Cappuccino

Cappuccino je světově proslulý kávový nápoj italského původu, který se skládá z espressa, horkého mléka a mléčné pěny v harmonickém poměru. Jeho správná příprava je uměním, které definuje dokonalou rovnováhu chutí a textur.

 

Cappuccino je jedním z nejikoničtějších symbolů italské kávové kultury. Ačkoliv jeho kořeny sahají až do vídeňských kaváren 18. století k nápoji zvanému Kapuziner (káva se smetanou a kořením), moderní cappuccino, jak ho známe dnes, se zrodilo až v Itálii po vynálezu a zdokonalení espresso kávovaru na počátku 20. století. Právě tlakový kávovar umožnil vytvořit intenzivní espresso a hustou mléčnou mikropěnu, které jsou pro tento nápoj charakteristické.

Název „cappuccino“ je úzce spjat s řádem kapucínských mnichů (Frati Minori Cappuccini). Barva nápoje, vzniklá smícháním tmavé kávy a bílého mléka, totiž připomíná odstín hnědého hábitu (kápě, italsky cappuccio), který tito mniši nosili.

Správná příprava a složení

Příprava cappuccina je precizní disciplína, kterou definuje Italský národní institut pro espresso (Istituto Nazionale Espresso Italiano - INEI). Podle této autority se pravé italské cappuccino skládá z:

  • 25 ml espressa

  • 100 ml mléka našlehaného párou

Výsledný nápoj by měl mít objem přibližně 150 ml a měl by být podáván v šálku o objemu 160-180 ml. Klíčem je dosáhnout dokonalé harmonie mezi jednotlivými složkami. Správné cappuccino se skládá ze tří, ideálně nerozlišitelných, vrstev:

  1. Espresso: Tvoří základ a chuťový profil nápoje.

  2. Horké mléko: Dodává nápoji sladkost a tělo.

  3. Mléčná pěna: Korunuje nápoj. Musí se jednat o tzv. mikropěnu – hustou, krémovou a sametově jemnou pěnu bez velkých vzduchových bublin. Její tloušťka by se měla pohybovat mezi 1-2 cm.

Profesionální baristé šlehají plnotučné, vychlazené mléko pomocí parní trysky kávovaru, čímž dosáhnou jeho správné textury a teploty (kolem 65 °C). Mléko se nesmí přehřát, aby neztratilo svou přirozenou sladkost. Při nalévání mléka do espressa se obě tekutiny propojí a na povrchu se vytvoří hladká, lesklá a elastická vrstva pěny oříškové barvy.

Kultura pití cappuccina

V Itálii je cappuccino považováno výhradně za ranní nápoj. Italové si jej dopřávají ke snídani, často společně s croissantem (cornetto). Pití cappuccina po obědě nebo k večeru je vnímáno jako prohřešek proti gastronomickým zvyklostem, a to především kvůli obsahu mléka, které by podle jejich přesvědčení mohlo zkomplikovat trávení.

Moderní trendy a variace

  • Latte Art: Hladký a lesklý povrch mikropěny umožňuje baristům vytvářet různé obrazce, od jednoduchých srdíček až po složité kresby. Tato technika se nazývá Latte Art a stala se samostatnou uměleckou disciplínou.

  • Cappuccino Freddo: Ledová verze cappuccina, připravená z espressa, studeného mléka a ledu, často protřepaného v šejkru.

  • Chiaro a Scuro: V Itálii si můžete objednat Cappuccino Chiaro (světlé), které obsahuje více mléka, nebo Cappuccino Scuro (tmavé), s menším podílem mléka a tedy výraznější chutí kávy.

  • Ochucená cappuccina: Mimo Itálii jsou populární varianty se skořicí, kakaem, čokoládovým nebo karamelovým sirupem. Pro Italy jsou však tyto přísady často nepřijatelné, protože narušují původní chuť kávy.

Příbuzné nápoje

  • Caffè Latte: Obsahuje stejné suroviny, ale má výrazně větší podíl mléka a jen tenkou vrstvu pěny.

  • Latte Macchiato: Připravuje se v opačném pořadí – do sklenice s našlehaným mlékem se opatrně nalije espresso, čímž vzniknou tři oddělené vrstvy.

  • Flat White: Původem z Austrálie či Nového Zélandu, je podobný cappuccinu, ale připravuje se ze dvou dávek espressa (nebo ristretta) a má jen velmi tenkou vrstvu sametové mikropěny.