Bari je brána do srdce Apulie

Do Apulie se na našem cestovatelském blogu vracíme již potřetí. Apulie, jako italské centrum výroby olivového oleje, je pro nás zajímavým místem, kde máme stále co objevovat, ale je to také region se spoustou přírodních a historických památek. Tento nádherný kout země, tvořící "podpatek italské boty", je známý svou bohatou historií, jedinečnou kulturou, malebnými vesničkami a úchvatnými plážemi. Apulie je místem, kde se mísí starověká tradice s moderním životem, a nabízí návštěvníkům pestrou paletu zážitků, od prohlídek historických památek až po relaxaci na bělostných plážích.

Proč navštívit Apulii?

Apulie je ideálním cílem pro ty, kteří hledají autentický italský zážitek, který bude o poznání jiný, než na jaký jste zvyklí v severní Itálii. Region se pyšní řadou historických měst, nádhernou přírodou a vynikající gastronomií. Ať už se chcete ponořit do historie, vychutnat si výtečné místní pokrmy, nebo se jen opalovat na pláži, Apulie má co nabídnout. Jedním z nejzajímavějších měst, které stojí za návštěvu, je hlavní město regionu, Bari.

Historie Bari

Bari, jedno z nejstarších měst v Itálii, má bohatou historii sahající až do doby starověkého Říma. První osídlení oblasti se datuje již do doby bronzové, přičemž Bari se postupně stalo důležitým obchodním centrem. Starověký název města, Barium, je zmiňován již v dílech antických autorů, jako byli Strabón a Plinius Starší.

V době Římské říše bylo Bari důležitým přístavem a obchodním střediskem. Římané zde postavili silnice a infrastrukturní projekty, které pomohly propojit město s ostatními částmi říše. Bari bylo známé svými trhy a bylo také významným bodem pro obchodní trasy vedoucí do východního Středomoří.

Po pádu Římské říše se Bari dostalo pod kontrolu Byzantské říše. Během této doby se město stalo sídlem byzantského guvernéra a důležitým vojenským centrem. V roce 847 však bylo dobyto Saracény, kteří zde vládli až do roku 871, kdy bylo město osvobozeno společnými silami Byzantinců a Benátčanů.

V 11. století Bari zažilo významný náboženský a kulturní rozmach. Roku 1087 byly ostatky svatého Mikuláše, jednoho z nejuctívanějších světců v křesťanském světě, přeneseny z Myry do Bari. Tento čin výrazně zvýšil význam města, které se stalo poutním místem pro věřící z celé Evropy.

V roce 1071 bylo Bari dobyto Normany pod vedením Roberta Guiscarda. Normané přinesli do města nový styl vlády a architektury, který je dodnes vidět na mnoha historických památkách. Byly postaveny významné budovy, včetně hradů a kostelů, které se staly dominantami města.

Bari se v průběhu středověku a novověku dostávalo pod vliv různých vládců, včetně Štaufů, Anjouovců a Aragonské dynastie. Každé období zanechalo své stopy na architektuře a kultuře města. V roce 1324 získala Bari na čas mocná rodina Sforza, která městu přinesla období stability a rozkvětu.

V 19. století se Bari stalo součástí nově vzniklého Italského království. Průmyslový rozvoj a modernizace města přilákaly mnoho obyvatel z okolních venkovských oblastí. Město se rozrostlo a stalo se důležitým přístavem a obchodním centrem v jižní Itálii.

Nejvýznamnější památky v Bari

Bari není samozřejmě jenom o památkách, ale také o kulinářských specialitách a nasávání místní atmosféry. Pokud by vás ovšem památky zajímaly, tak zde je 7 nejvýznamnějších míst a lokalit v Bari.

Bazilika svatého Mikuláše (Basilica di San Nicola)Tato impozantní bazilika, postavená v 11. století, je jednou z nejvýznamnějších náboženských staveb v Bari. Uchovává ostatky svatého Mikuláše, které sem byly přeneseny z Myry.

Katedrála svatého Sabina (Cattedrale di San Sabino) - Katedrála, která byla dokončena ve 12. století, je krásným příkladem apulské románské architektury. Uvnitř můžete obdivovat nádherné mozaiky a kryptu svatého Sabina.

Castello Normanno-Svevo - Tento hrad, postavený Normanů a později rozšířený Štaufy, dominuje panorama města. Dnes je zde muzeum, kde můžete obdivovat exponáty z historie města a regionu.

Staré Město (Bari Vecchia)Historické jádro Bari je labyrintem úzkých uliček, kde můžete objevit starobylé kostely, malebné náměstí a tradiční domy. Procházka tímto okouzlujícím místem je jako cesta zpět v čase.

Teatro Petruzzelli - Toto nádherné divadlo, jedno z největších v Itálii, je centrem kulturního života Bari. Nabízí bohatý program oper, baletů a koncertů.

Piazza Mercantile - Hlavní náměstí města, které bylo od středověku centrem obchodního života. Dnes je oblíbeným místem pro setkávání a odpočinek s mnoha kavárnami a restauracemi.

Lungomare Nazario Sauro - Promenáda podél moře je ideálním místem pro příjemné procházky s výhledem na Jaderské moře. Je to také skvělé místo pro pozorování západu slunce.

Nejlepší pláže v okolí Bari

Pokud hledáte odpočinek na pláži, Apulie vás nezklame. V blízkosti Bari najdete několik krásných pláží, které stojí za návštěvu. Přímo ve městě jsou nejznámější a nejoblíbenější pláže Pane e Pomodoro a Torre Quetta. Obě pláže vám poskytnou rychlou úlevu od městského shonu a vedra, i když v sezóně zde bude asi plno.

Další zajímavá místa v blízkosti Bari

Jak již bylo řečeno v úvodu, Apulie je krásným regionem se spoustou zajímavých míst. Pokud budete mít pár dní času a auto k dispozici, určitě nevynechejte tato místa. Další zajímavá místa najdete v našem starším článku „Sedm nejzajímavějších míst Apulie“.

Polignano a Mare

Městečko známé svými bílými domky postavenými na útesech a nádhernými plážemi s křišťálově čistou vodou, ideální pro potápění a šnorchlování. Je to ideální místo pro romantickou procházku a vychutnání si místních specialit.

Alberobello

Světově proslulé svými jedinečnými trulli, tradičními kamennými domy s kuželovitou střechou. Alberobello je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.

Matera

Toto město, ležící jižně od Apulie v regionu Basilicata, je známé svými starobylými skalními obydlími, známými jako Sassi. Matera je fascinující místo s bohatou historií a úchvatnými panoramaty.

Apulie a její hlavní město Bari jsou ideálním cílem pro ty, kteří hledají kombinaci historie, kultury a přírodní krásy. Připravte se na nezapomenutelnou cestu plnou objevů a zážitků, které vám tento jedinečný region nabízí.

Dagmar Kublová
OLIVUM.cz