Sedm nejzajímavějších míst v Madridu

Španělsko je největším výrobcem olivového oleje na světě, a tak nemůže na našem OLIVOVÉM BLOGU chybět čas do času cestovatelské doporučení pro tuto zemi. Tentokrát se nebudeme věnovat typické olivové destinaci, ale zůstaneme rovnou v hlavním městě. Pokud budete do Španělska cestovat letecky, je totiž Madrid jednou z nejpravděpodobnějších vstupních bran. Proč se tedy s tímto městem neseznámit blíže! V Madridu si užijete krásné památky, jedinečná umělecká díla, moderní kulturu i skvělou gastronomii. Vybrali jsme pro vás 7 míst, která by neměla ujít vaší pozornosti při návštěvě tohoto města.

Nejzajímavější místa v Madridu

Plaza Mayor

Kde jinde začít než na nejznámějším a nejikoničtějším madridském náměstí - Plaza Mayor. Toto obdélníkové náměstí, obklopené třípatrovými budovami s 237 balkony, je architektonickým a historickým skvostem, který byl svědkem mnoha významných událostí v dějinách Madridu.

Plaza Mayor bylo vybudováno koncem 15. století. Tehdy se na tomto místě konal městský trh známý jako "Plaza del Arrabal". Jeho současná podoba ale pochází z období Habsburků, kdy Filip III. nařídil jeho přestavbu.  Přestavba proběhla v letech 1617-1619 a jeho realizací byl pověřen architekt  Juan Gómez de Mora. Současnou podobu dal náměstí architekt Juan de Villanuev, který byl pověřen jeho přestavbou po velkém požáru v roce 1790.

Plaza Mayor v MadriduPlaza Mayor v Madridu

Plaza Mayor byla místem různých veřejných událostí, včetně korunovací, rytířských turnajů, trhů, divadelních představení, a dokonce vyhlašování rozsudků během inkvizice. V současné době se zde konají vánoční trhy, kulturní akce a festivaly, což z Plaza Mayor dělá živé centrum městského života.

Mercado de San Miguel

Pouhých 50 metrů západním směrem od Plaza Mayor se nachází tržiště San Miguel. Místo, které potěší a nadchne všechny gurmány. Mercado de San Miguel je národní kulturní památkou a místem, kde se snoubí tradiční španělská kuchyně s moderními gastronomickými trendy. Tržnice byla otevřena v roce 1916 a v ocelově-skleněné budově se odráží vliv evropského modernismu a industriální architektury.

Mercado de San Miguel v MadriduMercado de San Miguel v Madridu

Mercado de San Miguel je pravým rájem pro milovníky jídla. Návštěvníci zde naleznou širokou škálu stánků nabízejících vše od tradičních španělských tapas, oliv, sýrů, jamónu až po sofistikovanější gurmánské pokrmy, včetně čerstvých mořských plodů, exotického ovoce a kvalitních vín. Trh je také známý svými degustačními stánky, kde si můžete vychutnat španělská vína a sangrii společně s výběrem tapas a pinchos.

Královský palác (Palacio Real)

Pokud budete z Mercado de San Miguel pokračovat západním směrem dojdete ke katedrále Panny Marie Almudenské, která stojí naproti Palacio Real. Královský palác je nejen jednou z nejvýznamnějších památek ve Španělsku, ale také největším královským palácem v západní Evropě. Tento monumentální palác, který slouží jako oficiální rezidence španělského krále, je však využíván převážně pro státní ceremonie, zatímco král Felipe VI. a jeho rodina obývají menší Zarzuela Palác na okraji Madridu.

Královský palác (Palacio Real) v MadriduKrálovský palác (Palacio Real) v Madridu

Stavba současného paláce byla zahájena v roce 1738 za vlády krále Filipa V., prvního španělského krále z bourbonské dynastie, na místě staršího Alcázaru, který byl zničen během vážného požáru v roce 1734. Filip V. chtěl pro svou dynastii vybudovat palác, který by konkuroval jiným evropským královským rezidencím, jako je například Versailles ve Francii. Projekt byl dokončen za vlády Karla III. v roce 1764, i když dekorace interiérů pokračovaly ještě několik dalších desetiletí. Královský palác je mistrovským dílem evropského baroka a klasicismu s prvky rokokové a neoklasicistní dekorace uvnitř. Jeho půdorys má tvar obrovského čtverce s velkým vnitřním nádvořím a obsahuje více než 3 000 pokojů.

Muzeum Prado

Milovníci umění si jistě nenechají ujít návštěvu jedné z nejvýznamnějších světových galerií. Museo Nacional del Prado je domovem rozsáhlé sbírky evropského umění od 12. do začátku 20. století. S více než 8 000 obrazy a 700 sochami, spolu s tisíci dalšími díly, včetně kreseb, tisků, mincí a medailí, nabízí Prado nepřeberné množství uměleckých pokladů a je považováno za jednu z nejdůležitějších kulturních institucí na světě.

