Rajská polévka s fenyklem

Asi neznám nikoho, kdo nemá rád rajčata. Jako dítě jsem milovala odpoledne strávené na zahradě u babičky a dědy. Ke svačině jsem si vždycky mohla jít vybrat a utrhnout rajče, které se mi nejvíc líbilo. A že jich na zahradě měli! Různé velikosti, tvary, barvy,…a ta vůně! Rajčata jsou pro mě krásnou vzpomínkou na dětství…

Rajská polévka s fenyklem

Rajčata, byť na to nevypadají, jsou úplnou vitamínovou bombou. Obsahují vitamín B, A, C, E, z minerálních látek zejména draslík či důležité karotenoidy, jako lykopen a betakaroten s významnými antioxidačními účinky. Využitelnost lykopenu navíc vzrůstá s tepelnou úpravou, proto je příprava jednoduché rajské polévky určitě tou správnou volbou pro vaše zdraví. Fenykl polévce dodá nečekaný rozměr a chuťově vyrovná sladkokyselá rajčata svojí kořeněnou sladkostí.

Suroviny na 4 porce:

Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte najemno, česnek utřete se solí. V hrnci rozehřejte olivový olej, cibuli a česnek orestujte doměkka. Tymián nasekejte, mrkev očistěte a nastrouhejte a fenykl nakrájejte na tenké plátky. Vše vsypte do hrnce a zarestujte spolu s cibulí a česnekem cca 10 min. Přidejte rajčatový protlak a vše promíchejte. Pak přilejte vodu a nechte vše společně provařit doměkka, 30-40 min. Polévku dochuťte solí, pepřem a doslaďte čekankovým nebo javorovým sirupem a rozmixujte dohladka a případně přidejte vodu dle konzistence polévky. Zjemnit můžete kokosovým mlékem nebo šlehačkou, dochuťte solí a pepřem dle vašich chuťových preferencí. A nezapomeňte polévku na talíři zakápnout extra panenským olivovým olejem Chiavalon Organic.

Dobrou chuť! :-)

Dagmar :-)