Extra panenský olivový olej je 100% olivová šťáva. Je to „živá hmota“ a tak i ten kvalitativně nejlepší olivový olej má ihned po vylisování tendenci stárnout a degradovat. Jak čas plyne, defekty přibývají a pozitivní atributy postupně ubývají, až úplně vymizí. Právě z tohoto důvodu je dobré vždy volit olivový olej té nejvyšší kvality. Časový interval degradace tuku je pak výrazně delší než u oleje nevalné kvality. Pojďme se na chvíli společně přenést do hodiny fyziky...vzpomíná...
OLIVOVÝ BLOG, Strana 5
Říká se, že ryby bychom měli zařadit do jídelníčku alespoň jednou týdně. Je to nutričně výživné jídlo a díky jejich chuťové rozmanitosti také pestré a rychlé na přípravu. Ryby ale nemusíte připravovat vždy jen na pánvi. Skvělá je také příprava v troubě a pokud navíc rybku zabalíte do „papiloty“, máte super oběd nebo večeři na stole do 20 minut. A co že je to ta „papilota“? Je to obálka nebo kapsa vytvořená z pečícího papíru, do které se vkládají syrové nebo lehce tepelně upra...
Obezita je chronické onemocnění, které se v posledních letech v západním světě stále častěji týká nejen dospělých, ale také dětí. Dle aktuálních studií trpí nadváhou či obezitou přes miliardu obyvatel naší planety, přičemž v České republice se jedná až o dvě třetiny dospělé populace a asi 15% dětí. To je celkem alarmující, nemyslíte? Příčinou obezity je nezdravý životní styl, stres nebo genetické předpoklady. Za následek může mít nejen psychické potíže a deprese, ale také vážné z...
Když jsme před lety poprvé přijeli do Apulie (italsky Puglia), byli jsme z tohoto regionu lehce zaskočeni. Často jsme jezdívali do „vymazlené“ severní Itálie, kde je téměř na každém kroku řád a pořádek, ale jižní Itálie je tak trochu jiný svět. Cesty na olivové farmy nás ale začaly do Apulie přivádět častěji a častěji a my jsme si tento region postupně zamilovali. Díky tomu už nevnímáme všudypřítomné pytle s odpadky pohozené okolo cest, rozbité silnice a domy obehnané 2,5 metrovým plot...
Milí přátelé a příznivci olivového oleje, přejeme vám krásné a pohodové prožití vánočních svátků. Nechť vám tento kouzelný čas přinese to, po čem nejvíce toužíte. Ať už je to hromada hmotných dárků, pohoda, radost, odpočinek či čas strávený s vašemi milovanými, užijte si každou chvíli. Nechte se unášet magickým kouzlem Vánoc s úsměvem a láskou nejen na tváři, ale také v srdci. Krásné Vánoce! Dagmar Kublová ...
Vážení zákazníci, českými médii včera (20.12.2023) proběhla zpráva o výsledku kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která se zaměřovala na kvalitu olivových olejů. Součástí této kontroly byla i naše společnost. Výsledky kontroly jsou zveřejněné na portálu Potraviny na pranýři. Bohužel naše společnost je označena červeným křížkem a jako důvod nevyhovění je uvedeno „ZNAČENÍ“. V únoru 2022 byly SZPI odebrány vzorky extra panenského olivového oleje Casas de Hualdo Arbequ...
Štědrý den se nezadržitelně blíží a tak nákupní horečka začíná vrcholit. Pokud chcete obdarovat své milé a blízké zdravým dárkem v podobě olivového oleje, tak je nejvyšší čas objednat. Podle informací od našich logistiků je nejzažší čas pro objednávky následující: Česko PPL – středa 20. 12. do 8 hodin Česká pošta – úterý 19. 12. do 8 hodin Balíkovna – úterý 19. 12. do 8 hodin Zásilkovna – úterý 19. 12. do 8 hodin Slovensko SPS – neděle 17. 12. do 24 hodin Slovenská pošta – 16. 12. ...
Pokud jste se někdy před Vánoci nebo během svátků toulali v uličkách některého z italských měst, v kavárnách i obchodech vám jistě neuniklo sladké pečivo, které připomíná obrovský muffin. Panettone je italský sladký chléb původem z Milána. O jeho historii se povídá hned několik příběhů. Jedním z nejpřitažlivějších je ten o milánském pekaři Tonim, který se zamiloval do krásné ženy, která každý den procházela kolem jeho pekárny. Ve snaze nalákat ji dovnitř a získat si její...