Muzeum Prado v Madridu

Prado je nejvíce proslulé svou nejrozsáhlejší sbírkou děl od Diega Velázqueze a Francisca de Goya, dvou nejvýznamnějších španělských mistrů. Mezi další vrcholy patří výjimečná kolekce děl od El Greca, Petera Paula Rubense, Hieronyma Bosche (včetně jeho mistrovského díla "Zahrada pozemských rozkoší"), Tiziana, Albrechta Dürera a mnoha dalších. Muzeum rovněž hostí významnou sbírku italského renesančního umění, včetně děl od Rafaela, Fra Angelica, Botticelliho a Caravaggia.

Retiro Park

Až vás unaví mistrovská díla v Pradu, běžte si odpočinout do parku Retiro, který je hned v sousedství. Parque del Buen Retiro, je jedním z největších a nejkrásnějších veřejných parků v Madridu. Byl založen v 17. století jako královská zahrada pro krále Filipa IV.  Dnes se rozkládá na ploše přibližně 125 hektarů a je oblíbeným místem odpočinku pro místní obyvatele i turisty.

Retiro Park v MadriduRetiro Park v Madridu

Palacio de Cibeles

V blízkosti parku Retiro najdete další architektonickou perlu, Palacio de Cibeles. Tento impozantní palác se tyčí na náměstí Plaza de Cibeles, jednom z hlavních dopravních a kulturních uzlů ve městě, a je významnou ikonou madridské architektury. Dnes slouží jako sídlo madridské radnice a kulturní centrum, ale jeho historie je spojena s rozvojem komunikačních technologií.

Palacio de Cibeles v Madridu

Palacio de Cibeles byl postaven v letech 1907 až 1919 podle návrhu architektů Antonia Palaciose a Joaquína Otamendi jako hlavní poštovní úřad a telegrafní centrum Španělska. Jeho výstavba byla součástí širšího plánu na modernizaci a rozšíření Madridu na počátku 20. století.

Po rekonstrukci a přeměně v prvních letech 21. století byl Palacio de Cibeles otevřen veřejnosti jako „CentroCentro“, kulturní a výstavní prostor. V současné době hostí řadu kulturních akcí, výstav, konferencí a workshopů.

Gran Vía

Od Palacio de Cibeles to máte už jen pár kroků na nejživější madridskou ulici Gran Vía, což ve španělštině znamená "Velká cesta". Tato rušná tepna města je známá svou impresivní architekturou, obchody, restauracemi a divadly, a je často přirovnávána k Broadwayi nebo Champs-Élysées díky svému pulzujícímu nočnímu životu a kulturnímu významu.

Gran Vía v Madridu

Další zajímavá místa v Madridu

Výše uvedený výčet sedmi nejzajímavějších míst v Madridu je samozřejmě jen střípkem v pestré mozaice různých zajímavých míst v tomto městě. Milovníci starého Egypta mohou navštívit Chrám Debod, který sem byl přestěhován před stavbou Asuánské přehrady. Fotbalisti zřejmě nevynechají Stadion Santiago Bernabéu, kde hraje Real Madrid a domácí stadion Atlética Madrid Stadion Wanda Metropolitano. Dynamiku města si užijete i na dalších známých náměstích jako je Puerta del Sol a Plaza de España.

Kam se vydat z Madridu?

V Madridu se zabavíte bez problémů několik dní, ale můžete Madrid využít i jako základnu pro výlety do dalších zajímavých míst. K nejkrásnějším městům v relativně blízkém okolí patří:

Ávila - město obklopené nejlépe zachovanými středověkými hradbami ve Španělsku, známé také jako rodiště svaté Terezie z Ávily.

Segovia – známá díky skvěle dochovanému římskému akvaduktu a pohádkovému Alcázaru (hradu), který údajně inspiroval Disneyho.

ÁvilaSegovia

Toledo - bývalé hlavní město Španělska, známé jako "Město tří kultur" pro jeho křesťanské, židovské a muslimské dědictví.

El Escorial - rozsáhlý renesanční komplex, který slouží jako královský palác, bazilika, klášter, knihovna a mauzoleum, postavený v 16. století na příkaz krále Filipa II.

ToledoEl Escorial

Tato čtyři místa patří k tomu nejlepšímu, co ve Španělsku můžete vidět a opravdu stojí za návštěvu. Dojedete tady bez problému vlakem z centra Madridu a ještě si jako bonus můžete prohlédnout netradiční nádraží Atocha, které připomíná tropický skleník.

Kdy navštívit Madrid?

Nejlepší období pro návštěvu Madridu je jaro (duben až červen) a podzim (září až listopad). Tyto měsíce nabízejí příjemné teploty, méně davů a lepší ceny ubytování ve srovnání s hlavní turistickou sezónou v létě. Jaro přináší městu rozkvetlou zeleň a ideální počasí pro procházky po městských parcích a ulicích, zatímco podzim nabízí krásné barevné scenérie a příjemné teploty. Navíc mnoho kulturních a uměleckých festivalů se koná právě na jaře a na podzim, což obohacuje kulturní nabídku města. Vyhněte se Madridu v srpnu, kdy před vysokými teplotami prchají i místní obyvatelé.

Madrid jsme měli možnost navštívit několikrát a vždy nás něčím novým zaujal či překvapil. Doufáme, že tento článek bude pro vás inspirací na návštěvu tohoto krásného španělského města.

Dagmar Kublová
OLIVUM.cz