Letní grilování

Grilovací sezóna je v plném proudu. Setkávání se s přáteli a rodinou, pobyt venku na čerstvém vzduchu dlouho do noci a hromada skvělého jídla. Miluji léto! Už jen letmé pomyšlení na grilování mi do nosu vhání ten štiplavý kouř a v puse se mi sbíhají sliny na všechny ty dobroty, které hrají rozmanitými barvami, vůněmi a chutěmi.

Když si mám vybrat, jestli budu pro návštěvu připravovat standardní pohoštění nebo budeme grilovat, volím vždy druhou variantu. Umožňuje mi totiž si společnou party více užít a v 99 případech ze 100 si návštěva i více pomlaskává díky rozmanitosti všech těch talířů, talířků a mističek naplněných dovrchovata. Tedy, samozřejmě za předpokladu, že věnuji dostatek času přípravě, ale hlavně nákupu těch pravých surovin. Tím „pravých“ mám na mysli zeleninu a ovoce té nejlepší kvality, prémiové maso, čerstvé bylinky a jak jinak než skvělý olivový olej :-) Právě kvalitní suroviny dávají každému pokrmu tu správnou chuť, díky které se v mžiku přenesete třeba na pobřeží Středozemního moře. A nejen to! Kvalitní potraviny podpoří naše tělo a pomohou nám, abychom žili plnohodnotný život bez zbytečných zdravotních omezení. Správně volené jídlo léčí, dodá nám energii a ochrání nás díky silné imunitě v boji s viry, bakteriemi a dalšími strašáky těchto dní. Dobré jídlo prostě není luxus, ale nutnost! A pokud je navíc konzumované v klidu, pohodě a v té správné společnosti, pak už k tomu není co dodat!

Grilovaná krkovička je králem českých grilů

Zamýšleli jste se někdy nad tím, proč jsou lidi tak nadšení, když je pozvete na grilování? Pečení masa na ohni je technika stará jako lidstvo samo. Oheň lidi vždy sdružoval a sbližoval. Ať už z důvodu zahřátí se nebo úpravy jídla. Dnes už oheň vystřídaly plynové a elektrické grily, které sice to pravé kouzlo ohně tak trochu zabíjejí, ale onen slastný pocit ze sdružování se s blízkými zůstává i nadále. A to je důležité. I přes všechny ty vymoženosti moderní doby nás tento retro styl úpravy jídla dodnes neomrzel. Ba právě naopak.
Tip: Vedle plynových a elektrických grilů jsou dnes stále populární grily na dřevěné uhlí. Pokud chcete z grilování udělat velkou událost a toužíte po nezaměnitelné chutí grilovaného masa či zeleniny, podívejte se na recenzi grilů na dřevěné uhlí a vyberte si některý z těchto klasických modelů.

Tak co, jdete do toho s námi? Na grilu žhnou uhlíky, všude se line přímo omamná vůně a u stolu si první hosté přiťukávají orosenými sklenicemi…Jako správný hostitel či hostitelka nikdy nedopusťte, aby vaši hosté hladověli a tak než ta dobrota vykoukne z grilu, nabídněte jim něco malého k zakousnutí. Což takhle tapas? Po česku prostě jednohubky, jen bych řekla trochu kreativnější. A ve státech kolem Středozemního moře jednoznačně frčí!

Pražma královská je skvělá ryba na grilování Salát z grilovaných papriky nadchne barvami i chutí

Středomořský způsob stravování je v naší rodině vůbec velmi oblíbený, a tak jsme sepsali pár receptů. Nenadržujeme ani vegetariánům ani masožravcům. Jsou to pokrmy relativně rychlé a jednoduché na přípravu a hlavně velmi chutné. Můžete je připravit na grilu, ale taky v troubě. Třeba budou chutnat i vám nebo vás budou v něčem inspirovat... A nezapomeňte, základem každého receptu jsou kvalitní suroviny … hlavně extra panenský olivový olej, který, pokud je správně zvolený, podtrhne chutě a vůně daného pokrmu a povznese ho na vyšší úroveň.

Tapas jsou ideální na každou party Studená španělská polévka gazpacho osvěží v horkých dnech

A protože víme, jak i v současné době je stále ještě obtížné sehnat v českých obchodech kvalitní olivový olej, nabízíme vám možnost vyzkoušet ten, který do českých kuchyní přivážíme z rodinných farem v Chorvatsku a Španělsku. Olej, který je lisovaný z oliv v tu správnou dobu a hlavně na základě zkušeností mnoha generací, které k lisování oleje vždy přistupovali s láskou a maximálním respektem. I díky tomu vznikl jedinečný produkt, který může obohatit vaše pokrmy a podpořit vaše zdraví.

Tak dobrou chuť!

Mějte se olivově:-) Dagmar