Sklizeň oliv je každoročně pro naše farmáře završením přírodního cyklu a oslavou celoroční dřiny. Proto není divu, že první doušek olivového oleje nové sezóny je radostnou událostí. Abychom se mohli radovat z opravdu kvalitního olivového oleje, je nejlepší čas pro sběr oliv v okamžiku, kdy jsou olivy ještě zelené nebo se lehce zbarvují do růžova či žluta dle olivové odrůdy. Oliva je ovoce, a tak olivový olej je 100% „ovocná šťáva“. Barva olivového oleje není indikátorem kvality, a př...
Říjen a sklizeň oliv patří posledních deset let nerozlučně k sobě. Ano, přesně tak dlouho se datuje výroba prémiových olivových olejů. Správné načasování sběru oliv závisí sice na olivové odrůdě i příslušném regionu, kde olivovníky rostou, můžeme ale obecně říci, že v říjnu je většina odrůd již zralých tak akorát a dávají nejen maximum zdraví prospěšných látek, ale také plnou chuť a intenzivní aroma. Vše je zkrátka o správném načasování. "Ideálně" zralé olivy jsou často ještě úplně zelené (odrů...
Olivová tapenáda je původně specialitou francouzské kuchyně, nicméně její obliba roste, a to i v dalších zemích, kde se olivy pěstují. Nejčastěji se podává jako chuťovka či tapas k vínu. Ale nejen to! Olivová tapenáda je všestranná a lze ji použít v široké škále receptů. Svou jedinečnou chuť přináší do jídel od předkrmů až po hlavní jídla a její použití není omezeno na žádnou konkrétní kuchyni. Doplňuje a dodává chuť a eleganci každému pokrmu. Dnešní novinkou je šestice olivových tapen...
Po delším čase jsme pro vás připravili cestovatelský článek, který vás třeba bude inspirovat k návštěvě zajímavých míst, která jsou spojena s olivovým olejem. Jedním z takových míst je i město Pula, ležící na jihu chorvatského poloostrova Istrie. Olivovníky se zde pěstují již tisíce let a hlavním centrem olivového businessu na Istrii je městečko Vodnjan, které leží jen pár kilometrů severně od Puly. Pula je známá především svým zachovalým římským amfiteátrem z 1. stolet...
Milí přátelé a příznivci olivového oleje, sklizeň je na olivových farmách již v plném proudu. Na nový olivový olej sezóny 2023-24 si ale budeme muset ještě pár týdnů počkat. Proto využíváme příležitosti tohoto „hluchého období“ a rádi bychom vám představili přírodní produkt trochu jiné, ale v kuchyni neméně důležité chuti, SŮL. Jak řekl James Beard, otec moderní americké gastronomie: „Kde bychom byli bez soli?“ Zřejmě bychom se vznášeli v moři mdlých chutí Vzpomeňme si jen n...
Připravit, pozor, TEĎ! 💣💥🌿🫒 Milí přátelé & příznivci olivového oleje, nová sklizeň 2023/24 je tady! Období sklizně je dlouho očekávaný čas, kdy se úročí celoroční dřina farmářů v olivových hájích. Je to čas, který je plný magie, lásky a vášně k přírodě, olivám i olivovému oleji. Vypadá to, že každoročně začínáme dřív a dřív. Díky vysokým teplotám na jihu Evropy dozrávají olivy dřív a my tak máme jedinečnou příležitost ochutnat tekuté zlato a potěšit své smysly již s přic...
Světový den srdce ❤️ (World Heart Day) si každoročně připomínáme 29.září. Již od roku 2000 jej vyhlašuje Světová federace srdce (WHF) a Světová zdravotnická organizace (WHO) s cílem upozornit na stále se zvyšující počet kardiovaskulárních onemocnění, jejich prevenci a léčbu. A jak lépe oslavit Světový den srdce než panáčkem kvalitního olivového oleje! 💚🌿🫒 Extra panenský olivový olej má vysoký obsah mononenasycených tuků a bioaktivních látek, které jsou klíčové pro udržování našeho srdce a cévn...
Je sice teprve polovina září, ale na některých farmách se už pomalu rozbíhá nová sklizeň. Díky teplotám, které jsou každoročně vyšší a vyšší, tak za pár let nebudeme prezentovat tzv. "říjnovou sklizeň" jako top kvalitu olivového oleje, ale možná i zářiovou nebo srpnovou :-) Léto většina našich farmářů zasvětila nejen odpočinku před náročným obdobím sklizně, ale hlavně přípravám, protože těžko na cvičišti, lehko na bojišti. A co je při přípravách na novou sklizeň nejdůležitější? No přece ČISTOTA...