Novoroční předsevzetí, hubnutí a olivový olej

Naučím se anglicky, konečně zhubnu, budu „zdravě žít“, … Dáváte si novoroční předsevzetí? Takto do kouta se dobrovolně každoročně zatlačí až polovina Čechů, většině však dodržování předsevzetí vydrží jen několik týdnů. A proč tomu tak je? Údajně to není otázkou pevné vůle a vnitřního rozhodnutí, ale spíše zrcadlení snahy všech kolem nás „být o něco lepší“.

No, s tím prvním předsevzetím vám asi nepomůžeme (i když vlastně proč ne!? … po mnohaleté zkušenosti s výukou angličtiny :-)), ale s těmi dalšími určitě ano!

Novoroční předsevzetí

Jak na to? Buďte k sobě citliví. Na začátek si neklaďte velké cíle. Sice se lépe podlézají, ale to teď není na programu dne, na pohyb ještě přijde řeč. Zkuste hezky pozvolna a zbytečně se netýrejte hladem či výčitkami, že jste ten stresový den bez čokolády prostě nezvládli. Poslouchejte vlastní tělo. Není hloupé a rádo vás nasměruje, co je a není pro vás dobré. Neexistuje žádná dieta vhodná pro každého. Každý máme sice dvě ruce a dvě nohy, ale každý jsme jiný, a tak co může jednomu z hlediska stravování dělat dobře, může druhému škodit. Takže co se vykašlat na všechny ty diety vytvořené v laboratořích, v prášku, tabletách, keto diety, … a raději udělat dva kroky zpět a vrátit se k jednoduchosti, k Přírodě? Jen celková změna životního stylu může být dlouhodobě udržitelná.

Dle US News & World Report byla již po šesté jako nejlepší dieta roku vyhlášena Středomořská dieta. Není to dieta v pravém slova smyslu, ale spíše životní styl. Právě středomořská strava je realistickým a udržitelným způsobem, jak snížit záněty způsobující řadu onemocnění, dosáhnout optimální hmotnosti a užít si dlouhý a zdravý život. Mnoho vědeckých studií již prokázalo přímou souvislost mezi dodržováním středomořské stravy a snížením rizika kardiovaskulárních chorob, cukrovky 2.typu, rizika rakoviny, Alzheimerovy choroby či revmatoidní artritidy.

Středomořská strava je tradiční stravovací vzorec Řecka, Itálie, Španělska a dalších zemí obklopujících Středozemní moře. Tradiční středomořská strava je rostlinná a zaměřuje se na zeleninu, luštěniny, ovoce, ořechy, semena, bylinky a koření. Hlavním zdrojem tuků je kvalitní olivový olej. Ryby, mořské plody, mléčné výrobky a drůbež jsou zahrnuty s mírou a červené maso jen příležitostně. Přitom není nutné se stravovat „středomořsky“, tzn. vařit a jíst výhradně středomořská jídla, ale být kreativní a primárně využít regionálních i sezónních surovin.

Důležité je vykročit a začít. Možná budete sami překvapeni, jak jednoduché to bude. A o to více budete potěšeni, když ručička na váze poletí dolů a vy se budete každým dnem cítit lépe. V tom vám pomůže nejen zvýšený příjem živin ze zeleniny, ovoce, oříšků a semínek, ale také polyfenoly obsažené v olivovém oleji. Čím více těchto zázračných látek, tím lépe. Extra panenský olivový olej podpoří nejen vaše trávení a srdce, ale pomůže vám i při hubnutí. Lékařské studie potvrdily, že ti, kteří pravidelně zařazují olivový olej do svého jídelníčku, jedí méně a snadněji si udržují optimální váhu. S konzumací olivového oleje se zvyšuje pocit sytosti a tlumí sepocity tzv. vlčího hladu.

Nezapomeňte ale, že i zdravý tuk má stále vysoký obsah kalorií. Místo toho, abyste jedli více tuků, nahraďte nezdravé tuky ve vaší stravě za ty zdravé.

A určitě nezapomínejte ani na pohyb, odpočinek a dostatečný spánek, protože ty jdou ruku v ruce se zdravým životním stylem.

Tak držíme palce v dodržování novoročních předsevzetí! :-)

Dagmar Kublová
Sommelier olivového oleje

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz