. V případě denní i noční variantě si můžete vybrat testovací vzorek o obsahu 100 ml nebo rovnou půllitrovou láhev. Menší balení je ideální zejména pro ty, kteří se s tímto bio olejem chtějí teprve seznámit, větší láhev doporučujeme všem, co značku Nobleza del Sur už znají nebo co si naplno chtějí vychutnat skutečně špičkový extra panenský olivový olej v bio kvalitě.
O farmě Nobleza del Sur
Rodinná farma Nobleza del Sur se nachází v úrodné oblasti Jaen v provincii Andalusie, známé od starověku jako olivový ráj. Farma má dlouhou historii, která sahá až do 17 století. Od roku 1640 je v držení rodu Sagra, jehož potomci se o olivové háje starají dodnes.
V současné době má farma veškeré procesy plně pod vlastní kontrolou, a to od pěstování, sklizně, zpracování, skladování až po balení, prodej a marketing.
Olivy pěstují v Nobleza del Sur na několika svých farmách v okolí, které mají dohromady celkovou plochu okolo 300 hektarů. Každý z olivových hájů má přitom specifické prostředí, klima, půdu, díky čemuž jednotlivé plody mají vždy svou jedinečnou osobnost, charakter a rozdílný ovocný profil.
Olivové oleje řady Centenarium Premium se tak například získávají z farmy „Vista Alegre“, která se nachází v srdci krajiny Jaén. Tato farma má jedinečné středomořské mikroklima a díky blízké řeky Guadalimar je zde pravidelně dostatečná míra ranní rosy. Oleje kategorie Juve Premium patří k nejmladším na farmě Nobleza del Sur. Získávají se z farmy "Campillo" a jde o speciální kupáž dvou jednodruhových olejů Arbequina a Picual, které do výsledného produktu vnášejí své specifické příchutě a vůně.
Oleje Family Reserve pak pocházejí z farmy „Los Addios“. Jde o listopadovou sklizeň, kdy olivy sice dávají více oleje, ale ten již není v kategorii „prémiových“ olivových olejů. Díky větší výtěžnosti je tento olivový olej za nižší cenu než oleje prémiové. Přesto neztrácí na kvalitě a v kuchyni je výtečným pomocníkem.
Medaile a ocenění Nobleza del Sur
Nobleza del Sur není jen komerčně úspěšná u zákazníků, ale boduje i u odborné veřejnosti. Italský průvodce Flos Olei vybírá každoročně 500 nejlepších olivových olejů světa. Nobleza del Sur se svými 99 body ze 100 patří do první světové pětadvacítky.
Kromě Flos Olei porovnává paní Lola kvalitu svého oleje na domácích i dalších mezinárodních soutěžích. Nobleza del Sur každoročně získává medaile na těch nejprestižnějších mezinárodních akcích, jako je NYIOOC (New York International Olive Oil Competition) v New Yorku nebo Olive Japan.
Chcete se více dozvědět o prémiových extra panenských olivových olejích?
Podívejte se na naše články
DESATERO, jak vybrat dobrý extra panenský olivový olej
Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba
Vliv olivového oleje na zdraví
Výroba olivového oleje