Při nákupu nad 999 Kč budete mít dopravu zdarma. Vše máme skladem a zásilky odesíláme do druhého dne.

Recept na pravý hovězí hamburger krok po kroku

Na našich stránkách se zaměřujeme na recepty, jejichž součástí je olivový olej, který je zpravidla vnímán jako jakési doladění zdravé stravy. Ovšem, i ortodoxní masožravci si zaslouží prémiovou kvalitu a když už máte prémiové maso, zaslouží si i prémiový olivový olej. Ten můžete použít i při přípravě hamburgeru, pravé americké klasiky.

Hamburger z hovězího masa

Ingredience na přípravu hovězího hamburgeru na 4 porce:

  • 500g hrubě mletého hovězího – ideální je maso z krku (podíl tuku 15 – 20%)
  • 1 ks malé cibule (šalotka)
  • 1 ks stroužek česneku
  • 1 ks vejce – použijeme jen žloutek
  • Hladkolistá petržel
  • Dijonská hořčice
  • Worcester
  • Olivový olej – doporučujeme olivový olej vyladěný na steaky Chiavalon Atilio
  • Sůl a mletý pepř

Příprava burgerů:

  1. Jemně nakrájejte cibuli a utřete česnek se solí.
  2. V míse promíchejte maso, cibuli, česnek a nakrájenou petržel. Přidejte malou lžíci dijonské hořčice, dvě malé lžíce worcestrové omáčky a žloutek.
  3. Dochuťte solí a čerstvým mletým pepřem.
  4. Vytvarujte 4 burgery a nezapomeňte uprostřed udělat prsty prohlubeň, aby se při grilování maso nevyboulilo. K formování můžete použít i kulatou formičku.

Chiavalon Atilio - prémiový olivový olej s výraznou chutí vyladěný na steaky

Ingredience na dokončení hovězího hamburgeru:

  • 4 ks housky - můžete si je upéct doma podle našeho receptu
  • 4 ks plátků sýru čedar
  • 2 ks nakládané okurky
  • 1 ks červené cibule
  • Listy hlávkového nebo římského salátu
  • Majonéza
  • Dijonská hořčice
  • Barbecue omáčka

Příprava finálního hamburgeru:

  1. Rozehřejte pánev nebo gril, burgery potřete olivovým olejem Chiavalon Atilio a opékejte 3 – 4 minuty z každé strany (záleží na výšce burgerů a požadované míře propečení).
  2. Minutu před vytažením z grilu položte na burgery plátek čedaru.
  3. Rozřízněte podélně housky a vnitřní strany zlehka opečte na suché pánvi – pozor rychle se připalují.
  4. Spodní díl housky potřete majonézou a dijonskou hořčicí. Pokud majonézu nemusíte, stejně jako já, pokapejte spodní díl pár kapkami olivového oleje a natřete jen hořčicí.
  5. Na spodní díl položte pár plátků salátu a již opečený burger.
  6. Na vršek burgeru naskládejte nakrájené okurky, kroužky cibule a polejte barbecue omáčkou.
  7. Po přiklopení horní houskou je dílo hotovo.
  8. Pro servírování je lepší burgery propíchnout jehlou, ať se vám nerozpadnou dříve, než je doneste na stůl.
  9. Nezapomeňte na hromadu ubrousků a dobře vychlazené pivo!

AKCE Srpnové grilování -15%

První TIP na vylepšení – Nahraďte syrovou cibuli karamelizovanou cibulí

Karamelizovaná cibule je naprostá chuťová bomba, která váš hamburger posune o level výše. Její příprava není nijak složitá, jen trochu časově náročná.

Rozhřejte větší hrnec a nalijte přiměřené množství olivového oleje, doporučujeme bio olivový olej Chiavalon Organic. Do hrnce vsypte půl kila červené cibule nakrájené na plátky a rozdělané do kroužků. Přiklopte pokličkou a občas promíchejte. Takto cibuli duste 25 minut až změkne. Následně do hrnce přidejte 50 ml červeného vinného octa, 30 g hnědého třtinového cukru, přiměřeně osolte a opepřete. Vařte dalších 10 minut až bude mít šťáva sirupovou konzistenci.

Pokud vám tento návod nestačí, můžete se ZDE podívat na jeho podrobnější verzi.

Druhý TIP na vylepšení – Použijte vlastní barbecue omáčku

Pokud rádi víte, co jíte a nemáte důvěru v průmyslově vyráběné omáčky, udělejte si vlastní barbecue omáčku. Časově je podobně náročná jako karamelizovaná cibule a používají se i podobné suroviny. Takže můžete připravovat současně.

V hrnci rozehřejte olivový olej, znovu doporučujeme silný a výrazný olivový olej Chiavalon Atilio. Osmažte drobně nakrájenou větší červenou cibuli spolu s jemně nakrájenými dvěma stroužky česneku. Přidejte rozdrcenou chilli papričku. Opékejte do sklovita cca 5 minut a pak přidejte 400g konzervovaných loupaných nebo krájených rajčat. Dále do hrnce patří 2 lžíce vinného nebo jablečného octa, 80g třtinového cukru, 2 lžíce hustého rajčatového protlaku a přiměřeně soli. Vařte zhruba půl hodiny až se vám omáčka zredukuje a následně rozmixujte tyčovým mixérem. Před použitím v hamburgeru nechte vychladnout.

I v tomto případě máme pro vás podrobnější recept, na který se můžete podívat ZDE.

Pokud chcete dostávat tipy na nové recepty nebo informace ze světa olivových olejů, začněte nás sledovat na Facebooku @olivum.cz nebo se zaregistrujte k odběru Newsletteru.

Přeji vám dobrou chuť!

Mějte se olivově:-) Dagmar

Prémiové olivové oleje Chiavalon