Špagety aglio olio e peperoncino jednoduše a rychle

Pokud hledáte recept na rychlé a jednoduché jídlo, tak špagety aglio olio e peperoncino jsou tou nejlepší volbou. Podle našeho receptu rychle a snadno připravíte toto chutné jídlo.

Špagety aglio olio e peperoncino

  1. Uvařte špagety do stavu al dente v osolené vodě.
  2. Nakrájejte na tenké plátky 4 až 6 stroužků česneku a jemně nakrájejte chilli papričku.
  3. Na kvalitním olivovém oleji, doporučujeme italský Caravaggio z farmy Frantoio Tini, lehce osmažte česnek a chilli (česnek nesmí ztmavnout).
  4. Uvařené špagety nechte odkapat a promíchejte v pánvi s česnekem a chilli.
  5. Servírujte na talíř, můžete dochutit nakrájenou petrželí nebo parmazánem.

 

Recept pro ty, co to mají rádi podrobně :-)

Špagety aglio olio e peperoncino jsou další klasikou italské kuchyně a mají jednu podstatnou výhodou. Jednodušší jídlo na vaření snad ani nenajdete, a přitom je to skvělý relativně lehký pokrm. Českým ekvivalentem názvu může být „špagety s česnekem, olivovým olejem a chilli“. Jídlo původně pochází z italské Neapole a v této oblasti se špagety často nahrazují těstovinami Linguine.

 Dokonalé chuti aglio olio docílíte kvalitním olivovým olejem jako je Caravaggio

Základní suroviny pro 3 – 4 porce špaget aglio olio e peperoncino:

  • Špagety 300 – 400 g
  • Česnek 4 – 6 stroužků
  • Čerstvá chilli paprička nebo sušené chilli papričky (peperoncini)
  • Extra panenský olivový olej nejlépe Frantoio Tini Caravaggio

Postup přípravy špaget aglio olio e peperoncino

  1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu na špagety. Vodu hodně osolte a špagety do ní vkládejte, až jak začne vařit. Dobu vaření špaget zjistíte na obalu. Nezapomeňte, že špagety musí být uvařeny al dente, tedy ideálně na zkus. Nesmí být příliš tvrdé, ani rozvařené.
  2. Mezitím, co vaříte vodu, oloupejte česnek a nakrájejte stroužky na tenké plátky. Nadrobno nakrájejte také čerstvou nebo sušenou chilli papričku. Pokud chcete mít jídlo barevnější, můžete použít papričky různých barev. Pozor na ostrost chilli! Zvláště sušené italské papričky mají pořádnou sílu, tak raději opatrně ochutnejte, ať nemusíte mít vedle příboru hasící přístroj.
  3. Na pánvi rozehřejte dobrý olivový olej. Za ten dobrý olivový olej se přimlouvám, protože v tomto jídle moc ingrediencí není a olivový olej dá jídlu charakteristickou chuť. Z naší nabídky můžu doporučit Caravaggio, který má vyváženou chuť a skvěle se snoubí s těstovinami.
  4. Do rozehřátého oleje vsypejte nakrájený česnek a papričky. Zlehka osmahněte a dejte hlavně pozor, ať česnek neztmavne.
  5. Uvařené špagety nechte chvíli okapat a přidejte do pánve s česnekem a papričkami. Pořádně promíchejte a máte hotovo.
  6. Špagety při servírování namotejte na vidličku a smotané vložte na talíř.
  7. V originální verzi receptu se parmazán nepoužívá, ale pokud jej máte rádi, tak se nebojte jej použít. Pastu můžete také vylepšit jemně nakrájenou petrželí.
  8. Pokud nemáte papričku, nebo její ostrost není dostatečná můžete špagety aglio olio e peperoncino dochutit italským chilli olivovým olejem Marina Colonna Peperoncino, který dá vašemu pokrmu dostatečnou ostrost.

Máte to rádi ostré? Olivový oleje Peperoncino vám umožní dávkovat ostrost podle libosti.

Přeji vám dobrou chuť! Hlavně nezapomeňte, že toto jídlo bez dobrého oliváče nebude nikdy skvělé. Mrkněte se do našeho e-shopu a vyberte si prémiový olivový olej, který posune vaše kulinářské výtvory k dokonalosti.

Až vás začnou špagety aglio olio e peperoncino nudit, vyzkoušejte podle našeho receptu špagety carbonara.

Dagmar Kublova OLIVUM.cz