Muzeum olivového oleje v Pule

Po delším čase jsme pro vás připravili cestovatelský článek, který vás třeba bude inspirovat k návštěvě zajímavých míst, která jsou spojena s olivovým olejem. Jedním z takových míst je i město Pula, ležící na jihu chorvatského poloostrova Istrie. Olivovníky se zde pěstují již tisíce let a hlavním centrem olivového businessu na Istrii je městečko Vodnjan, které leží jen pár kilometrů severně od Puly.

Pula je známá především svým zachovalým římským amfiteátrem z 1. století n.l. Tuto monumentální stavbu najdete nedaleko centra města. Můžete si koupit vstupenku a prohlédnout si amfiteátr zevnitř, včetně katakomb. Nachází se zde, mimo jiné, staré mlýny používané ve starověku pro výrobu olivového oleje a spousta zachovalých antických amfor. Pokud nechcete utrácet za vstupné, tak si můžete amfiteátr pohodlně prohlédnou i z venku. Okolo pláště budovy vede chodník, který vám umožní si prohlédnout tuto stavbu z různých perspektiv. Hned vedle amfiteátru se nachází i velké parkoviště (parking Karolina GPS: 44.8730746, 13.848626).

Římský amfiteátr v Pule

Římský amfiteátr v PuleŘímský amfiteátr v Pule

Jen kousek od amfiteátru najdete muzeum olivového oleje, které mapuje historii pěstování oliv a výroby olivového oleje na Istrii. V originále se muzeum jmenuje „Kuća istarskog maslinovog ulja“ a najdete jej na ulici Istarska ul. 30 (GPS: 44.871879, 13.848960).

Pokud jste milovníci dobrého jídla a zároveň máte rádi historii, tak by vás toto místo mohlo zaujmout. V muzeu se nachází expozice výroby olivového oleje od římských dob až do současnosti. Na panelech je spousta zajímavých informací a nechybí ani artefakty z dávných dob jako amfory, mlýnská kola nebo lis. K dispozici je také audio průvodce, který mluví i česky, takže neznalost cizích jazyků vás nebude omezovat.

Muzeum olivového oleje v PuleMuzeum olivového oleje v Pule

Můžete si vybrat, jestli chcete muzeum jenom projít nebo olivový olej i ochutnat, případně zažít řízenou degustaci. Degustace se odehrávají v zadní části muzea, kde je pestrá směsice nejlepších olivových olejů z Istrie. Výklad je v němčině nebo v angličtině, a přitom degustujete jednotlivé vzorky. A jak probíhá degustace? Z malých kalíšků se napijete olivového oleje, poválíte na jazyku, provzdušníte a polknete. Pokud jste se zatím nesetkali s prémiovým olivovým olejem, tak budete jistě mile překvapeni širokou paletou chutí a vůní olivového oleje.

Muzeum olivového oleje v Pule

V přední části muzea je obchod, kde si můžete vybrat z pestré směsice olivových olejů z Istrie. Řada z nich má krásné obaly, takže zde můžete pořídit i skvělé dárky pro své nejbližší. Když darujete olivový olej, darujete zdraví!

Muzeum olivového oleje v PuleMuzeum olivového oleje v Pule

Na web muzea se můžete podívat zde Oleumhistriae.com. Pokud chcete ochutnat skvělý olivový olej z této oblasti a zrovna nemáte cestu do Chorvatska, tak nezoufejte. Na našem e-shopu si můžete objednat prémiový olivový olej Chiavalon, který patří mezi naprostou chorvatskou i světovou špičku. Farma Chiavalon se nachází v úvodu zmíněném městečku Vodnjan a i zde můžete zažít ochutnávku olivového oleje na vlastní kůži nebo spíše na vlastní chuťové pohárky 😊

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz