V Chorvatsku začala letošní sklizeň oliv

Říjen, nejdůležitější měsíc roku, je tady. V Chorvatském Chiavalonu začala dlouho očekávaná sklizeň letošní úrody oliv. Podle zpráv z Istrie to letos vypadá na skvělou úrodu. Olivové stromy jsou plné, plody vypadají fantasticky – to vše směruje k tomu, že letošní olivový olej bude skutečně extra panenský. V Chiavalonu doufají v jednu z nejlepších sklizní v historii.

„Dokud nebudou všechny olivy sklizeny a zpracovány, je těžké říci, jak úspěšná sezona to pro nás byla,“ říká Sandi Chiavalon. I naproti nepříznivé situaci způsobené virem COVID-19 nemusela farma řešit problémy s pracovní silou. Zatímco loni musela farma intenzivně hledat pracovníky přes úřady práce a přesto téměř nikdo nereagoval, letos bez jakýchkoliv nákladů na propagaci se jim jenom během dvou dnů samo přihlásilo přes 30 pracovníků.

Sklizeň na rodinné farmě Chiavalon v říjnu 2020 Sklizeň na rodinné farmě Chiavalon v říjnu 2020

V Chiavalonu museli na letošní sklizeň několik dnů neplánovaně čekat. Důvodem bylo nepříznivé deštivé počasí. Prostoj však rodinné farmě nevadil. Bratři Chiavaloni totiž měli alespoň prostor na vyzkoušení a otestování zbrusu nové technologie ke zpracování, která je umístěná v navíc ve zcela nově vybudovaných prostorách.

Nové zázemí na zpracování oliv je jedno z nejluxusnějších a nejmodernějších v Chorvatsku. Chiavaloni do ní investovali okolo 10,5 milionu kun (přes cca 37 milionů korun). První ohlasy mluví o tom, že prostory nového mlýnu a lisu na výrobu extra panenského olivového oleje spíše vypadají na luxusní obchod nebo místo pro exklusivní degustační ochutnávky. Majitelé investovali do nejmodernějších technologií, které jim umožňují ovládat zařízení pomocí mobilních telefonů nebo notebooků, vše je monitorováno rozsáhlým kamerovým systémem. Cílem této investice je, aby proces lisovaní olivového oleje probíhal za co nejlepších podmínek.

Sklizeň na rodinné farmě Chiavalon v říjnu 2020 Sklizeň na rodinné farmě Chiavalon v říjnu 2020

Prostory na zpracování oliv přitom nejsou zamýšlené pouze jako pouhá továrna. Z pohledu majitelů jde o agroturistický komplex, který má za cíl vzdělávat návštěvníky rodinné farmy, jak se olej zpracovává, proč je potřeba dodržovat veškeré nastavené procesy, v čem je olivový olej dobrý, jak pomáhá, jak jej používat apod.

Extra panenské olivové oleje z chorvatské rodinné farmy Chiavalon jsou první značkou, kterou jsme začali na českém trhu nabízet. Ve své nabídce máme všechny druhy extra panenských olivových olejů, které farma Chiavalon vyrábí.

Chiavalon Romano – olej s bylinkovým aroma, lehce pikantní, vhodný k rybám, ale také grilované zelenině. Výborně vynikne v kombinaci s mozzarellou, ale také oblíbeným tatarákem z lososa.

Chiavalon Ex Albis – olej intenzivní vůně, který dobře ladí s tuňákem, červeným masem nebo polévkám z hub, vynikající je i souznění se sýry a těstovinami. Poznáte jej podle černé etikety.

Chiavalon Organic – olej, který má hlubokou a intenzivní chuť. Tu ocení hlavně milovníci zeleninových salátů, grilovaných ryb, těstovin a také různých sladkostí – i vanilková zmrzlina může být povznesena na zcela jinou úroveň.

Chiavalon Atilio – olej, se silnou a štiplavou chutí, kde se projevuje odstín černého pepře. Vyniká aroma rozmarýnu a máty. Jde o jedinečný olej na přípravu steaků a červeného masa. Také se skvěle pojí s dezerty, zejména čokoládovými.

Chiavalon Mlado - špička mezi olivovými oleji, limitovaná edice z prvních tří dnů každoroční sklizně. Ideální k vaječné omeletě, zeleninovému salátu, sýrům, těstovinám nebo grilovaným rybám.

Chiavalon Istra - novinka roku 2020, která byla připravena ve spolupráci se špičkovými šéfkuchaři. První olej Chiavalonu s dvěma certifikáty – označení původu a certifikát ekologického zemědělství. Je skvělý s kuřecím salátem a saláty se sušenými rajčaty, těstovinami, rizotem, lososem nebo tuňákem.

 Mějte se olivově:-) Dagmar