Zelené olivové zlato z Istrie & ISTRAVIRGIN 2022

Nového olivového oleje CHIAVALON sezóny 2022/2023 jsme se už nemohli dočkat. Ti z vás, kdo nás už nějakou dobu sledujete, jistě víte, že Chiavalon je naše srdeční záležitost. Byla to první farma, se kterou jsme vstoupili na český trh. Také naše pouto k městečku Vodnjan je velmi silné, protože právě tady začalo před 5 lety klíčit ono olivové semínko a vznikla první myšlenka na OLIVUM.

Takže když mi Tedi Chiavalon zavolal, že olivové kupáže jsou připravené k lahvování a že letošní olej je naprosto famózní, neváhali jsme ani minutu, sedli do auta a vyrazili směr Vodnjan. Ve dnech 25.-27.listopadu navíc ve Vodnjan probíhal festival mladého olivového oleje ISTRAVIRGIN, takže jsme využili příležitosti a ochutnali také mladé olivové oleje od dalších producentů na Istrii, potkali se s přáteli a užili si atmosféru předvánoční Istrie.

Istravirgin se pořádal ve staré školeOil Bar sloužil k ochutnávce nových olivových olejů

Vodnjan je odedávna známý jako město olivového oleje, a tak není divu, že se právě tady setkali jeho příznivci, producenti, špičkoví šéfkuchaři, gastro novináři i odborná veřejnost. Oslava „zeleného zlata“ byla pořádána již 16.rokem, ale letos poprvé na novém místě, a to v prostorách staré školy, která dýchá tradicí a zdůrazňuje, že právě ve Vodnjan se tradice pěstování oliv opečovává po generace.

Kromě prezentace jednotlivých producentů olivových olejů se zde konala také velká kuchařská show a masterclass workshopy předních kulinářských jmen chorvatské gastro scény jako jsou Hrvoje Kroflin, Hrvoje Zirojević, David Skoko, Jeffrey Vella, Deni Srdoć či ikony istrijské gastronomie Roberta Periće.

Společně s Tedi ChiavalonNa stánku BRIST

Kuchaři představili sekvenci jídel s různými, pečlivě vybranými novými olivovými oleji, vysvětlili a porovnali vybrané odrůdy i intenzitu olejů. Cílem akce bylo zdůraznit, že olivový olej není pouhým doplňkem pokrmů, ale potravinou mimořádné gastronomické hodnoty, zastoupenou ve světové kuchyni.

Jednou ze specialit festivalu ISTRAVIRGIN byl „Oil bar“, kde měli návštěvníci možnost vyzkoušet a porovnat širokou škálu chutí a vůní mladých olivových olejů. Istrie je domovem mnoha autonomních odrůd, z nichž nejznámější jsou původní odrůdy jako Bjelica, Buža, Rosinjola, Južolera, Moražol, Carbonaca, nebo nově pěstované jako Leccino, Frantoio, Coratina či Pendolino.

Stánek farmy ChiavalonKuchařští mistři v akci

My jsme čas trávili nejen v Oil baru, ale také na stánku Chiavalon nebo Brist. Bylo nám velkou ctí, že nás Tedi Chiavalon seznámil přímo se starostou Vodnjan, Edi Pastrovicchio, nebo že jsme měli možnost ochutnat olivovou zmrzlinu s kousky oliv od toho nejlepšího zmrzlináře v Chorvatsku.

Byl to víkend plný zážitků, ale také nových chutí, vůní a podnětů. Jsme rádi, že i vy teď můžete ochutnat, jak se letošní Chiavalon olivové kupáže povedly. Ještě v létě Sandi Chiavalon odhadoval, že produkce bude oproti loňskému roku nižší. Nakonec, jako by zázrakem, je všechno jinak a oleje je nejenom že více, ale hlavně, jeho kvalita a plnost chuti i aroma je „out of this world“ (tedy „super“) a vysoce převyšuje kvalitu minulých let. Počasí si s farmáři tento rok docela pohrávalo, ale i přes 5 měsíců bez deště se příroda nakonec smilovala a všem pracantům i olivovým srdcařům se odvděčila v podobě výrazných chutí, harmonických vůní a vysokého podílu polyfenolů tolik milovaného zeleného zlata.

A tak neváhejte a ochutnejte i vy! Na zdraví!

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz