Více sluníčka a rostoucí teploty nás lákají ven a přirozeně nutí odlehčit jídelníček. A tak pokrm z kvalitní ryby a bezlepkové obiloviny je tou pravou volbou. Nejen že vás na hodiny zasytí a v bříšku budete mít jako v pokojíčku, ale také vám poskytne vyváženou výživu z hlediska tuků, sacharidů a bílkovin.
Quinoa neboli merlík čilský pochází z jižní Ameriky, kde ji již Aztékové a Inkové považovali za matku zrn a posvátnou potravinu. Tento kompletní zdroj bílkovin je zcela bezlepkový. Kvalita bílkovin obsažených v quinoi je srovnatelná s kaseinem, vysoce kvalitním proteinem v mléčných výrobcích. Quinoa je bohatým zdrojem vlákniny a obsahuje také rezistentní škrob, který vyživuje prospěšné bakterie ve střevech a tím zlepšuje zdraví střev. Má relativně nízký glykemický index, takže by neměla způsobovat rychlý nárůst cukru v krvi. Quinoa je i cenným zdrojem antioxidantů a minerálů, poskytuje více hořčíku, železa, vlákniny a zinku než mnoho běžných obilnin. V kuchyni můžete sáhnout po několika variantách quinoi – bílá, černá, červená, případně můžete pořídit i jejich mix. My máme asi nejraději bílou variantu a pro „barevnější talíř“ variantu mix.
Quinoa má oříškovou chuť a nadýchanou texturu, která je měkká, ale přesto lehce křupne v ústech. Stejně jako rýže je quinoa univerzální a váže na sebe jakoukoli chuť.
Salát z quinoi, který doma často připravujeme, je skvělý také na cesty do krabičky. Pokud nejste zrovna milovníci ryb, můžete lososa nahradit plátkem kuřecího nebo krůtího masa. Garantujeme, že k sobě chuťově krásně ladí 😊
A proč jsme do tohoto receptu vybrali právě citrónový olej? Losos patří mezi tzv. modré ryby, je chuťově výraznější, ale také mastnější. Citrónový olej se vyrábí drcením a lisováním oliv s celými citróny. Pokud tedy lososa zakápnete olejem s citrusovým aroma, pokrmu nejen že dodáte šmrnc, ale také potlačíte jeho mastnotu, chuťově jej odlehčíte a osvěžíte.
Ingredience pro 2 osoby:
- 400 g lososa
- Solný květ SOSO
- Čerstvě mletý pepř
- 1 lžička černého sezamu
- 3 lžíce citrónového oleje Marina Colonna Granverde + pár kapek na finalizaci talíře
Na salát:
- 125 g quinoi
- 1 menší bílá kulatá ředkev
- 4 ředkvičky
- 20 g blanšírovaných lískových ořechů nebo kešu
- 1 salátová okurka
- Hrst nasekané čerstvé petržele
Na zálivku:
- 1 lžička tahini
- 40 ml olivového oleje Coratina Luma
- 25 ml vody
- 1 lžíce medu
- Šťáva z ½ limety
- ½ lžičky soli
- Čerstvě mletý pepř
Lososa stáhněte z kůže, omyjte a osušte. Z obou stran posolte, opepřete a nechte chvíli odpočívat.
Quinou opakovaně propláchněte v horké vodě, tím odstraníte hořkost. Zalejte studenou vodou a poměru 1 díl quinoi a 2 díly vody a přiveďte k varu. Vařte cca 10-12 min. Jakmile obal quinoi praskne a vyleze z něj klíček, máte hotovo. Quinoa by měla absorbovat všechnu vodu, pokud ne, zbytek vody slejte. Ředkev i ředkvičky omyjte a nakrájejte na středně velké kousky. Okurek omyjte a částečně oloupejte slupku, bude tak lépe stravitelný. Okurek rozřízněte podélně na čtvrtky, odstraňte vnitřní dužinu se semínky a zbytek nakrájejte na kostky. Ořechy nasekejte na menší kusy. V salátu působí jako křupavý element. Vše dejte do mísy, přisypte nasekanou petrželku a promíchejte.
Do druhé místy si dejte ingredience na zálivku a vše metličkou vyšlehejte. Konzistence zálivky by měla být jako med, ani moc řídká a ani moc hustá. V případě hustší konzistence přidejte ještě trošku vody.
Rozpalte pánev s citrónovým olejem a lososa orestujte z obou stran. Zálivku přidejte do mísy s quinoou a zeleninou a vše lehce promíchejte. Tento krok doporučujeme udělat až těsně před servírováním. Lososa položte na lůžko ze salátku, posypte solným květem a černým sezamem a zakápněte pár kapkami citrónového oleje. Dobrou chuť 😊
Dagmar Kublová