Apulie – pohádkový jih Itálie

Apulie, region Apeninského poloostrova rozprostírající se od ostruhy až po podpatek „italské boty“, se proslavil nejen průzračným mořem, ale především skvělou kuchyní. Spíše rovinatý kraj jihoitalského regionu patří mezi nejúrodnější oblasti Itálie. I díky tomu je zde největší hustota producentů oliv a olivového oleje v Itálii. A naše nabídka to jasně potvrzuje. V Apulii najdete olivovou farmu Lamacupa s tolik oblíbeným Ámue, Le Tre Colonne s vysoce polyfenolickým olejem, Frantoio d’Orazio, Frantoio Muraglia či Sabino Leone. Navíc, jeden lepší než druhý! A to jsme s výběrem toho nejlepšího ještě zdaleka neskončili...

Hlavním městem Apulie je Bari. Když sem přijedete, máte pocit, jako byste ani nebyli v Itálii, ale spíše na vás dýchne atmosféra severní Afriky. Romantika v podobě palem, mandloní, rozkvetlých oleandrů, a na druhé straně všude přítomná špína, odpadky válející se kolem cest a onen zvláštní „ozón“ ve vzduchu dávají této oblasti zcela nepopsatelné kouzlo.

Na každém kroku je zde patrný vliv mnoha kultur, které se mísily po staletí a které se odrážejí v nátuře místního obyvatelstva. Apulijci ve svém chování nezapřou prvky řecké, španělské či turecké mentality. Co však u nich naprosto dominuje, je jejich hrdost na region, dary přírody, i to, co často vlastníma rukama dokázali vytvořit.

Italské městečko Alberobello v ApuliiItalské městečko Alberobello v Apulii

Nás však kromě stříbrných olivových hájů, stolů prohýbajících se pod skvělým jídlem a až kýčovitých mořských scenérií zaujalo také typické trolí městečko Alberobello. Už když sem přijíždíte a míjíte sněhově bílé kruhové domečky se špičatými šedými kamennými střechami, máte pocit, že jste se přenesli do pohádky a že každou chvíli na vás někde vyskočí nějaký skřítek. Domečků zvaných trulli tady najdete kolem 1400 a jsou dokonce zapsány na seznamu UNESCO. Mezi domky se můžete proplétat hodiny. Některé jsou volně přístupné a slouží jako muzea či obchody s občerstvením nebo suvenýry. Je to velice zajímavá podívaná, tedy, pokud se všude nevalí davy turistů.  

Zajímavostí je, že domky jsou postaveny bez špetky cementu či jiného pojiva, ale pouhým pečlivým skládáním opracovaných kamenů na sebe. Stěny jsou nalíčené bílým vápnem, což budí dojem čistoty. Je to naprosto unikátní architektura, o jejímž původu se ale moc neví. Tloušťka zdiva je masívní s cílem vytvořit dobře izolovaný prostor. I díky tomu byli obyvatelé domků vždy dobře chráněni v létě před velkým horkem a v zimě před chladem, protože i tady často sněží.

Italské městečko Alberobello v ApuliiItalské městečko Alberobello v Apulii

My jsme uličkami mezi trolími domky proplétali v létě, kdy se teplota na teploměru šplhala ke 40 stupňům. Díky vedru jsme určitě neviděli vše, a tak se sem rádi vrátíme při naší další cestě za olivovými farmami.

I díky doporučení, které jsme dostali od usměvavé Giady ve Frantoio d’Orazio, jsme narazili na další skvost Apulie na břehu Jaderského moře, Polignano a Mare. Malebné městečko se rozprostírá na skaliscích s řadou jeskyní, které jsou unikátem této oblasti. Najdete zde skutečně největší jeskynní labyrint celé Itálie. Mnoho jeskyní je přístupných pouze ze člunu a nabízí tak příjemné osvěžení a zchlazení během parného léta.

Italské městečko Polignano a Mare v ApuliiItalské městečko Polignano a Mare v Apulii

Apulie, italsky Puglia, byla vždy spíše chudý kraj. Také místní kuchyně má původ v tzv. „cucina povera", tedy chudá kuchyně, která představovala hlavně těstoviny se zeleninou sesbíranou na polích. Právě díky těmto kombinacím tady ale vznikají naprosté skvosty, po kterých si budete ještě dlouho pomlaskávat. Rajčata, lilky, artyčoky, papriky, čekanka, fenykl, fíky … to vše bohatě zalité většinou chuťově výrazným olivovým olejem. Až 80% všech těstovin, které najdete na evropských talířích, pochází právě z Apulie. A stejné je to s olivovým olejem.

Italské městečko Polignano a Mare v ApuliiItalské městečko Polignano a Mare v Apulii

Nejvíce rozšířenou olivovou odrůdou je Coratina. Tento olivový kultivar má svůj původ v Corato v Apulii, ale můžeme jej najít také v jiných italských regionech. Coratina se vyznačuje nízkou úrovní kyselosti, výraznými ovocnými tóny a obecně vysokým obsahem polyfenolů v konečném produktu. I díky tomu je olivový olej výjimečně stabilní vůči oxidaci.

My jsme si Coratinu jednoznačně zamilovali, ať už Ámue od farmy Lamacupa nebo Le Selezioni od Le Tre Colonne. Ochutnejte a rychle pochopíte proč!

Dagmar Kublová

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz