Recept na poctivou zeleninovou polévku

Pokud jste tak zvaně polévkoví, jistě nepohrdnete talířem dobré polévky v jakoukoliv roční dobu. Já si život bez polévek nedokážu představit. Miluji tu jejich rozmanitost. Jsou takové, které vyžadují speciální ingredience, musíte si jejich přípravu naplánovat a přemýšlet o nich. A pak jsou ty, díky nimž zužitkujeme zbytky ve spíži, a ještě zazáříme díky skvělému výsledku. Přesně takovou polévkou je i poctivá zeleninová, která vás díky svým chutím vyšvihne do gurmánského nebe.

Recept na poctivou zeleninovou polévku

Krémová zeleninová polévka je přesně ta polévka, která vás ve chladných podzimních či zimních dnech krásně zahřeje, zatímco v létě si ji můžete dát jen vlažnou jako hlavní chod, který vás zasytí a dodá vám energii.

Ingredience na zeleninovou polévku pro 4 osoby

  • 1 šalotka
  • 3-4 stroužky česneku
  • 50 ml olivového oleje
  • 100 g máslové dýně
  • 100 g (2ks) mrkve
  • 70 g (1 ks) petržele
  • 300 g kedlubny
  • 200 g květáku
  • 1,5 L vody
  • 3 bobkové listy
  • 6 ks nového koření
  • 1 lžička soli
  • Čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžičky majoránky
  • Čerstvé bylinky, krutóny a strouhaný parmezán na ozdobu

Šalotku nakrájejte na kostičky, česnek utřete se solí. Společně zpěňte na olivovém oleji. Očistěte zeleninu a vše nakrájejte na kostičky. Nemusí být úplně úhledné, protože nakonec vše rozmixujete. Na druhou stranu, čím menší kousky máme, tím se lépe orestují a tím více chuti se uvolní. K orestované cibuli a česneku přidejte na kostičky pokrájenou dýni, mrkev, petržel, kedlubnu a květák a cca 5-10 min. restujte. Zalejte vodou, přidejte kuličky nového koření, bobkový list, majoránku, lahůdkové droždí, sůl a pepř. Vše společně povařte do měkka a pak rozmixujte na hladký krém. Pokud se vás krém zdá příliš hustý, můžete jej lehce rozředit vodou. Výhodou této polévky je, že ji nemusíte nijak zahušťovat. Zelenina tuto práci udělá za vás. Je tedy vhodná i pro dietu či pro celiaky. Na talíři ještě zakápněte olivovým olejem. Ozdobit můžete krutóny z kváskového chleba a troškou strouhaného parmezánu či čerstvými bylinkami.

Tip someliérky olivového oleje

A proč použít zrovna olivový olej? Kvalitní tuk je nositelem chuti. Kvalitní olivový olej má vysoký kouřový bod, takže se při dušení zeleniny nepřepaluje. Navíc krásně propojí chutě jednotlivých druhů zeleniny. V případě zeleninové polévky můžete použít i výraznější olivový olej s lehce hořkými tóny. Obzvlášť, pokud do polévky přidáváte i mrkev a dýni. Výrazný olivový olej s vyšším stupněm hořkosti má tendenci přirozeně stahovat sladkost pokrmů a dodávat jim kořenitost (výběr výraznějších olivových olejů zde). Vhodnou kombinací ingrediencí a olivového oleje tak docílíte výraznější, a přitom vybalancované chuti, nemusíte tolik solit ani dochucovat bylinkami. Kvalitní olivový olej udělá všechnu tu práci za vás :-)

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz