Vánoční hody a párování s olivovým olejem

Vánoce jsou svátky radosti, pohody a klidu, to vše v doprovodu dobrého jídla. Ať již jste zastáncem české vánoční klasiky nebo rádi v kuchyni experimentujete, kvalitní olivový olej vám může být po tyto dny skvělým pomocníkem. Nejen že podtrhne chuť pokrmů, ale z hlediska stravitelnosti a kalorií nezatíží vaše trávení a vy nebudete do nového roku vstupovat s výčitkami a hromadou předsevzetí.

Extra panenský olivový olej není určený jen pro studenou kuchyni. S klidným svědomím jej můžete použít při vaření, pečení i smažení. Jen je třeba mít na paměti, že nejen k vaření, ale také k finalizaci talíře je třeba zvolit olivový olej té správné intenzity. Pokud totiž sáhnete třeba po olivovém oleji odrůdy Cornicabra ve snaze dochutit bramborový salát, pravděpodobně nebudete s výsledkem díky jeho hořké chuti vůbec spokojení. Možná namítnete: “No jo, jak to mám ale vědět!?“ Nesmutněte. Pro výslednou harmonii chutí pokrmu stačí dodržovat jednoduché pravidlo pro párování olivového oleje s pokrmy: čím výraznější je chuť vašeho pokrmu, tím silnější by měla být intenzita olivového oleje.

Slavnostní vánoční tabule

Kvalitní olivový olej má tři základní charakteristiky – čerstvost (ovocnost), štiplavost a hořkost. Ovocné tóny olivového oleje váš pokrm krásně doladí a podtrhnou jeho přirozenou chuť. Štiplavost v kombinaci s dalšími surovinami přejde do kořenitosti a hořkost, ta bohužel z pokrmu nevymizí, ale může být velmi příjemně potlačena, pokud olivový olej s více hořkými tóny zkombinujete s přirozeně sladkými pokrmy jako je třeba dýně, kořenová zelenina, luštěniny, jehněčí nebo kachní maso.

Olivový olej jemné intenzity se tedy obecně dobře hodí k jemnějším pokrmům, jako je bílé rybí maso, listové saláty, měkké sýry, mořské plody, rybí carpaccio.

Olivový olej střední intenzity skvěle doladí grilovanou zeleninu, masové carpaccio, saláty, omáčky na těstoviny či grilovaná masa.

A konečně, intenzivní olivový olej dobře funguje se silnějšími chutěmi jako jsou krémové polévky, červené maso či čokoláda.

Sofistikovanějším způsobem je párování pomocí kontrastních chutí. V takovém případě ochutnáte každou surovinu zvlášť a rozhodujete se, zda zvýrazníte jemné chutě intenzivním olejem nebo ty silné olejem střední intenzity. Je to tak trochu „vyšší dívčí“, ale taky krásná hra. Otázkou ale je, jestli si během vánočních svátků chceme takto v kuchyni hrát.

Ať už máte promyšlené letošní sváteční menu či ještě ne, přinášíme vám pár tipů na párování vánočních pokrmů s olivovými oleji, abyste si ty svátky opravdu vychutnali :-)

Pokud se na Štědrý den rozhodnete pro českou klasiku ve formě rybí polévky a smaženého kapra s bramborovým salátem, krásně vystačíte s jemným olivovým olejem odrůdy Arbequina.

Nobleza del Sur 2021 / Casas de Hualdo 2021

Rybí polévku můžete připravit na jemné Arbequině s tím, že finální talíř pak zakápnete čerstvým olivovým olejem svěží chuti IL PREMIERE. Také v bramborovém salátu udělá Arbequina dobrou službu a stejně tak ji můžete použít na osmažení kapra. Pokud máte v kuchyni obecně větší spotřebu olivového oleje a holdujete smaženým pokrmům, pořiďte si jemnou kupáž v 3L balení Armonía.

Pokud smaženého kapra vyměníte za lehkého candáta či jinou rybku s bílým masem, bude to opět Arbequina, která rozehraje tu symfonii chutí ve vašich ústech. Jestli ale dáváte přednost tučnějším rybám jako je losos, zvolte raději olivový olej odrůdy Picual.

Nobleza del Sur ECO Day 2021 / Casas de Hualdo Picual 2021 / Centenarium 2021

Máte rádi kombinaci ryb se svěžími citrusy? Pokud ano, pak určitě vyzkoušejte olivový olej z farmy Frantoio Tini Boticcelli, který je lisovaný společně s bio citróny ze Sicílie. Budete ohromeni jeho svěží vůní a chutí. Pokud si o Vánocích kromě dopřáváte také mořské plody jako slávky, krevety či chobotnice, zkuste je zakápnout pomerančovým olivovým olejem Arancio od Marina Colonna. Ten můžete mimo jiné použít také do buchet, sušenek, vánočního cukroví či štoly.

V dnešní době se během Vánoc stále více rodin vrací k českým tradicím, ke kterým na štědrovečerním stole patří i houbový kuba. I tady můžete tradiční recept poněkud upgradovat do lehčí a zdravější formy a místo tučného a kalorického sádla použít olivový olej. S houbama skvěle ladí olivová odrůda Picual, ale použít můžete i Ecológico od Casas de Hualdo (kupáž  Arbequiny a Cornicabry), které dodá houbám příjemnou kořenitost.

A pokud štědrovečerní hody zahajujete krémovou houbovou polévkou, tak jako je zvykem u nás, zkuste ji obzvláštnit třeba lanýžovým olejem. Budete určitě mile překvapeni.

Doba Vánoc je mimo jiné i o hojnosti, kterou si díky prostřenému stolu a vhodně zvoleným potravinám můžeme přitáhnout do života. A nejen to. Během magického období konce roku můžeme výrazně ovlivnit začátek roku nového. A tak zkuste popřemýšlet, jak si ty svátky ještě více užít ve zdraví a pohodě dle zásad středomořské diety.  

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz