Koulovačka v olivovém háji

Před pár dny celé Česko pokryla bílá prachová peřina. A není divu. Vždyť je leden! Příroda odpočívá a nabírá síly na další plodný rok. Ale zimní „pohody“ si neužíváme všichni stejně. Zatímco my v Česku automaticky vytahujeme začátkem listopadu lopatu na sníh, ve Španělsku ji v některých regionech nemají ani v nabídce obchodů. Většinu Španělska zasáhla hned začátkem roku bouře Filomena, která přinesla nejen hromady sněhu, ale také silný vítr a v podstatě úplně paralyzovala život v některých španělských regionech. V madridském regionu napadlo až půl metru sněhu, což je zatím asi největší sněhová nadílka od roku 1971. Sníh ochromil veškerou dopravu, ať už na silnicích a železnicích, ale také tu leteckou.

V regionu El Carpio de Tajo, kde se rozprostírá farma Casas de Hualdo se svými olivovníkovými háji, se také „těšili“ velké sněhové nadílce. Farma je jen cca 100 km jižně od Madridu. Bohužel bouře Filomena neušetřila ani staleté olivovníky. I život na farmě se zastavil. Většina aut se ve španělsku nepřezouvá do zimních botek, protože to není nutné. Proto dostat se sněhem a po ledu na farmu bylo téměř nemožné. Všechny objednávky tak musely počkat a zákazníci z celého světa začali být značně nervózní. My jsme zřejmě měli nějaké vnuknutí a dodávku nových olivových olejů načasovali hned po vánočních svátcích. Kamion, který vezl olej do Česka, byl v podstatě poslední, který se na farmu dostal, naložil a bezpečně odjel. Jsme za to moc rádi.

A jaká je aktuální situace? Sníh sice trochu roztál, ale dle meteorologických předpovědí by se Španělsko, ale i třeba i Dalmácie, měly připravit na další přívaly sněhu. Nu což, nedá se nic dělat. Přírodě neporučíme, zbývá nám jen to přijmout. Můžeme jen doufat, že olivovníky budou silné a odolají nejen sněhové peřině a silnému větru, ale také případnému silnému mrazu. Jestli byly statečné, to uvidíme až na jaře. Tak držte jim všem palce!

Mějte se olivově:-) Dagmar