Cibulové chutney aneb karamelizovaná červená cibule

Cibulové chutney je další skvělou pochoutkou, jejíž příprava je jednoduchá a bude skvělým doplňkem vašich pokrmů. Navíc má výhodu, že při uložení do sterilizované sklenice vydrží v lednici i přes dva týdny. Karamelizovaná červená cibule se hodí do hamburgerů, jako dochucení steaků nebo paštik.

 Příprava cibulového chutney

Ingredience na cibulové chutney

 Extra panenské olivové oleje střední intenzity chutě

Recept na karamelizovanou cibuli

  1. Cibuli oloupejte, nakrájejte na silnější kolečka a rozdělte ji na kroužky.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte dvě polévkové lžíce olivového oleje a cibuli začněte dusit pod pokličkou. Občas pořádně promíchejte.
  3. Po 20 – 30 minutách by cibule měla krásně zesklovatět, přidejte cukr, 50 ml červeného vinného octa a polévkovou lžíci balsamica.
  4. Pořádně promíchejte, aby se cukr rozpustil, přidejte sůl a pepř.
  5. Vařte dalších 5 – 10 minut, aby se šťáva zredukovala a konzistencí připomínala sirup.
  6. Nechte vychladnout a uchovávejte v lednici.

Karamelizovanou cibuli alias cibulové chutney můžete použít například do skvělého hovězího hamburgeru, na grilovanou krkovičku, játrovou paštiku nebo grilovaný camembert se salátem.

Pokud chcete dostávat tipy na nové recepty nebo informace ze světa olivových olejů, začněte nás sledovat na Facebooku, Instagramu nebo se zaregistrujte k odběru Newsletteru.

Přeji vám dobrou chuť!

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz