Soutěživý Olivový svět

Člověk je od přírody tvor soutěživý. Už od malička poměřujeme své bábovičky na pískovišti, své výkony měříme ve škole a později i v kariéře. Také „naši“ farmáři soutěží. Je to pro ně v podstatě jakási hra. Jasně, každý chce vyhrát, protože každý se domnívá, že právě ten jeho olivový olej je ten nejlepší. Každý do něj dal maximum, své zkušenosti a znalosti, energii, lásku, věnoval mu spoustu času a obětoval nemálo peněz.

V Olivovém světě je celá řada prestižních soutěží. Na severní polokouli se olivy na prémiový extra panenský olivový olej začínají sbírat koncem září až začátkem října. Přesná doba sběru závisí na mnoha faktorech … na optimální zralosti oliv, venkovní teplotě, počasí a množství srážek v průběhu sezóny i ve dnech těsně před sběrem. K vyhodnocení olivových olejů na severní polokouli tak dochází v období únor až březen. Do té doby musí odborná komise jednotlivých soutěží ochutnat až tisíc vzorků olivových olejů. A nebudeme si nic nalhávat, někdy skutečně není o co stát a místo krásné vůně a výrazné čerstvé chuti se před komisí sejdou oleje ve vysokém stupni fermentace či oxidace, s řadou defektů a se závanem vůně kompostu. Jiné jsou zase na hony vzdálené harmonii, děsivě škrábou v krku a jejich hořkost vám zaručeně zkřiví úsměv. Holt ne každý má soudnost, zvlášť pokud se jedná o výrobce, kteří si „alchymii“ lisování olivového oleje předávají po generace a odmítají si připustit, že technologie, způsob zpracování i skladování jdou stále kupředu a nejvyšší čas upustit od tzv. „tradiční“ výroby.

Zlatá medaile pro olivový olej Marmaro na Dubai IOOCOcenění Marina Colonna Molensis v EVOOLEUM

Pravidla jednotlivých mezinárodních soutěží se liší, a tak jiné požadavky na olivové vzorky má World Olive Oil Competition v New Yorku (NYIOOC) a jiné Olive Japan. Každý výrobce se ale může účastnit kolika soutěží chce nebo jaký nápor vydrží jeho peněženka. Jen samotná přihláška do soutěže ale začíná na několika stovkách až tisícovkách EUR. A tak je třeba dobře vybírat, jaké olivové vzorky dá farmář které komisi ochutnat. Pro nás jako spotřebitele jsou pak tato ocenění v mezinárodních soutěžích jakousi zárukou kvality. Důležité ale také je, aby farmář neposbíral zlaté medaile na všech možných soutěžích jen jednorázově, ale aby si svůj výtvor nechal porovnávat s ostatními průběžně, sklizeň za sklizní. Každoroční ocenění totiž jasně svědčí o průběžném zlepšování se. A co si budeme povídat, je to taky tak trochu psychologický efekt. Určitě si vzpomenete, že když jste něco vyhráli, chtěli jste vzápětí ten pocit opojení zopakovat, a tak jste do toho šli ještě s větší vervou a odhodláním, abyste ze sebe vymáčkli to nejlepší! A na olivových soutěžích to funguje úplně stejně. Na severní polokouli se oliváče spolu poměřují v barevných kalíšcích „tulipano“. To proto, že při porovnávání jednotlivých vzorků olivového oleje hraje prim vůně a chuť, nikoliv barva. Navíc, tvar skleniček připomínajících květ tulipánu pomůže lépe rozvinout samotné aroma. 

Abych pravdu řekla, práce takové komise a ochutnávka často více než tisíce vzorků je pro mě osobně úctyhodná. Osobně jsem v rámci vzdělávání se v Brescii za den neochutnala více než 35 vzorků olivových olejů. Večer jsem byla v takovém olejovém opojení, že mi oliváč tekl už snad i ušima :-)

Soutěže jsou často rozděleny do několika kategorií, a tak si farma může domů odvézt hned několik zlatých medailí. Nicméně důležité je, aby každá kategorie měla skutečně jen jednoho vítěze, a tedy jednu zlatou medaili. Soutěže, kde se zlaté medaile rozdávají jak na běžícím páse, bohužel o ničem nevypovídají a jsou spíše marketingovou záležitostí.

Zlatá medaile pro olivový olej Chiavalon Organic na BIOIL 2022

Kromě účasti na olivových soutěžích se výrobci olivového oleje potkávají také v průvodcích, které slouží nejen laické veřejnosti, ale také profesionálům z řad kuchařů, majitelů restaurací, obchodníků z HoReCa (Hotely Restaurace Catering) nebo výživových poradců jako spolehlivý pomocník při výběru té nejlepší olivové kvality na trhu. Jedním z takových průvodců je také BIBENDA. Průvodce světem těch nejlepších extra panenských olivových olejů, vína, grapy i těch nejlepších restaurací je populární po celém světě od Číny po Spojené státy. A i v letošním březnu vyhlásil a ocenil ty nejlepší z nejlepších. Maximální hodnocení pěti kapek z italského regionu Abruzzo získali třeba také stále usměvaví manželé Roberta a Vicenzo, kteří vlastní olivovou farmu Frantoio Tini a rodina si ji předává z generace na generaci již více než 100 let.  Jejich olivový olej je výsledkem krásné synergie lásky k přírodě a detailně propracovaného  technologického přístupu ke sběru oliv i výrobě olivového oleje. U nás můžete pořídit hned tři oliváče z této farmy pojmenované po slavných italských umělcích – Caravaggio, Tintoretto a Botticelli.

V silách běžného spotřebitele bohužel není detailně sledovat dění v Olivovém světě. Proto, pokud chcete v kuchyni opravdu to nejlepší z tekutého zlata, neváhejte se na nás obrátit. Velmi bedlivě sledujeme všechny soutěže, průvodce i poslední trendy v Olivovém světě, průběžně se vzděláváme a velmi rádi se s vámi o tyto cenné informace podělíme.

Dagmar :-)