Netradiční dovolená na olivové farmě Marina Colonna

Už plánujete letní dovolenou? Pokud ano a rádi byste letos zažili něco netradičního, a navíc jste milovníci Itálie, máme pro vás jeden zaručený tip. COLONNA COUNTRY HOME.

Uprostřed mírně zvlněných kopců San Martino v Pensilis v regionu Molise v jižní Itálii se nachází venkovský dům Marina Colonna, který vás nadchne svojí duší, klidem i pohodou. Dům je zasazený do mozaiky slunečnicových, pšeničných a rajčatových polí, obklopený starobylými olivovými háji, které produkují olivový olej vysoké kvality již po staletí.

Region Molise je jakousi vstupní branou do jižní Itálie. Když načrtnete pomyslnou čáru na východ od Říma, zastavíte se asi ve dvou třetinách cesty přes Apeninský poloostrov a „zahnete“ na jih, jste tam :-) Projdete onou „branou“ a vstoupíte do světa, který je na hony vzdálený módním trendům Milána, průmyslovému Turínu či hektickému životu italského severu. Místo toho zde najdete farmy a farmáře, výrazně pomalejší tempo života a věrnost minulosti.

COLONNA COUNTRY HOMECOLONNA COUNTRY HOME

COLONNA COUNTRY HOMECOLONNA COUNTRY HOME

Venkovský dům je součástí olivové farmy Marina Colonna a také domovem usměvavé postarší dámy a majitelky farmy, paní Mariny, která vás ráda proveze svým džípem mezi olivovníky nebo připraví degustaci oliv, nakládaných rajčat, kaparů či olivového oleje, který její rodina vyrábí již několik desítek let. Ubytování na farmách a v domech podobného typu je v posledních letech v Itálii velmi oblíbené. Většinou se jedná o stylové a klidné ubytování na italském venkově, které však poskytuje všechny vymoženosti současného světa. Také tady nebudete strádat. Dům byl krásně zrekonstruovaný a je velmi vkusně zařízený stylovým nábytkem, rodinnými fotografiemi i doplňky z cest Mariny, které se v Olivovém světě přezdívá Princess of Molise. Budete se tu cítit jako doma, jen na časové ose se jakoby přenesete zpět.

Marina vyrostla v Římě v prominentní rodině s bohatou historií. Dědictví Colonna lze vysledovat až do raného středověku a jeden z prapředků byl dokonce papežem (více se dozvíte v našem starším článku "Historie rodiny Colonna"). O bohaté historii rodu svědčí také rodinný erb, který najdete nejen na domě, ale také na prostírání u snídaně nebo na lahvích olivového oleje. Nicméně se rozhodla prošlapat si svoji vlastní životní cestu. Opustila bezpečí rodinné rutiny v čele s dominantním otcem a vydala se dělat kariéru v italské veřejnoprávní televizi. Díky tomu procestovala téměř celý svět. Vždy se ale ráda vracela na olivovou farmu v Molise a vedla dlouhé debaty s otcem o olivovém oleji. Před 25 lety ukončila svoji kariéru a převzala po otci farmu v Molise. Rodina Colonna vždy vyráběla dobrý olivový olej, ale Marina se rozhodla jej proměnit v něco výjimečného, a to nejen co do kvality oliv a jejich zpracování, ale i co do designu lahví.

COLONNA COUNTRY HOMECOLONNA COUNTRY HOME

 Marina věnuje obrovské úsilí maličkostem, detailům, které většina lidí nepovažuje za hodné pozornosti. A to se promítá nejen do každé činnosti na farmě, ale i do vybavení domu, jídla, které vám případně připraví, výsadby květin,… Miluje zvířata, zejména psy a tak vás budou na každém kroku doprovázet její čtyřnozí věrní kamarádi. Vloni jich bylo na farmě sedm, přičemž ten poslední se příhodně jmenuje „Sette“, tedy Sedmička :-)

Při rekonstrukci domu se Marina snažila co nejvíce zachovat jeho původní ráz. Velká těžká vrata, barevné dřevěné okenice, obnovený původní krb, ale hlavně až neuvěřitelný archív rodinné historie, který je uložen do více než sta pořadačů napěchovaných lehce zaprášenými dokumenty z pergamenového papíru. Dokumentují podrobnosti o rodinných sporech, životech a úmrtích sahajících až do 10.století. Je tam všechno…kdo se s kým oženil, kdo se přel s církví, komu patřila půda nebo kdo dlužil někomu peníze. Na stěnách najdete také zarámované pergamenové vyhlášky ze 17.století, které jsou podepsány jedním z Marininých předků. 

COLONNA COUNTRY HOMECOLONNA COUNTRY HOME

COLONNA COUNTRY HOMECOLONNA COUNTRY HOME

Venkovský dům je z roku 1800. Je rozdělen na dvě patra. V přízemí jsou dva apartmány. Každý má dvě ložnice, vlastní koupelnu a prostorný obývací pokoj. Jeden z apartmánů má také plně vybavenou kuchyň se sporákem, lednicí a myčkou. Vše funkčně zařízené a především čisté. Marina i ve svém věku vše udržuje sama, případně s pomocí svých přátel z Maroka, kteří zde žijí společně s ní. V patře domu pak bydlí Marina. Je tady velká kuchyň a obývací pokoj, které musíte projít, abyste se dostali na terasu, kde vám s radostí naservíruje snídani. Tady si vychutnáte výborné cappuccino s brioškou, domácí marmelády, ovoce ze zahrady či džusy ze švestek nebo granátového jablka. Spotřebuje se zde vše, a to s velkým vděkem a pokorou. Když jsme ráno snídali, byla jsem unešená tou pohodou, cvrkotem cikád  a výhledem do kraje Molise. Ručně vyšívané prostírání s rodinným erbem a domácí marmelády mi navíc připomínali letní prázdniny u babičky, kam jsem tak ráda jezdila. Zkrátka, budete se tu cítit jako doma. A pokud se už teď nemůžete dočkat, až vyrazíte objevovat tyto úchvatné kouty Itálie a Olivového světa, napište nám nebo zavolejte, rádi se s vámi podělíme o další cenné tipy a rady na cestu. K dispozici je vám již před cestou i Marina, která kromě rodné italštiny komunikuje také plynně anglicky.

Ubytování v COLONNA COUNTRY HOME si můžete rezervovat i prostřednictvím oblíbeného portálu Booking.com. Více fotografií najdete pod článkem.

Tak buon viaggio…šťastnou cestu!

Dagmar Kublová, jednatelka OLIVUM s.r.o.

FOTOGALERIE COLONNA COUNTRY HOME