Vodnjan – malebné městečko na Istrii aneb tam, kde začal příběh OLIVUM

Městečko Vodnjan, vzdálené od turisticky více známé Puly je, co by kamenem dohodil. Nachází se v jihozápadní části Istrie, jen 6 kilometrů od Jaderského moře, a díky dobré přístupnosti, rovnému terénu a kvalitním cestám sem můžete vyrazit autem, na kole nebo na koloběžce. My jsme jej před lety objevili spíše náhodou při našich toulkách po Chorvatsku. Ale jak říká většina motivačních knih, náhody neexistují. A teď, s určitým odstupem času, mohu říct, že to náhoda skutečně nebyla a my jsme byli ve správný čas na správném místě:-)

Městečko Vodnjan na chorvatské IstriiMěstečko Vodnjan na chorvatské Istrii

Na první pohled je Vodnjan naprosto fádní, průměrné chorvatské městečko. Jakmile se ale zanoříte do labyrintu kamenných uliček, doprovázeni toulavými kočkami takřka na každém kroku, velmi rychle zjistíte, že jste našli historickou perlu. Z kamenných domů tak trochu „ruiničkovitého“ stylu na vás dýchne zvláštní klid, pohoda, a hlavně kus historie. Kéž by tak domy ve Vodnjan mohly vyprávět!

 Městečko Vodnjan na chorvatské IstriiMěstečko Vodnjan na chorvatské Istrii

Domy však mlčí a postupně chátrají. V uličkách ale můžete slyšet převážně italské štěbetání starých žen a mužů, kteří posedávají ve dveřích a průčelích svých starobylých domků a debatují o bůh ví čem. Italština je zde velmi běžná i díky historickému propojení regionu s Itálií.

Legenda praví, že městečko Vodnjan neboli italsky Dignano, vzniklo spojením sedmi vesnic nebo spíše římských vil, které byly součástí koloniálního majetku Puly. Nejstarší zmínky o zdejší obci s názvem Vicus Atinianum jsou ze 12.století. Městečko je postaveno na ruinách prehistorických staveb a do dnešního dne si udržuje svoji goticko-renesanční podobu.

 Městečko Vodnjan na chorvatské IstriiMěstečko Vodnjan na chorvatské Istrii

Největším historickým skvostem je kostel sv. Blažeje (Duomo di San Biagio), největší farní kostel celé Istrie, jehož bílá věž se majestátně tyčí nad obcí a je vidět i z Brijunských ostrovů. Ve svých útrobách skrývá sbírku mumií svatých a muzeum sakrálního umění. Ale najdete tu i další památky, ať už kostely nebo třeba palác Bettica nebo Bradamante. Milovníci historických interiérů se zde zcela jistě zabaví. Pokud jste ale více příznivci exteriérů, tak jako my, můžete zaparkovat u Pizza & BBQ Buffalo (GPS: 44.961687, 13.855958) a na venkovní terase si dát něco dobrého z chorvatských specialit na grilu. Jakmile se posilníte na pomyslnou cestu zpět po časové ose, vydejte se ulicí Trgovačka směrem k náměstí. Odsud se můžete zanořovat do klikatých kamenných uliček okolo a nasávat atmosféru nebo si zajít na panáčka oliváče do některého z místních mini obchůdků.

 Olivovníky na IstriiOlivovníky na Istrii

Příběh OLIVUM, těch nejlepších olivových olejů, začal před lety právě takovým panáčkem. A ne jedním. Po velmi přátelské degustaci u rodiny CHIAVALON následovala i ochutnávka značky BRIST u Leny Puhar a jejího manžela Paula O’Grady. V obou případech silné příběhy, skvělá kvalita, podobné láhve, etikety,…a teď babo raď. Po pár měsících jsem se do Vodnjan vypravila znovu. S Tedi Chiavalon i Paul O’Grady jsem tehdy strávila několik dní. Povídali jsme si nejen o olivovém oleji, pěstování oliv, kvalitě, byznyse, ale hlavně o životě a já měla možnost vnímat ty drobné niance v obou značkách i rodinách i jakousi rivalitu, která mezi rodinami panuje. Ta je ale spíše jednosměrná. Bratři Chiavaloni se při otázce na konkurenční pře jen potutelně usmívají. Ví své. Jen těžko se za boj může označovat výpomoc s lisováním nebo zapůjčení lahví, když v době krize konkurentovi dojdou.

 Olivovníky na IstriiNa návštěvě na farmě Brist

Po všech těch debatách i degustacích se mé srdce nakonec rozhodlo pro rodinu Chiavalon, i když bývalému irskému tanečníkovi Paul O’Grady i jeho stále usměvavé ženě Leně, šéfce Muzea olivového oleje v Pule, budu vždy vděčná za jejich cenné rady z Olivového světa. A ptáte se, proč vyhrál Chiavalon? Mé srdce to ví zcela přesně, pocity se ale jen těžko přetavují do slov. Snad by se daly nazvat jako opravdovost, upřímnost, otevřenost, srdečnost, lehkost, důvěra, podpora…a když bratři Tedi a Sandi Chiavalon otevřeli v loňském roce svůj nový olivový mlýn, který je po technické stránce skutečně nadčasový, mé srdce zaplesalo. V životě nejsou dobrá a špatná rozhodnutí, jsou jen rozhodnutí. Dnes ale vím, že tehdy to bylo zatraceně dobré rozhodnutí, protože dnes jdeme po olivové cestě skutečně s těmi nejlepšími. Děkuji Vodnjan za úžasnou podporující atmosféru, děkuji Chiavalon za opravdovost a radost, ale hlavně děkuji tobě, mé milé srdce, že jsi mi ukázalo cestu! S radostí si dám panáčka oliváče na tvé zdraví :-)

Dagmar :-)