Naše vyjádření k výsledkům kontroly SZPI

Vážení zákazníci,

českými médii včera (20.12.2023) proběhla zpráva o výsledku kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která se zaměřovala na kvalitu olivových olejů. Součástí této kontroly byla i naše společnost. Výsledky kontroly jsou zveřejněné na portálu Potraviny na pranýři. Bohužel naše společnost je označena červeným křížkem a jako důvod nevyhovění je uvedeno „ZNAČENÍ“.

V únoru 2022 byly SZPI odebrány vzorky extra panenského olivového oleje Casas de Hualdo Arbequina.

Tyto vzorky byly zaslány ke zkouškám do akreditovaných laboratoří v Praze, Slovinsku a Španělsku. Posuzovala se nejen kvalita olivového oleje, ale také správné značení, správnost etikety originální i té určené pro český trh. Olivový olej Casas de Hualdo Arbequina splňuje z hlediska kvality všechny parametry, tzn. chemická i organoleptická analýza dopadla na výbornou! 

Důvodem, proč byl náš olivový olej označen jako nevyhovující, bylo nedostatečné označení původu zboží na etiketě. Dle nařízení EU 2022/2104 má být původ zboží uvedený jasně v hlavním zorném poli.  Výrobce i kontrolní španělské orgány za hlavní zorné pole považují tu část etikety, kde jsou uvedeny také výživové a kontaktní údaje.  Naše úřady za hlavní zorné pole považují přední etiketu. I přesto, že výrobce má na přední etiketě španělskou vlajku a původ zboží slovně uvedený na zadní straně, bylo toto shledáno jako nevyhovující.

Ti, kteří nás sledujete od našich začátků, dobře víte, že na kvalitě olivového oleje si velmi zakládáme. Do prodeje bychom nepustili nic, za čím bychom si nestáli nebo kde bychom nemohli garantovat kvalitu. Proto nás velmi mrzí, že bez dalšího vysvětlení či komentáře SZPI jsme byli vhozeni do stejného pytle jako ti, kteří nabízí olivový olej nevalné kvality.

Velmi si vážíme důvěry vás, našich zákazníků, a proto jsme vždy transparentní. Pokud tedy máte nějaký dotaz, neváhejte nás kontaktovat na mailu nebo telefonu.

Dagmar Kublová
Jednatelka OLIVUM s.r.o.

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz