Čistota … půl zdraví a u olivového oleje to platí dvojnásob!

Je sice teprve polovina září, ale na některých farmách se už pomalu rozbíhá nová sklizeň. Díky teplotám, které jsou každoročně vyšší a vyšší, tak za pár let nebudeme prezentovat tzv. "říjnovou sklizeň" jako top kvalitu olivového oleje, ale možná i zářiovou nebo srpnovou :-)

Léto většina našich farmářů zasvětila nejen odpočinku před náročným obdobím sklizně, ale hlavně přípravám, protože těžko na cvičišti, lehko na bojišti. A co je při přípravách na novou sklizeň nejdůležitější? No přece ČISTOTA! Proto se čistí bedýnky a koše, sítě, nerezové zásobníky i celý mlýn. Kdo z výrobců se zaměří na čistotu všech ploch, které přijdou do kontaktu s olivami nebo olivovým olejem, má polovinu úspěchu na cestě za prémiovým extra panenským olivovým olejem v kapse. Jsou například farmy, jejichž mlýn připomíná spíše chirurgický sál. Ale začněme hezky od začátku...

Špinavé sítě v olivových hájíchŠpinavé sítě v olivových hájích

Všimli jste si někdy, když jste procházeli nebo projížděli olivovými háji, sítí smotaných pod olivovníky, omotaných kolem větví nebo naházených na hromadě? A že nebyla zrovna sklizeň? No právě! Sítě slouží k zachycení oliv, které spadnou na zem při sklizni. Ty jsou pak sesbírány a odvezeny do mlýna. Pokud ale farmáři nechají sítě v olivovém háji od sklizně do sklizně, kde na ně prší, práší se, zabydlují se v nich různí živočichové nebo jsou posety výkaly, nemůže být o čistotě ani řeč. Takové sítě v lepším případě nesou odér zatuchliny, v tom horším jsou pokryté plísní. Olivy mají tu vlastnost, že jsou jako houby. Velmi rychle do sebe nasávají okolní pachy a ejhle, defektní olej je na světě. Pokud se sběrači po síti s olivami navíc projdou a olivy poškodí, můžeme s vysokou pravděpodobností očekávat nejen olej s defekty, ale i vysokou aciditu vylisovaného olivového oleje.

Při objíždění olivových farem ve Středozemí jsme tento nešvar "zapomenutých sítí" v olivovém háji zaznamenali nejvíce v Řecku. Možná i to je jeden z důvodů, proč je tak obtížné najít v Řecku skutečně kvalitní extra panenský olivový olej, tedy bez defektů a s nízkou aciditou.

Špinavé sítě v olivových hájích

Olivy z háje putují do mlýna, ideálně v plastových bedýnkách, které by opět měly být udržovány v perfektní čistotě. Proces praní zbaví olivy veškerých nečistot. Používat by se neměla slaná voda z moře, protože v tomto případě mohou olivy do sebe natáhnout sůl a výsledný olej by byl opět defektní. Někteří farmáři čistotě oliv přikládají velkou důležitost, proto prací proces i několikrát opakují. Voda určená k omývání oliv má ideálně teplotu pod 20 °C, díky tomu se v případě jakéhokoliv poškození oliv zpomalí proces fermentace.

Jednotlivé kroky mletí a lisování předpokládají, že celé zařízení je super čisté, stejně jako filtry, které se používají v následném kroku, aby se olej zbavil posledních tuhých zbytků a vody. Přefiltrovaný olivový olej pak putuje do nerezových tanků, které jsou očištěné po loňské sklizni a kde je olej uschován při kontrolované teplotě a pod inertní atmosférou až do okamžiku lahvování naší objednávky.

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz