NOVINKA - Marina Colonna Molensis XXV

Extra panenský olivový olej Marina Colonna Molensic XXV a zelené olivy Ascolana

Z naší TOUR po italských farmách jsme Vám dovezli další DVĚ specialitky, tentokrát z regionu Molise. 

Prémiový extra panenský olivový olej Marina Colonna Molensis XXV

Marina Colonna Molensis XXV je výroční limitovaná edice prémiového olivového oleje. Marina Colonna jej speciálně připravila k 25.výročí převzetí farmy po svém otci. Ten vyráběl sice dobrý a kvalitní olivový olej, ale Marina si umanula dostat tento olej mezi světovou špičku. Díky tomu se stala jednou z prvních průkopnic výroby prémiového olivového oleje v Itálii. Její čtvrt století trvající úsilí se zcela jistě vyplatilo. Marina Colonna dnes patří mezi špičkové italské výrobce, o čemž svědčí i vynikajících 99 bodů ze 100 dle olivového průvodce Flos Olei. Je také respektovaným odborníkem v oboru a s velkým obdivem o ní mluví i její konkurenti, kteří ji označují jako „Princess of Molise“.

Název Molensis pochází z latiny a označuje název regionu. Molensis XXV je kupáží třech nejlepších olivových odrůd z hájů Colonna. Tento olivový olej má krásnou bylinkovou a ovocnou vůni s jasnými tóny zelených rajčat a artyčoku. Chuť je příjemná, středně ovocná s tóny nezralých mandlí a zelené trávy s vyváženou hořkostí a štiplavostí. Díky tomu je Molensis XXV univerzálním olivovým olejem do kuchyně a můžete jím dochutit velkou paletu různých jídel.

Molensis XXV je perfektní k finálnímu dochucení pokrmů jako je carpaccio z tuňáka nebo lososa, tatarský biftek z telecího nebo hovězího masa, grilované ryby, maso a zelenina. Zvýrazní chuť krémových polévek, pyré z brambor a zeleniny. Samozřejmě se skvěle páruje s těstovinami a italským rizotem.

Nakládané zelené olivy Ascolana

Když jsme s Marinou večeřeli, ochutnali jsme nejenom to, co uvařila, ale také všechny možné speciality z její farmy. Velmi nám zachutnaly nakládané zelené olivy Ascolana. Mají zeleno – žlutou barvu a tvrdost tak akorát, díky tomu jsou příjemně křupavé. Jsou voňavé s jemnou hořkou chutí, vyznačují se bohatou texturou a jemnou dužinou. Ideální pro obohacení míchaných zeleninových salátů nebo jako jednohubky k vínu.

Dagmar :-)