Španělská studená polévka SALMOREJO

Kdo vynalezl polévky, byl fakt borec. Která byla vlastně ta první? Nebyla to náhodou ta sekyrková, kterou připravoval Jirka Korn v pohádce Honza málem králem? :-)

My polévky milujeme, a to jak ty teplé celoroční, tak i ty studené letní. Když udeří vysoké letní teploty, tak se akorát u nás v kuchyni nemůžeme dohodnout, jestli je ten správný čas na gazpacho nebo salmorejo.

receptem na gazpacho jsme se s vámi již podělili, teď je tedy na řadě salmorejo. Tato studená rajčatová polévka s bílým pečivem je hotová, co by dup a výsledek je naprosto famózní. Ale pozor, opět záleží na kvalitě ingrediencí! Pokud nebudete mít skutečně vyzrálá voňavá rajčátka, ani se do přípravy nepouštějte. My naštěstí v rodině máme nadšené zahradníky, a tak se děda s babičkou vždycky rádi o pár kilo chuťově vymazlených rajčátek podělí.

Polévka salmorejo původně pochází z Andalusie, z města Cordoba. I díky pečivu má krásně krémovitou konzistenci a pokud ji uděláte trochu hustší, můžete ji servírovat jako dip ke grilované zelenině nebo si jím potřít opečenou bruschettu.

Tradiční studená španělská polévka Salmorejo

Ingredience pro 2 osoby

  • 1 kg vyzrálých rajčat
  • 200 g bílého pečiva (bageta nebo toastový chleba)
  • 120 ml extra panenského olivového oleje odrůdy Picual (Casas de Hualdo, Eco Day, Centenarium)
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl a pepř na dochucení
  • 2 vejce natvrdo na ozdobení
  • 4 plátky kvalitní sušené šunky jamón

Rajčata omyjte, vykrojte „bubáka“ a nakrájejte je na větší kusy. Pečivo nakrájejte na kostičky nebo natrhejte na kousky. Vše dejte společně do mixéru, zalejte olivovým olejem a spolu se stroužkem česneku nechte cca 15 min. odpočívat. Pečivo nasaje šťávu z rajčat a vše se tak při mixování chuťově krásně propojí. Po chvíli přidejte sůl a pepř a vše rozmixujte. I když máte super výkonný mixér, doporučuji vzniklou polévku ještě propasírovat. Zbavíte se tak malých slupek z rajčat i semínek. Vejce uvařte natvrdo, nechte lehce vychladnout a nastrouhejte. Plátky šunky nakrájejte na kostičky. Polévku nechte alespoň hodinku vychladit v lednici. Servírujte do misek nebo velkých hrníčků. Ozdobte strouhaným vajíčkem a kostičkami šunky a bohatě zakápněte olivovým olejem. Dobrou chuť!

Garantuji vám, že jakmile dojíte poslední lžičku, už už se budete shánět po další várce rajčat :-)

Dagmar Kublová - OLIVUM s.r.o.