Vyzkoušejte dvě jarní polévky

Milujeme polévky. Hlavně ty krémové. A i když jsou polévky spíše výsadou zimních měsíců, aby nás krásně prohřály a doplnily energii, je celá řada polévkových variací, které můžeme díky ingrediencím, a hlavně sezónním bylinkám konzumovat po celý rok.

S příchodem jara se příroda probouzí, energie stoupá vzhůru a vše začíná rašit. Je to začátek něčeho nového. Je to tedy i ideální příležitost začít více vnímat signály svého těla, jeho potřeby a chutě. Podporující jarní chuť je kyselá. Z hlediska tradiční čínské medicíny je toto období spojené s prvkem dřeva a játry. Je proto ideální doba se po zimě zastavit, zhluboka nadechnout a vyrazit vpřed. V tomto případě vpřed novým stravovacím návykům. Aby se nám dobře a lehce postupovalo „k lepším zítřkům“, je fajn odlehčit krok a tím pádem i jídelníček. Odlehčit svému trávení v podobě menších porcí co do velikosti, ale určitě ne co do výživové bohatosti. A protože se venku všechno zelená, zařazuji do kuchyně nejrůznější klíčky, výhonky, kopřivy, medvědí česnek, pampelišky a další bylinky. A víte, co je fajn? Nekoupíte je v obchodě. Holt pro ně musíte někam na louku dál od města, silnic a znečištění. A jakýkoliv pohyb po zimě nám pomůže rozhýbat nejen naše tělo, ale také naše myšlenky. Je sice pravda, že rodina se na mě často dívá jako blázna, když jim na talíři krémové rajské polévky plavou sedmikrásky nebo jarní nádivka je protkaná kopřivami :-), ale nebojte, chce to jen čas. A postupně se změní i přístup vašich miláčků, kteří vám nakonec poděkují, že se i díky vám a vašim s láskou připravených pokrmů cítí lépe.

Dnes vám přináším inspiraci na dvě „zelené“ jarní polévky. Pokud jste ještě nezkoušeli, máte jedinečnou příležitost popustit uzdu své kreativity minimálně pokud jde o dozdobení vašich talířů.

Polévka jarní hráškový krém

Jarní hráškový krém

- 1 lžíce olivového oleje (zkuste limitovanou edici Chiavalon Mlado)
- 1 středně velká šalotka
- 1 stroužek česneku rozetřeného se solí
- 1 středně velká brambora
- 500 ml zeleninového vývaru
- 300g mraženého hrášku
- 100g hladkolisté petrželky
- sůl, čerstvě mletý barevný pepř
- 1 polévková lžíce lahůdkového droždí se sladem
- kokosové mléko
- na dozdobení petržel, případně pancetta

V hrnci rozpalte olej a opékejte na něm najemno nasekanou šalotku spolu s utřeným česnekem. Přidejte pokrájenou bramboru, vývar a 500ml vody. Přiveďte k varu a povařte 10 min.

Přidejte hrášek a petrželku, promíchejte a nechte povařit, dokud všechny ingredience nebudou měkké. Vše rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud se vám nedaří rozmixovat úplně dohladka, propasírujte polévku přes síto, abyste dosáhli skutečně jemné konzistence. Dochuťte solí, čerstvě mletým barevným pepřem a lahůdkovým droždím. Podle konzistence polévky přidejte kokosové mléko, které váš krém krásně zjemní. Krátce povařte a můžete servírovat. Pokud chcete předvelikonoční „půstovou“ verzi, tak na talíři jen zakápněte olivovým olejem Chiavalon Mlado, případně posypte petrželkou nebo třeba čerstvými lístky pampelišky. Jestli máte doma zapřisáhlého masožravce, můžete přidat ještě opečenou na kostičky pokrájenou pancettu. Dobrou chuť!

Polévka z medvědího česneku

Polévka z medvědího česneku

Sezóna medvědího česneku je tady a polévka z něj je nejen zdravá, ale chuťově prostě famózní. Léčivé účinky medvědího česneku jsou známé od pradávna. Obsahuje silice, tzv. allicin, který má pozitivní vliv na lidské tělo. Allicin pomůže při chřipce, nachlazení, respiračních problémech, angínách, průjmech, vyhrává dokonce v boji se stafylokoky a streptokoky.

Medvědí česnek je tedy nejen přírodní antibiotikum, má ale také antioxidační a antibakteriální účinky, upevňuje imunitu a má pozitivní vliv na vysoký krevní tlak.

Ve spojení s blahodárnými účinky extra panenského olivového oleje vám tato dvojka dokonale podpoří imunitu v jarních dnech. Opatrnost nebo spíše omezená konzumace je na místě jen u těch, jejichž trávicí systém hůře snáší klasický česnek.

- 1 lžíce olivového oleje (zkuste Chiavalon Romano)
- 1 středně velká šalotka
- 1 stroužek česneku rozetřený se solí
- 100g medvědího česneku
- 200g cizrny předvařené v páře nebo sterilované
- 500 ml zeleninového vývaru
- sůl, čerstvě mletý barevný pepř
- 1 polévková lžíce lahůdkového droždí se sladem
- kokosové mléko
- šťáva z půlky limety
- na dozdobení petržel, sedmikrásky,…
- 1-2 plátky bílého toastového chleba na krutóny
- máslo
- parmezán

Začněte s krutónky. Na pánvi rozpusťte plátek másla, přidejte na kostičky nakrájený toastový chleba. My jsme si oblíbili italský bílý, má specifickou chuť, je jemný a voňavý. Pomalu opékejte dozlatova. Přisypte najemno nastrouhaný parmezán. Jemné hoblinky parmezánu obalí každou kostičku chleba a vytvoří z něj malou sýrovou křupku :-) Z toastového chleba můžete také vykrojit kytičky, srdíčka,…kreativitě se prostě meze nekladou.

Ochutnejte prémiové olivové oleje Chiavalon

V hrnci rozpalte olej a opékejte na něm najemno nasekanou šalotku spolu s utřeným česnekem. Přidejte 2/3 nasekaného medvědího česneku a vše chvíli opékejte. Cizrnu, pokud máte sterilovanou, pořádně propláchněte. Abyste docílili krásné krémovitosti polévky, zkuste každé zrníčko cizrny oloupat. Jde to lehce, i když nějaký čas vám to zabere. Výsledek každopádně stojí za to. Pokud bojujete s časem, můžete pak polévku propasírovat, abyste tak odstranili zbytky nerozmixovaných slupek cizrny. Přisypte cizrnu, přilejte zeleninový vývar a 500ml vody. Přiveďte k varu a povařte 10 min. Přidejte zbývající lístky medvědího česneku a vše spolu rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte solí, čerstvě mletým barevným pepřem, lahůdkovým droždím a šťávou z půlky limetky. Přidejte kokosové mléko na zjemnění chuti. Krátce povařte a můžete servírovat.

Dozdobit můžete kapkami olivového oleje Chiavalon Romano, parmazánovými krutónky a oblíbenými bylinkami. S takovou náloží tělu prospěšných látek nemají bacily žádnou šanci! :-)

Dobrou chuť!

Mějte se olivově:-) Dagmar