Navštivte srdce Andalusie: Jaén, Baeza a okouzlující hrad Canena

Andalusie, region na jihu Španělska, je země plná slunce, vášně a nádherné architektury, která odráží bohatou historii a kulturu této oblasti. Jednou z nejkrásnějších a nejautentičtějších částí Andalusie je bezpochyby provincie Jaén, známá svými rozsáhlými olivovými háji, nádhernými historickými městy a hrady, které vás vrátí v čase. Dnes vás zavedeme do dvou míst, kde se snoubí historie, krásná architektura a samozřejmě olivový olej. Představíme vám město Baeza a hrad Castillo de Canena.

Baeza je klenot renesance v srdci Jaénu

Baeza je malé město nacházející se v provincii Jaén. Je skutečným klenotem andaluské renesance. Toto město, zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO spolu se svým sesterským městem Úbeda, je výjimečné svým bohatstvím renesanční architektury, což z něj činí jedno z nejvýznamnějších center renesančního umění a architektury ve Španělsku.

Baeza (Andalusie - Španělsko)Baeza (Andalusie - Španělsko)

Historické jádro Baezy

Centrum Baezy je jako živé muzeum, kde každá ulička, náměstí a budova vypráví příběh. Hlavní atrakcí je bezpochyby katedrála Nuestra Señora de la Natividad, která stojí na místě bývalé mešity a je mistrovským dílem renesanční architektury. Její výstavba začala v 16. století a na její podobě se podíleli významní architekti své doby. Katedrála je domovem mnoha cenných uměleckých děl, včetně děl od Alonsa Cana.

Dalším významným bodem je Palacio de Jabalquinto, který vyniká svou fasádou zdobenou gotickými a renesančními prvky, a představuje tak jedinečnou směsici stylů, typickou pro toto období ve Španělsku. Vedle paláce stojí starobylá Univerzita Baeza, založená v 16. století, která byla centrem vzdělání a kultury a dnes slouží jako centrum pro vzdělávací a kulturní aktivity.

Baeza (Andalusie - Španělsko)Baeza (Andalusie - Španělsko)

Kulturní a gastronomický zážitek

Baeza není jen o historii a architektuře, je to také místo, kde se můžete ponořit do bohaté andaluské kultury a gastronomie. Místní trhy a restaurace nabízejí širokou škálu tradičních jídel a produktů, včetně olivového oleje, který je považován za jeden z nejlepších na světě. Degustace olivového oleje a místních specialit jako jsou "tapas" vám poskytne pravý gastronomický zážitek.

Castillo de Canena dříve střežil hranici a dnes je symbolem olivového oleje

Nedaleko Baezy se vypíná majestátní Castillo de Canena, hrad, který stojí na skalnatém vrcholu a nabízí nezapomenutelný výhled na okolní krajinu. Castillo de Canena je jedním z nejzajímavějších hradů v provincii Jaén. Tyčí se zde jako strážce bohaté historie a kulturního dědictví tohoto regionu. Tento hrad, umístěný na strategickém místě s výhledem na malebnou oblast plnou olivových hájů, je pojmenován po malém městečku Canena, které leží pod ním. Jeho existence je dokumentována již od 13. století a po více jak 200 let byl součástí pásu obranných pevností, které během reconquisty střežily hranici s muslimským emirátem v Granadě.

Castillo de Canena (Andalusie - Španělsko)

Architektonický skvost

Castillo de Canena prošlo během staletí mnoha přestavbami, které odrážejí různé architektonické styly a epochy, od středověku po renesanci. Jeho současná podoba je výsledkem renesančních úprav, které zdůrazňují eleganci a sofistikovanost, typické pro toto historické období v Andalusii. Hrad se pyšní impozantními věžemi, nádvořím a zachovalými obrannými prvky, které připomínají jeho vojenský původ a význam v obraně regionu.

Centrum olivového oleje

Dnes je Castillo de Canena sídlem rodiny Vañó, která přes 200 let vyrábí olivový olej a jejich hrad propůjčil jméno také jejich rodinné značce. Olivové oleje Castillo de Canena patří ke světové špičce a prestižní italský průvodce Flos Olei oceňuje tyto oleje 100 body ze 100. Na hradě tak můžete, kromě kulturních akcí, ochutnat a ocenit jednu z nejdůležitějších složek andaluské gastronomie.

Castillo de Canena (Andalusie - Španělsko)Castillo de Canena (Andalusie - Španělsko)

Přírodní krásy a turistické atrakce

Hrad a jeho okolí jsou obklopeny rozlehlými olivovými háji, které jsou zasazeny do malebné krajiny. Ta láká k procházkám a objevování okolní přírody. Oblast kolem hradu je ideální pro milovníky přírody, turistiky a cyklistiky. Pokud milujete toulání se krajinou, ta andaluská, propletená olivovými háji a malebnými vesničkami, je pro vás to pravá. Jen si neplánujte výlety na léto, protože zde bývají běžně teploty nad 40℃.

Olivovníky a další zajímavá místa

Celá oblast Jaénu je proslulá svými nekonečnými olivovými háji. Olivový olej z Jaénu je nejen základem andaluské kuchyně, ale také jedním se základních pilířů ekonomické prosperity tohoto regionu.

Vaše cesta za poznáním Andalusie by neměla skončit u Baezy a hradu Canena. Vydáte-li se trochu dál, objevíte Úbedu, další perlu renesanční architektury, město Jaén s jeho impozantní katedrálou a pevností Santa Catalina a také pohoří Sierra Mágina, kde na vás čekají dechberoucí výhledy na divokou krajinu plnou přírodních krás.

Andalusie, a zvláště provincie Jaén, je místo, kde se snoubí historie s malebnou přírodou, kde každý kámen a olivovník má svůj příběh. Pokud preferujete aktivní dovolenou, tak určitě zvažte přidání Jaénu na svou cestovatelskou mapu. Nebudete litovat.

Dagmar Kublová

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz